povratak na sve vijesti

DOKUMENTARNI FILM VIII.- 2015

petak, studenog 13. 2015.

Premijerno prikazivanje dokumentarnoga filma "Crna Gora i Veliki rat" u Hrvatskoj, u Crnogorskom domu u Zagrebu 12. 11. 2015.

     Dvadeset čatvrta projekcija u okviru programa DOKUMENTARNI FILM U CRNOGORSKOM DOMU, dokumentarni film CRNA GORA I VELIKI RAT, prisustvo režisera filma Andra Martinovića i velikog broja gostiju, 12. 11. 2015., još jednom je pokazala opravdanost i kvalitetu navedenog programa koji se već treću godinu Društvo Crnogoraca i prijatelja Crne Gore "Montenegro" organizira u Crnogorskom domu u Zagrebu. 

    "Priča o Crnoj Gori i njenom stardanju u I. svjetskom ratu zasnovana na stvarnim dokumentima, na slici u pokretu, bez priklanjanja bilo kojoj "opciji" bila je osnovna vodilja u izradi ovog dokumentarnog filma"- riječi su Andra Martivnovića na početku projekcije filma u razgovoru s Danilom Ivezićem. "Jedan veliki dio dokumentarne građe u ovom filmu se i prvi put pokazuje javnosti, nastavio je Martinović i dodao, zadovoljstvo mi je što se film prikazuje u Zagrebu u Crnogorskom domu u organizaciji udruženja koji su primjer rada u kvaliteti program i pokazatelj kako kroz njih čuvati i predstavlajti crnogorsku kulturu i tradiciju. Naša suradnja je dugogodišnja, kvalitetna i na obostrano zadovoljstvo uspješna". 

     „Crnu Goru ne bi stigla okrutnija sudbina i da se borila na strani poraženih Centralnih sila“- William Ewart Gladstone.
     Prvi svjetski rat pokrenuo je mnogoljudne vojske sa svih kontinenata, a u pustoši koju je ostavio za sobom odnio živote dvanaest miliona ljudi. U „ratu koji je trebao okončati sve ratove“, nestale su četiri carevine, kao i dinastije koje su njima vjekovima vladale.
     U Velikom ratu Crna Gora je pretrpjela teške gubitke i ogromnu materijalnu štetu. Mobilisala je gotovo četvrtinu ukupnog broja stanovništva. Od oko pedeset hiljada vojnika poginulo je, umrlo od posljedica ranjavanja ili u zarobljeničkim logorima oko dvadeset hiljada. U zanosu o nacionalnom oslobođenju i ujedinjenju južnoslavenskih naroda, Crnogorci će izgubiti svoju državu, crkvu i bilo kakvu ravnopravnost u novonastaloj državi.

      Zbog nemogućnosti da osobno prisustvuje projekciji filma poznati režiser Veljko Bulajić je uputio pismo koje je pročitano prisutnima na početku projekcije i ukojem između ostalog piše:

    "...Večeras će biti zanimljivo vidjeti film autora dviju generacija uspješnih redatelaj crnogorske kinematografije, koji su se udružili u zajedničkom radu na filmu "Crna Gora i Veliki rat".

    Želim reći da je to također potvrda kontinuiteta crnogorske kinematografije naročito poslije osamostaljenja Crne Gore. Upravo u tom vremenu pojavljuje se i nova generacija uspješnih crnogorskih sineasta pred kojim je ucrtan put djelima značajnih autora kao što je Branko Baletić čiji su ga filmovi afirmirali daleko šire od Crne Gore. Također i filmovi kolege Andra Martinovića, potvrđuju taj kontinuitet čija djela afirmiraju crnogorsku kinematografiju i uopće kulturu Crne Gore..."

CRNA GORA I VELIKI RAT (60':00'')

Režija : Branko Baletić i Andro Martinović

Scenario: Niko Martinović

Obrada slike: Vladimir Vučinić i Ana Đurković

Organizatori: Milena Čaran i Aleksandar Cerović

Stručni suradnik za animaciju: Aleksandar Berkuljan

Montaža: Milo Lekić

Dizajner tona: Jovo Kljajić

Kompozitor: Leo Đokaj

Narator: Branimir Popović

Proizvodnja: CRNOGORSKA KINOTEKA 2014.

 Prikazivanje omogućila:   CRNOGORSKA KINOTEKA

POZIVNICA

Dokument