povratak na sve vijesti

IZLOŽBA NAKITA JADRANKE BAGLADI

petak, lipnja 19. 2015.

ULCINJANKA U CRNOGORSKOM DOMU U ZAGREBU - „IGRA STAKLENIH PERLI“ Jadranke Bagladi

ULCINJANKA U CRNOGORSKOM DOMU U ZAGREBU
„IGRA STAKLENIH PERLI“ Jadranke Bagladi


     Crnogorski dom dugi niz godina otvorenih vrata prima sve goste, a posebno je to ostvareno u našoj galeriji „Montenegrina“. Priliku da pokažu svoje stvaralaštvo imalo je niz autora, a posebno treba istaći desetke umjetnica iz cijele Hrvatske, kojima je to bila jedina ili početna šansa da prikažu svoje radove.
      Jadranka Bagladi, naša nova članica, rođena Ulcinjanka, predstavila je svoje radove 18. 6. 2015. u našoj galeriji. Dio je to njenog bogatog stvaralaštva, isprepletenog talenta, dugotrajnog proučavanja, svladavanja vještina i izrade nakita. Prekrasne ogrlice, narukvice, naušnice i nekolicina predmeta, oduševili su i ženski i muški dio publike. Neodoljiva ljepota izrađenog nakita, kao odraz prirode, etno motiva, umjetničke imaginacije i vještine, oblikovala se u tananim predmetima poput morske pjene.
      Podijelila je sa nama i svoja dirljiva sjećanja iz djetinjstva i mladosti, zajedničke prijatelje i poznanike iz Ulcinja, sa Cetinja i Podgorice, svoju ljubav prema Crnoj Gori.
      Druženje, sjećanja i priče nastavili su se iza otvaranja u lijepoj atmosferi ljetne noći.

      A evo i nekoliko redaka naše skromne autorice o sebi:
    „Cijelog radnog vijeka, radeći poslove ekonomske i pravne prirode, imala sam afinitet prema izradi onoga što žene rade rukama kroz povijest. Svojim sam se talentom aktivnije počela baviti tek prije par godina, pred odlazak u mirovinu.
     Moj put izrade nakita započeo je 2010. kad sam upisala tečaj etno nakita u Nacionalnom sveučilištu Dubrava, a nakon završetka, nastavila sam u Nacionalnom sveučilištu Sesvete. Uvijek je lijepo znati da je vaš trud prepoznat pa sam tako u svibnju 2013. dobila mogućnost predstaviti svoje radove na izložbi etno nakita u Beču. Nakon tada slijedile su izložbe u zemlji i inozemstvu. Izlagala sam u Budimpešti, Pečuhu i Mohaču. Imala sam sreću da 2014. godine u NS Dubrava budem uključena u projekt EU pod nazivom "Leonardo da Vinci". On mi je omogućio bolje i podrobnije upoznavanje s tradicijom izrade nakita zemalja Europske Unije i bio izvor inspiracija za vlastite kreacije.
      Kako sam počela s izradom etno nakita, većina mojih djela korijene vuče iz tradicije, namjera mi je izraditi nakit s elementima crnogorske nošnje.
    Veliku inspiraciju nalazim u cvijeću koje raste na našem prostoru, a u izradi volim prožimati tradicionalno i moderno i iz ta dva elementa napraviti komad unikatnog nakita.“

KATALOG IZLOŽBE

Dokument