povratak na sve vijesti

VEČER MIRAŠA MARTINOVIĆ U DUBROVNIKU

ponedjeljak, lipnja 09. 2014.

U Dubrovniku će u srijedu 11. 6. biti održano autorsko književno večer poznatog crnogorskog pisca Miraša Martinovića, autora desetak romana i isto toliko poetskih knjiga

     U Dubrovniku će u srijedu 11.6. 2014. s početkom u 20h biti održano autorsko književno večer poznatog crnogorskog pisca Miraša Martinovića, autora desetak romana i isto toliko poetskih knjiga.

      Na večeri u Dubrovniku o Mirašu Martinoviću će goviriti poznati hravtski pjesnik i akademik Luko Paljetak i teoretičarka književnosti Božena Jelušić.

    Moderator večeri će biti Sebastijan Vukosavić a organizator  je Dubrovačka knjižnica Dubrovnik, Gradska biblioteka i čitaonica iz Kotora.  Veče će se odvijati u Narodnoj knjižnici Grad (Saloča od zrcala, u ulici Puča 6.

 

M 1

MIRAŠ MARTINOVIĆ

      Miraš Martinović je izrazito samosvojan autor u crnogorskoj književnosti, ali i na širim regionalnim prostorima. Fascinacija antičkim temama, prošlošću Crne Gore, i udaljenih naroda i civilizacija, rezultirali su serijom romana i poetskih zbirki kojima je nastojao da iz zdenca vremena izmami drevne glasove i da „pročita“ priče o onima koji su ovom zemljom hodili, a koje su sakrili vijekovi ili čak milenijumi.

     U okviru večeri će biti predstavljena i nova Martinovićeva knjiga Sašaptavanje s memorijom.

Sasaptavanje S Memorijom

NASLOVNICA KNJIGE: SAŠAPTAVANJE S MEMORIJOM

 

S PREDSTAVLJANJA U DUBROVNIKU

 

2014_06_miras 05

2014_06_miras 03

 

     Prisutne je pozdravila direktorica Dubrovačke knjižnice Vesna Čučić, ističući kao veoma značajnu saradnju između ove i kotorske Gradske biblioteke i zajednički projekat Dubrovnik i Kotor – gradovi knjige, u okviru kojeg je u nekoliko proteklih godina realizovano više kulturnih programa.

Govoreći na večeri u Dubrovniku, poznati hrvatski pjesnik i akademik Luko Paljetak je rekao:

    Miraš Martinović ponire u daleku prošlost kao u vlastitu sadašnjost. Izbrisivosti svakog imena podastire trajnost riječi koje na papir želi nanijeti onako kao što bi je klesar unio u kamen. Uzori u tom poslu bliski su mu pjesnici: Ibik, Pindar, Eshil, Homer, Seneka, Njegoš, Kavafis, Zbignjew Herbert; nije važan redoslijed, važna je dvosmjernost njihova došaptavanja. U ovoj knjizi, kao i u prethodnim antičkog ciklusa, Miraš Martinović nastavlja svoju poetsku arheologiju, jednako ostrašćeno, ustrajno i s nepromijenjenim ciljem: čuti daleke glasove i oglasiti im se, jer: Svi su svuda i sve je sve. Svaka stvar su sve stvari“.

(Sve) Sašatavanje s memorijom izutena knjiga i treba je sa šapatom čitati, onako kao što čitamo nešto što nema ničijeg imena, uključujući i svoje. Samo se tako mora čitati poezija. Napokon: sve je sve i sve je zagonetno, a najzagonetniji je život i vječno sastavljanje njegovih krhotina, njegovo sašaptavanje/došaptavanje/ s memorijom.
Sve živo i sve neživo nam šapće: Sjećaj me se.

Božena Jelušić je i ocijenila Martinovića kao samosvojnog pisaca na crnogorskim i širim regionalnim balkanskim prostorima, ističući njegovu orginalnost, ali i posvećenost i istrajnost u poslu kojim se bavim.