povratak na sve vijesti

CRNOGORSKO VEČE U KRANJU 3. 12. 2016.

nedjelja, prosinca 04. 2016.

Na ulazu u Kranj dočekali su nas u ime KPSD “Morača“ Čedo Đukanović, predsjednik i Dado Dedivanović, emotivnom dobrodošlicom, sa razvijenim crnogorskim barjakom i obaveznom crnogorskom lozom.

CRNOGORSKI SUSRETI U KRANJU

     Decembar je mjesec kojega posebno obilježavaju susreti Crnogorki i Crnogoraca, kao i naših prijatelja u Kranju. Ta subota, 3.12. označila je i početak blagdanskog ugođaja, tako da smo bili u prilici vidjeti i doživjeti grad u čaroliji blještavila , prštećim raznobojnim svjetlima, mirisima Božića i vedrine ljudi kako to i biva u ovo vrijeme. Bila je to subota kada su počeli Prešernovi dani, svi muzeji i institucije bili su otvoreni i dostupni za posjet.

    Na ulazu u Kranj dočekali su nas u ime KPSD“Morača“Čedo Đukanović, predsjednik i Dado Dedivanović, emotivnom dobrodošlicom, sa razvijenim crnogorskim barjakom i obaveznom crnogorskom lozom.

    Nakon što su nas domaćini počastili ručkom u centru Kranja, nakon kraće šetnje, došli smo u dvoranu na Kokrici , toplom i ugodnom ambijentu za ovakve manifestacije.

      „CRNOGORSKO VEČE U KRANJU“ otvorio je predsjednik, Čedo Đukanović i pozdravio brojne goste: iz crnogorskih udruženja Maribora, Ljubljane , Kranja i Zagreba. Osvrnuo se kratko na rad Društva „Morača“, mogućnosti i programe, u uvjetima bez institucionalne financijske i ostale podrške, rad iz  čistog  entuzijazma članstva.

    Predsjednik Nacionalne zajednice Crnogoraca Hrvatske, Danilo Ivezić, obratio se prisutnima prigodnim pozdravnim riječima, inspiriran posebnim, sada već legendarnim pozdravom Čeda Đukanovića: „Dobro veče Slovenijo, Dobro veče Crna Goro!“ Prisutne je posebno ganula njegova nadahnuta  izvedba pjesme  Bogoljuba Velimirovića „Dobro veče Crna Goro“:

„Kada mjesec zvijezde skupi

Za nebeski noćni oro

Tuđem nebu tužno šapćem,

Dobro veče Crna Goro…"

     Svuda su nas  pratili osmjesi dobrodošlice domaćina, sveprisutna tradicionalna loza i priganice, a kulturno zabavni program počeo je kako i priliči izvornim izvedbama crnogorskih pjesama uz pratnju gusala, članova Društva „Morača“.

       Splet narodnih igara Plava i Gusinja izveli su članice i članovi istoimenog Društva iz Kranja.

       Pjevački zbor „Montenegro“ Zagreb izveo je posebno aranžirane pjesme iz Crne Gore: Još ne sviće rujna zora, Gledala sam s Koma Plava, Tekla voda na valove, Milica i pjesmu „Niđe nebo nije plavo kao iznad Crne Gore“, posebno namijenjenu Čedu Đukanoviću,  kao malu zahvalu za sve dobro što čini da  ne zaboravimo Crnu Goru.

       Veselje se potom nastavilo uz niz narodnih pjesama i dvoranu ispunjenu plesačima, jer mnogo njih nije odoljelo da zaigra crnogorska kola. Bila je to i  prigoda za porodične i prijateljske  susrete i razgovore sa Crnogorkama i Crnogorcima iz Slovenije.

       Posebno nas je i ovaj put obradovalo prisustvo mnoštva mladih, koji su dali svoj pečat ovoj večeri, svojom energijom i veseljem, pjesmom i plesom.

     Pozdravili smo se sa obaveznim: I dogodine na Crnogorskoj večeri u Kranju! –jer, to se ne propušta!

(Milanka Bulatović)