povratak na sve vijesti

IZLOŽBA SLIKA DRAGICE-BIBE KRIŽAN

petak, svibnja 16. 2014.

Dvanaesta samostalna izložba slika Dragice- Bibe Križan otvorena 15. 5. 2014. u galeriji "Montenegrina" Crnogorski dom u Zagrebu

     U okviru programa Izložbene aktivnosti Društvo Crnogoraca i prijatelja Crne Gore "Montenegro" Zagreb organiziralo je izložbu slika DRAGICE- BIBE KRIŽAN u galeriji "Montenegrina", Crnogorski dom u Zagrebu. Izložba je otvorena 15. 5. 2014. uz prisustvo većeg broja uzvanika i gostiju. Veliko nevrijeme koje je zahvatilo Zagreb nije spriječilo brojne prijatelje i uzvanike da budu na otvorenju izložbe i prisustvuju večeri začinjenoj slikama šansonama i pjesmama.

      U programu otvaranja učestvovali su:

      VLATKA ŠKORIĆ- koja je govorila o autorici, njenom životnom putu  kao i o umjetničkom radu od početka prvih crteža u olovci do današnjih dana.

     STJEPAN KRIŽAN- šansonjer i pjesnik, suprug Dragice - Bibe Križan, koji je na gitari i usnoj harmonici izveo par svojih autorskih pjesama, uz pratnju kćerke IRENE KOVAČIĆ, čiji je osebujni i uzražajni glas i interperetacija oduševio sve prisutne.

     SANJA KOZLICA- recitacijom pjesama iz svoje autorske zbirke.

      Izložbu je otvorio predsjednik Društva Dušan Mišković.

       Dragica Križan – Biba rođena je u Ivanjoj Reci kod Zagreba. Odrasla je na selu, izvan velike urbane sredine, u bliskom kontaktu s prirodom. Posljedica toga je to da je Dragica istinski zaljubljenik u prirodu.
     Motivi njenih crteža su priroda – cvijet, drvo, krajolici. U tehnici ulje na platnu nastaju najljepše i najvrednije slike iz Bibinog opusa. Kroz raskoš kolorita Biba nam poklanja svoje viđenje prirode – škrtog kamena, cvijeća, razgranatih krošnji, lepršavih slapova,morskih motiva.
      Biba je  već desetak godina članica Udruge željezničara –slikara 'Plavo svjetlo'. Surađivala je i s Udrugama umjetnika  'August Šenoa' i 'Tin Ujević'
Kao član Udruge 'Plavo svjetlo'  sudjelovala je sa svojim slikama  na bezbroj skupnih izložbi ali i izlagala slike na samostalnim izložbama u Dubrovniku, Zagrebu, Roču, Zaboku, Sisku, Slavonskom Brodu, Kninu, Vinkovcima, Zadru, Otočcu, ali i na međunarodnim izložbama  -u  Parizu  (izložba FISAIC-a), Pečuhu, Pragu, Litomericama, Sarnen (Switzerland).
   U želji da svoje likovno znanje što više obogati, sklonosti drugim tehnikama i eksperimentiranju, Biba je usavršavala svoje likovno znanje na Otvorenom učilištu u Zagrebu, kao i u Centru za likovni odgoj grada Zagreba na Rokovom perivoju u klasi profesorice Vjere Lalin.
    Rado je zvani sudionik brojnih likovnih kolonija- na Murteru, Kaštel Sučurcu, Kninu, Đurđevcu, Bukovom vrhu u Gorskom kotaru, kolonija na Dinari, Otočcu, Zavidovićima i druge.

 

DRAGICA KRIŽAN BIBA

 I reče Bog; „Neka bude svjetlostI bi svjetlost.“

     I tako od dana prvog svjetlo je ušlo u duše naše, osvijetlilo čovjeka, očovjekovilo ga i istjeralo istočno od Raja.
     U tom kolopletu od rođenja do smrti čovjek živi težinu života, ali nama pjeva i pjesmu govori, priču o Ljepoti koja leti na krilima ptice. U tom i takvom svijetu ima mjesta za svakoga za stvaralački čin. Jedna koju jc Bog obdario dobrotom i svijetlošću je i naša slikarica i pjesnikinja Dragica Križan- Biba.
     Ona piše i slika zbog unutarnjeg zova, slika je potreba bez koje ne može, a to je onda znak da su govor i ljepota duše blizanci istine i neponovljive estetike. Poezija i slikarstvo je u njenim genima, sklonost za lijepo pokazuje još kao dijete, ali zadnjih par godina rađaju se dijela iz kojih izvire nada da ne žive uzalud i da će likovni tragovi ostati i onda kada idemo na dugu, dugu šetnju. U početku je radila olovkom i suhom pastelom, a da bi se tada prošetala krajolikom, pobrala slike i cvjetove i nama gledateljima darovala uljnu čaroliju.
     Tu pejzažnu stvarnost, duhovnu zbilju, raznovrsnost likovne deskripcije daje nam kroz elemente smisla za gradnju esencijalne nastambe naše uljudbe. Likovni interes naše Bibe je bogata registra od pojavnosti, sanja, do interakcije sa lepezom ljepote našeg okruženja do realizirane vizije. Bibin kolorit i tonalitet objektiviraju ambijentalnost likovne intervencije uratka. U radu se miješaju potezi naive, poetike lirskog realizma i slutnja impresionističke vizije posebno izraženi mekoćom slikanja. Svakako da naša umjetnica ide u susret likovnosti, da krči sebi put, lomi grmlje i šipražje, da više svijetla da svojoj paleti i otkrije nam slikarsku intimu, istinu koja traje.
     Ovo lijepo može se vidjeti na Bibinim slikama i osjeća se atmosfera svježine, ugođaj događanja života, pokret, snaga, kontrast, smirenost, simbol savršenstva ( ruže) jedno beskrajno trajanje ljepote trenutka.
     Što na kraju reći- Bibine slike su moć uobličenja sadašnjosti kao trajan poklon budućnosti. Svakako čovjek je stil, ali i slika, rukopis kojeg treba uporno brusiti i njegovati.


JOSIP SLAVIĆ (iz kataloga izložbe)

 

LINK: http://www.youtube.com/watch?v=NnOoioM1XsI

 

 KATALOG IZLOŽBE:

 

Dokument