povratak na sve vijesti

IZLOŽBA SLIKA IVANA PAVIŠIĆA -KAVRLJANOVA

ponedjeljak, studenog 10. 2014.

U galeriji "Montenegrina" -Crnogorski dom u Zagrebu, 7. 11. 2014. otvorena izložba slika Ivana Pavišića Kovrljanova pod nazivom "Prijateljstvo"- posvećena staroj podgoričkoj obitelji Nenezić

PRIJATELJSTVO

      Izložba IVANA PAVIŠIĆA KAVRLJANOVA, održana 7.11.2014. u galeriji „Montenegrina“ u Crnogorskom domu u Zagrebu podsjetila je na pomalo zanemarene plemenite ljudske odnose i vrijednosti. O prijateljstvu sa starom podgoričkom porodicom Nenezić, svim njenim članovima, nezaboravnom vremenu provedenom u gotovo svim predjelima Crne Gore, drugarstvu, pjesmi, gostoljubivosti- o svemu tome svjedočio je vidno tronut, čak i poslije toliko godina i kad većine tih ljudi više fizički i nema, ali žive i dalje u ovakvim sjećanjima i nezaboravu, autor izložbe Ivan Pavišić.
       Svestrana je osobnost ovoga autora: profesionalni pjevač, član kazališta „Komedija“, nekadašnji član Beogradske opere, kozmopolit koji nadasve voli svoju rijeku Unu i ljude koje je upoznavao od djetinjstva i portretirao posebnom toplinom u svojoj knjizi, doživljaju Beograda, do Zagreba gdje živi i radi.
    Umjetnici su nerijetko obdareni nizom talenata- tako je i Ivan raskošnim slikarskim izričajem, oživljavanjem pejzaža i mjesta kakvi su nekad bili, posebnim koloritom i odabirom tema, svima nama darovao umjetnički užitak prepoznavanja svijeta oko nas. Uslijedila je emotivna izvedba, a prateći se na sazu i gitari, stare vranjanske pjesme ( „Magla pala u doline“) koju je volio njegov Nenezić , crnogorska „Milica“ i dalmatinska klapska pjesma. U izvedbi su mu se pridružila njegova braća i svi prisutni, tako da je to bio poseban dodatni užitak ove izložbe.
       Slava Pavišić, Ivanova supruga, govorila je o prijateljstvu, pročitala svoj esej na tu temu i ponukala sve prisutne na razmišljanje o svojim prijateljima i onoj vječnoj definiciji srodnih duša, iskazu poštovanja i divljenja, biti tu i kad ti je draga osoba u teškom stanju i sukobu sa svime.
       Izložbu je otvorila Milanka Bulatović, tajnica Društva „Montenegro“ i pročitala pjesmu „Plavi vodomar“ iz istoimene knjige Ivana Pavišića Kavrljanova, a prisutni su svjedočili još jednom od talenata našega prijatelja Ivana.

I P K

Ivan Pavišić rođen je u Zagrebu, na Badnjak 1950. godine. Profesionalno djeluje u zboru zagrebačkog kazališta „Komedija“, a samozatajnom likovnom stvaralaštvu predaje se slikajući akvarelom, temperom i uljem te modelirajući u glini.  Tijekom angažmana u beogradskoj Operi pohađa školu crtanja na Likovnoj akademiji u Beogradu. Sudjelovao je na više dobrotvornih aukcija za pomoć žrtvama rata. Samostalno izlaže 1988. u galeriji Bosanskog Novog, 1989. u galeriji K.U.D.-a „Potkozarje“ u Bosanskoj Kostajnici, 1990. u kafeu zagrebačkog kazališta „Komedija“, 1992. u samoborskoj kavani „Livadić“ i 1998. Ponovo u kafeu zagrebačkog kazališta „Komedija“.

http://www.zagrebancija.com/hr-scena/izlozba-posvecena-staroj-podgorickoj-obitelji_325767

 KATALOG IZLOŽBE:

Dokument