povratak na sve vijesti

SVEČANI KONCERT U POVODU DANA NEZAVISNOSTI

utorak, svibnja 20. 2014.

Nastavljajući tradiciju Vijeće crnogorske nacionalne manjine Grada Zagreba, Koordinacija Vijeća, Nacionalna zajednica i Ambasada Crne Gore u RH organiziraju SVEČANI KONCERT u povodu 21. MAJA

     Vijeće crnogorske nacionalne manjine Grada Zagreba u suradnji s Nacionalnom zajednicom Crnogoraca Hrvatske, Koordinacijom vijeća crnogorske nacionalne manjine na području RH i Ambasadom Crne Gore u RH, tradicionalno  (od 2006.) organizira svečanost obilježavanje 21. maja Dana nezavisnosti Crne Gore, koji je ujedno i Dan Vijeća crnogorske nacionalne manjine Grada Zagreba i Dan Koordinacije vijeća crnogorske nacionalne manjine na području RH.
    Od 2007. godine organiziramo Svečani koncert u povodu navedenog datuma uz učešće umjetnika iz Crne Gore koji se, proteklih godina, održavao u Maloj dvorani Vatroslava Lisinskog, Hrvatskom glazbenom zavodu i Muzeju Mimara u Zagrebu, a kojima su prisustvovali i najviši državni uzvanici Republike Hrvatske, predstavnici Diplomatskog kora u RH i brojni pojedinci.
    Naši gosti su bili: Srđa Bulatović, Darko Nikčević, Marina Cuca, Vili Ferdinandi, Predrag Janković, Gligorije Đuričković, Neda Papović, Aleksandra Vojvodić, Ana Vukazić, Mirjana Rajčić, Tamara Stijepović, Miran Begić, Bojan Martinović, Igor Perazić, Safet Drljan, Dina Kukalj, Renata Perazić.
     Ovogodišnji  8. Koncert će se održati  21. 5. 2014. /srijeda/ u Muzeju Mimara Rooseveltov trg 5.  s početkom u 20h, a na njemu će nastupiti: Žana Lekić Marinković- flauta; Milica Kankaraš- harfa; Oleksiy Molchanov- klavir.

                         

  P R O G R A M KONCERTA

 

 R.SCHUMANN:    TREE ROMANCES OP.94

                                ZA FLAUTU I KLAVIR

 P.I.TCHAIKOVSKY:    THE NUTCRACKER  FOR FLUTE AND HARP

                          The waltz of the flowers

                                  The dance of the reed flutes

E.GERMAN:   SALTARELLO ZA PICCOLO FLAUTU      

 C.SAINT-SAЁNS:  ROMANCE Op.37 FOR FLUTE AND HARP

  J.MOUQET:  LE FLUTE DE PAN

                                   SONATA ZA FLAUTU I KLAVIR

 G.FAURE:   IPROMPTU

                      ZA  HARFU SOLO

 A.GRGIN:  SONATA ZA FLAUTU I KLAVIR     

Molčanov , Lekić

Milica Web

MILICA KANKARAŠ
Milica Kankaraš, je rođena 20.10.1991. godine u Podgorici. Završila je srednju muzičku školu ''Vasa Pavić'' u Podgorici na odsijeku za klavir u klasi prof. Lidije Skender. Paralelno sa tim, kao izuzetan talenat, pohađala je u Beogradu privatne časove harfe kod prof. mr Milice Barić.
Kao srednjoškolka nastupala je sa Crnogorskim kamernim orkestrom i Crnogorskim simfoni-jskim orkestrom. Posle svega tri godine priprema upisuje harfu na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu, 2009/2010.
Kao student nastupa, u okviru devetog i desetog Festivala harfe, u Beogradu solo, a svoj prvi solistički koncert održala je u Podgorici februara 2011., u Centru savremene umjetnosti.
U maju 2012. nastupa u Sava centru uz izuzetne vokalne soliste šest profesionalnih horova - Hor RTS i Hor Fakulteta muzičke umetnosti, Akademski hor “Kolegijum Muzikum”, Dečiji hor RTS, Združeni novosadski horovi – Vokalni studio Orfelin i Hor Srednje muzičke škole "Isidor Bajić", Simfonijski orkestar RTS-a i Simfonijski orkestar Fakulteta muzičke umetnosti u izvođenju simfonije br.8 Gustava Malera.
Istog mjeseca je nastupila sa koleginicom sopranistkinjom Oliverom Tičević u okviru Festivala studenata Univerziteta umetnosti u Studentskom kulturnom centru u Beogradu a nakon toga i na Purgatorijama u Tivtu.
Diplomirala je harfu na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu, u klasi prof. Ljiljane Nestorovske u junu 2013. godine. Nakon toga je učestvovala na seminaru „Od klasične do električne harfe“ u organizaciji Jeunesse Musicales Croatia (Hrvatska glazbena mladež) kod prof. Dijane Grubišić-Ćiković i prof. Dalibora Bernatoviča.
Solističke koncerte u 2013-oj godini je održala na Cetinju u Ministarstvu kulture, Podgorici, Nikšiću i Kotoru.
Od oktobra 2013. je harfistkinja u Crnogorskom simfonijskom orkestru.

