povratak na sve vijesti

INSTALACIJA DIMITRIJA POPOVIĆA- PJESMA BEZ RIJEČI-

srijeda, studenog 19. 2014.

Instalacija Dimitrija Popovića "Pjesma bez riječi" je simbolični memento na događaje što su trajno obilježili jedno burno razdoblje moderne povijesti prije 100 godina

       Navršilo se sto godina od vremena u kojem su se dogodila do tada nezapamćena stradanja i razaranja. U tom istom vremenu ranih godina XX. stoljeća oslobađao se golemi stvaralački potencijal realiziran u epohalnim znanstvenim otkrićima i vrhunskim umjetničkim ostvarenjima. Tako se i u moderno doba ispoljila ona dvojnost ljudske prirode, oprečnost njenih karaktera- stvaralačkog i destruktivnog.
       Izložba Dimitrija Popovića, pod nazivom "Pjesma bez riječi" koja će se održati u Parizu zgrada UNESCO-a od 24.11. do 12.12.2014. u suradnji s Ambasadom Crne Gore iz Pariza, je svojevrstan doprinos obilježavanju 100-te godišnjice početka I. svjetskog rata.

          Kao uvod u izložbu na koncertu Simfonijskog orkestra i zbora HRT-a iz ciklusa "Kanconijer", 20. 11. 2014. u koncertnoj dvorani „Vatroslava Lisinskog“ će biti predstavljena objekt-instalacija Dimitrija Popovića "Pjesma bez riječi"- koja je simbolični memento na događaje što su trajno obilježili jedno burno razdoblje moderne povijesti.
       Instalacija ,,Pjesma bez riječi“ izražava taj dvojni aspekt ljudske prirode. Klavir kao muzički instrument simbolizira čovjekovu potrebu za stvaranjem koje oplemenjuje ljudski život i daje mu smisao. Puška kao vatreno oružje simbolizira razaranje i smrt. Ova dva predmeta različitih namjena čine nadrealističku kompoziciju formalne harmonije i apsurdnog jedinstva.


          Vijeća crnogorske nacionalne manjine Grada Zagreba je partnera ovog projekta.

PJESMA BEZ RIJECI 1998 1

"PJESMA BEZ RIJEČI"

 

DEPLIJAN:

Dokument