povratak na sve vijesti

VEČER ŽENSKIH GLASOVA U DRUŠTVU HRVATSKIH KNJIŽEVNIKA

četvrtak, ožujka 20. 2014.

U velikoj dvorani Društva hrvatskih književnika 19. 3. 2014. održana književna večer i predstavljena Prva antologija savremene crnogorske ženske poezije- KORET NA ASFALTU-

      U prepunoj dvorani Drušva hrvatskih književnika,  Trg bana J. Jelačića 7, započeo je projekt kojim se predstavljaju suvremeni književnici iz matičnih zemalja nacionalnih manjina Grada Zagreba. Organizatori književnih tribina, koje traju od ožujka do prosinca 2014., su Koordinacija vijeća i predstavnika nacionalnih manjina Grada Zagreba, Društvo hrvatskih književnika i vijeće i predstavnici nacionalnih manjina Grada Zagreba.

    TANJA BAKIĆ, LENA RUTH STEFANOVIĆ i knjiga KORET NA ASFALTU- Prva antologija savremene crnogorske ženske poezije, predstavljeni su brojnoj publici 19. 3. 2014. u dvorani DHK. 

    Pozdravljajući prisutne u ime DHK predsjednik Božidar Petrač je izrazio zadovoljstvo što cjelokupni projekt, čiji je jedan od nositelje DHK, započinje crnogorskom književnošću, posebice ženskim glasovima, i predstavljanjem vrijedne knjige ŽENSKOG PISMA.

    Književna kritičarka Darija Žilić, uz pohvalu izdavačima na objavljenj knjizi, s posebnim je zanosom govorila o uvrštenim autoricama, njihovim pjesmama, različitostima i sličnostima, riječima  i osjećajima, ljepoti stiha.

     Posebnost večeri dale su MILANKA BULATOVIĆ, ZORA HIŽMAN, JADRANKA ŠINCEK i MIRA JURIČIĆ TONKOVIĆ recitiranjem stihova pjesama Tanje Bakić, Lene Ruth Stefanović, Dragane Tripković i Jelene Nelević Martinović. Njima su se pridružile i gošće večeri Tanja Bakić i Lena Ruth Stefanović, čitanjem svojih stihova.

     Knjigu je izdala Nacionalna zajednica Crnogoraca Hrvatske i Skaner studio iz Zagreba. Urednik knjige je Danilo Ivezić.

      Priču o suvremenim crnogorskim književnicama i Prvoj antologiji završimo riječima Zore Hižman- Lole, koje je napisala u poruci nakon pročitane knjige:

„…Sve su mi bliske kao da su moje, lijepe i duboke kao ženski tanani, munjeviti instinkt koji naslućuje sve što postoji i prije nego se dogodi…i kad se dogodi i zašto se dogodi i kako si se u tome našao, i što sad, pa onda kako mi, kako mi svi uopće postojimo usprkos blatu i prljanju, usprkos  bolnim i prelijepim mrvama  prolazne, svilene sreće….……ma,  sve su zaslužile čitanje i slavu!!! I iznenađujuća haiku Tanja;  puna istine i svečanih pjesama Lena Ruth; misaona, osjećajna i topla Dragana; pa strastvena  Jelena….. majstorice su!!!...“

 

POZIVNICA

       

    

 

 

Dokument