povratak na sve vijesti

PREDSJEDNIK ODBORA ZA MEĐUNARODNE ODNOSE I ISELJENIKE SKUPŠTINE CRNE GORE MIODRAG VUKOVIĆ U CRNOGORSKOM DOMU U ZAGREBU

ponedjeljak, srpnja 07. 2014.

Radni sastanak s temom „Crna Gora i iseljenici- iseljenici i Crna Gora“ s posebnim osvrtom na predstojeći Zakon o saradnji Crne Gore sa iseljeništvom, održan je u Crnogorskom domu u Zagrebu 5. 7. 2014. na inicijativu predsjednika Nacionalne zajednice Crnogoraca Hrvatske dr. sc. Radomira Pavićevića.

SASTANAK PREDSTAVNIKA NACIONALNE ZAJEDNICE CRNOGORACA HRVATSKE S MIODRAGOM VUKOVIĆEM PREDSJEDNIKOM ODBORA ZA MEĐUNARODNE ODNOSE I ISELJENIŠTVO SKUPŠTINE CRNE GORE

     Radni sastanak s temom „Crna Gora i iseljenici- iseljenici i Crna Gora“ s posebnim osvrtom na predstojeći Zakon o saradnji Crne Gore sa iseljeništvom, održan je u Crnogorskom domu u Zagrebu 5. 7. 2014. na inicijativu predsjednika Nacionalne zajednice Crnogoraca Hrvatske dr. sc. Radomira Pavićevića. 

    Sastanku su u ime Odbora za međunarodne odnose i iseljeništvo Skupštine Crne Gore prisustvovali predsjednik prof. dr. sc. Miodrag Vuković i savjetnik ovog Skupštinskog tijela Jasmin Bojadžić. U ime NZCH uz predsjednika Radomira Pavićevića prisustvovali su: članovi Predsjedništva prof. dr. sc. Dragutin Lalović, Borivoje Stevović i Danilo Ivezić; tajnica NZCH Milanka Bulatović; predsjednik Društva Crnogoraca i prijatelja Crne Gore „Montenegro“ Zagreb Dušan Mišković; član predsjedništva Zajednice Crnogoraca Splita Miroljub Starčević i član predsjedništva Društva Crnogoraca i prijatelja Crne Gore „Montenegro“ Zagreb Branko Klikovac.
     Sastanak je bio prilika da se u višesatnom razgovoru konkretno analizira što je učinjeno u odnosima Crne Gore i iseljenika, što je i kako sa strane Nacionalne zajednice inicirano i predlagano i u kojoj mjeri su te inicijative i prijedlozi nailazili na pozitivne ili negativne odgovore institucija iz Crne Gore.
    „Uvrštavanje problematike iseljenika i politike bavljenja iseljenicima u tzv prostor Skupštine Crne Gore i u okviru djelokruga rada skupštinskog tijela, u ovom slučaju Odbora za međunarodne odnose i iseljeništvo, je relativno novijeg datuma- istako je Miodrag Vuković i nastavio- Na ovaj način je Skupština i u organizacionom i funkcionalnom smislu ovo značajno pitanje postavila u središte svoje aktivnosti. Činjenica da pitanje saradnje s iseljeništvom želi urediti zakonskim aktom i ozbiljnost pristupa njegovom donošenju pokazuje da je ono u posljednjih nekoliko godina uzdignuto na nivo najvišeg državnog interesa. Javna rasprava je završena, zakon se nalazi u postupku rasprave i uobličavanja skupštinskih tijela pa je za očekivati da bi prijedlog mogao ući u skupštinsku proceduru donošenja krajem ove ili početkom slijedeće godine.“
    „Naše primjedbe na nacrt Zakona su bile suštinske u cilju povećanja njegove efikasnosti bez ulaženje u pojedine stavke članaka zakona. Jedna od tih načelnih primjedbi jeste i razina rješavanja problematike iseljenika, a to je Skupština Crne Gore, stoga je i poziv za sastanak upućen ovom skupštinskom Odboru - naglasili su predstavnici Nacionalne zajednice. Ono čega se treba kloniti je propisivanje obrazaca način organizacije i djelovanja iseljeničkih zajednica, jer je svaka sredina specifična na svoj način. Najveći broj pitanja vezanih za svoje iseljenike Crna Gora treba i mora rješavati tzv bilateralom koja onda i poštiva sve specifičnosti sredine. Ozbiljnost posvećivanja države pitanju iseljenika pokazuje se upravo na primjeru donošenja zakona kojim se ona regulira.“ Predstavnici Nacionalne zajednice posebno su pozdravili uvrštavanje u terminološkom smislu primjerenijeg naziva ISELJENICI umjesto do sada korištenog pojma dijaspora.
    Susret s predsjednikom Odbora Miškom Vukovićem iskorišten je i za potpuniju informaciju o događanjima u Crnoj Gori, aktualnostima kao i pitanjima vezanim uz bilateralne odnose dvije države, među kojima je i pitanje dvojnog državljanstva.
    Na kraju je istaknuto obostrano zadovoljstvo razgovorima, ako i potreba nastavka dijaloga sukladno dinamici donošenja Zakona o saradnji Crne Gore sa iseljeništvom.