povratak na sve vijesti

IN MEMORIAM- BOŽIDAR NIKOLIĆ-

ponedjeljak, ožujka 17. 2014.

Predsjednik Dukljanske akademije nauka i umjetnosti prof. emer. dr. sc. Božidar Nikolić umro je 14. 3. 2014. u Podgorici, u 73. godini.

Predsjednik Skupštine Crne Gore, Ranko Krivokapić je u povodu smrti profesora emeritusa Božidara Nikolića rekao:

"Nikolić pripada onom malom broju anti-ratnih boraca, kojeg se časna Crna Gora vazda mora sjećati. Pamtiće ga dugo i njegovi američki i evropski studenti, kao profesora velikog uma iz malene Crne Gore. Dukljanska akademija nauka i umjetnosti je imala na svom čelu Božidara, kao prvog među jednakima, koji je svojim bićem i radom čuvao obraz nauke i čovječnosti crnogorske. Neka njegova djela i radovi budu vječni svjedoci njegovog života i rada. Pronađite u njegovom životnom putu toplinu koja će vam dati snagu, i ublažiti prazninu koja je nastala njegovim odlaskom", istakao je Krivokapić i naglasio "Profesor emeritus Božidar Nikolić je Crnogorac koji slčuži na čast intelektualnoj zajednici Crne Gore.

Dukljanska akademija nauka i umjetnosti održala je 15. 3. 2014. Komemorativnu sjednicu u povodu smrti svoga predsjednika prof. Božidara Nikoilića.

B Nikolić

prof. emer. dr. sc. Božidar Nikolić

U ime Nacionalne zajednice Crnogoraca Hrvatske, Društva Crnogoraca i prijatelja Crne Gore "Montenegro" Zagreb i Vijeća crnogorske nacionalne manjine Grada Zagreba upućeni su izrazi saučešća porodici i Dukljanskoj akademiji:

"Poštovani,
Sa žaljenjem smo primili vijest o smrti prof. emeritusa dr. sc. Božidara Nikolića istaknutog znanstvenika, akademika, uvaženog i priznatog profesora i nadasve čovjeka.
Njegova smrt je veliki gubitak za njegovu porodicu, znanstvenu zajednicu, Dukljansku akademiju nauka i umjetnosti, kojoj je bio na čelu, ali i za cjelokupno crnogorsko društvo.
Ostaje nam u trajnom sjećanju čovjek koga smo lično poznavali i s kojim smo blisko surađivali, posebno u okviru velikih istorijskih događanja, vraćanja Crne Gore u svjetsku zajednicu nezavisnih i međunarodno priznatih država.
Njegova djela ostaju trajnim svjedocima životnog puta.

Neka mu je vječna slava i hvala.
Vama, njegovim suradnicima i porodici upućujemo izraze najiskrenijeg saučešća."

U potpisu dr. sc. Radomir Pavićević i Dušan Mišković

P1020626

Posjeta prof. emer. dr. sc. Božidara Nikolića  Crnogorskom domu u Zagrebu i razgovor s članovima Dukljanske akademije  prof. emer. dr. sc. Veselinom Simovićem Agom i prof. dr. sc. Ljubomirom Kuljačom