povratak na sve vijesti

Nives Missoni u galeriji MONTENEGRINA u Zagrebu

petak, svibnja 08. 2015.

U galeriji "Montenegrina" u Crnogorskom domu 7. 5. 2015. otvorena izložba slika akademske slikarice NIVES MISSONI- Struktura raslinja

     Brojnoj publici u Crnogorskom domu u Zagrebu- galerija "Montenegrina" svoje radove predstavila je akademska slikarica NIVES MISSONI.

     Izložba u organizaciji Društva Crnogoraca i prijatelj Crne Gore "Montenegro" Zagreb, otvorena je 7. 5. 2015

     O autorici i njenom radu govorio je prof. Stanko Špoljarić, a izložbu otvorio predsjednik Društva Dušan Mišković.

1A

 

     "Silna raznolikost i srodnost oblikovnosti raslinja konstantna je inspiracija Nives Missoni koja u ogoljelim krošnjama, i onima obogaćenih lišćem razvija poetiku svojevrsnih suprotnosti. U interpretaciji jasna potka realističnog sačuvana je u motivskoj činjeničnosti, no, kroz strukturu gradivnih formi na pragu smo svojevrsne apstraktne slike. Dakako to stupnjevanje prepoznatljivosti ovisi i o širini kadra, o zahvaćanju tla ukupnosti prikaza kada je Nives slikarica pejzažne datosti. No kada se pogled podiže, kada Nives ulazi u preplete granja, dolazi do ritmizacije zadebljanih i tanahnih jedinki, do razigrane slikarske teksture. No ta razvedenost ima i svoju protutežu u logici vitaliteta, u skladu prirode i redu slikarstva. Otvaraju se prostori,otvori omeđeni linijama, podsjećajući na vitraje,ili crkvene rozete. Nives Missoni je majstor varijacija na odabranu temu, potvrđujući se u slijedu godina slikaricom maštovitog motivskog produbljivanja, provedenog u mijeni kompozicija ili pomaku kromatskih akcenata. Slikarsko pulsiranje jedna je od dimenzija njezinih slika, ali postoji i ona sadržajna koja u odnosu grana i neba dodiruje stanja simboličnog, pa i metafizičkog. Poveznica je uvijek ljepota, i ona objektivna i duhovna, jer zaustavljen treptaj oblika njezinih slika opredmećuje stanja i srca i misli. U jednostavnom Nives prepoznaje bogatstvo, u bogatstvu jednostavnost bitnog. I malo je slikara u hrvatskoj umjetnosti koji tako dojmljivo i dosljedno nalaze stalno nove i nove kreativne mogućnosti da se u znanom prepusti umjetničkoj i ljudskoj začudnosti.
     Nage grane u prirodi znak su smiraja zime. Ali kod Nives su i bujica putene raskoši, ekspresivna dinamika forme, povezana s nenametljivom zvučnošću boje. Palete podignute ponekad do krika u dijalogu s drugim godišnjim dobima, u oplemenjenim opnama orkestracije krajolika, s opojnošću boje u raznorodnoj sličnosti posvojenih isječaka. Isprepliću se slikarska ideja i idealnost prirode u nalaženju identiteta ljepote, osmišljene kroz impresiju šumarka ili tek izvojenog stabla. Nives osluškuje poetičnost doga-đanja u prirodi, u rasteru i labirintičnog karaktera otvorenih membrana, dajući mu formu čednosti i strasti. Krivulje grana su mišičje anatomije krošnje, ponekad i razložno ornamentalne, no češće zavodljive u slobodi rasta. Slikarski zanos Nives Missoni potaknuo je i zagonetku, preobrazbe vegetabilnog u antropomorfno. Dakako ne u doslovnom smislu, već pre-sliku temperamenta, emocija i umjetničkog raspoloženja, dovedenih na razinu portre-tnog. Drugim riječima autentičnosti, koja bez sumnje krasi opus Nives Missoni."


Stanko Špoljarić

NIVES MISSONI
Rođena je u Zagrebu, gdje je završila Školu primijenjene umjetnosti, slikarski smjer, a zatim Akademiju likovne umjetnosti, pedagoški smjer. Slikarstvo su joj predavali profesori Josip Vasilije Jordan i Josip Bifel, a crtanje akta profesor Zlatko Kauzlarić Atač.
Diplomirala je 1987. godine na temu Zelene varijacije. Članica je HDLU-a od 1987., a od 1990. godine i Societa di belle arti, Verona.
Autorica je imala 20-tak samostalnih izložbi u zemlji i inozemstvu i 30-tak skupnih izložbi.
Sudionica je brojnih likovnih kolonija.

 

KATALOG IZLOŽBE

Dokument