ŽANA LEKIĆ
Žana Lekić je Nižu i Srednju muzičku školu završila u Kraljevu, u klasi uglednog pedagoga, prof. Karolja Maročika.
1997. godine upisuje Muzičku akademiju na Cetinju u klasi eminentnog flautiste, prof. Ljubiše Jovanovića gdje je diplomira 2000.god  i magistrirala 2003. Tokom školovanja osvajala je brojne nagrade na Republičkim, Saveznim i Međunarodnim takmičenjima, kao solista i kao kamerni muzičar. Ostvarila je veliki broj recitala na koncertnim podijumima u zemlji i okolnim državama, predstavljajući Muzičku akademiju i Mladu crnogorsku muzičku scenu. Pa je tako u 2000-toj nastupila kao solista na Gradu-Teatru sa Kamernim orkestrom Getingena (Njemačka).
Usavršavala se na brojnim seminarima kod vodećih svjetskih flautista - Janos Balint - Mađarska, Michael Debost-USA, Ketlin Chestin - USA, Aurel Nicolet-Švajcarska, Jiri Valek - Češka, Eje Kaufeldtl - Švedska, Gunilla von Baar - Švedska. Kao solista je nastupala na, gotovo svim, festivalima u Crnoj Gori-DEUS, Podgoričko kulturno ljeto, Grad-Teatar Budva, Barski ljetopis, Montenegro music festival.
U 2000-toj započinje njena pedagoška karijera na Muzičkoj akademiji najpre kao Saradnik stažista, na predmetu Kamerna muzika, kasnije kao Stručni saradnik u nastavi, da bi 2009. dobila zvanje Docenta za Kamernu muziku na Muzičkoj akademiji.
2010. nastupa u Italiji  u okviru festivala „Nei suoni dei luoghi“. Osnivač je klase flaute u muzičkoj školi „Savo Popović“ na Cetinju, radila je kao profesor flaute u Muzičkoj školi Bijelom Polju, ŠOSMO „Vida Matjan“ u Kotoru. U dosadašnjoj pedagoškoj karijeri, studenti i učenici iz njene klase dobitnici su brojnih republičkih i međunarodnih nagrada. Redovni je član žirija na takmičenjima u Crnoj Gori u kategoriji flaute i kamene muzike. Član je Crnogorskog Simfonijskog orkestra od njegovog osnivanja. Aktivno učestvuje u kulturnom i javnom životu Crne Gore.

ALEKSEJ MOLČANOV
Aleksej Molčanov je Srednju muzičku školu završio u Kijevu (Ukrajina) u klasi doc. Lidije Šur. Kijevski Državni Konzervatorijum i postdiplomske studije završio je 1986. u klasi prof. Aleksandra Snegirjova i Vladimira Vinickog. Tokom školovanja osvajao je brojne nagrade kao klavirista, među kojima i onu na takmičenju „Lisenko“ u Lavovu 1984.g. Dobitnik je Specijalne nagrade za izvođenje obavezne kompozicije na I. takmičenju „Rahmanjinov“ u Moskvi, 1983. Kao student započeo je aktivnu koncertnu djelatnost soliste i kamernog muzičara u Ukrajini, Rusiji i Njemačkoj.
Po završetku studija, uspješno se bavi pedagoškim radom uporedo sa koncertiranjem. Recitale je izvodio u Švajcarskoj, na turnejama po Ukrajini i Libanu. Koncertirao je sa brojnim orkestrima - Filharmonije Cerkasi, Lavov, Dnjepropetrovsk i Filharmonije mladih Harkov. Ostvario je niz snimaka za Državnu Radio i Televiziju Ukrajine. Sarađivao je sa Savezom kompozitora Ukrajine na projektima savremene muzike. Od 1995. je živio u Srbiji gdje nastavlja umjetničku djelatnost uspješnim koncertima u Nišu, Negotinu, Kragujevcu, Zaječaru. Kao solista otvarao je sezone u Niškoj filharmoniji. Posebno su zapaženi nastupi na „Mokranjčevim danima“ i na „Nimusu“.
1999. dolazi u Crnu Goru a od maja 2000. je zapošljen na Muzičkoj akademiji na Cetinju. Svoj umjetnički angažman nastavlja na svim značajnijim scenama u zemlji nastupajući sa gotovo svim velikim umjetnicima ostvarivši značajne projekte u kulturi. Nastupao je na festivalima– „KotorArt“, „A Tempo“, „Montenegro Music Festival“, „DEUS“. Docent je na Muzičkoj akademiji na Cetinju za predmet Korepeticija.

POZIVNICA: 

 

Dokument