povratak na sve vijesti

DAN KOORDINACIJE VIJEĆA I PREDSTAVNIKA NACIONALNIH MANJINA ZAGREBAČKE ŽUPANIJE

ponedjeljak, rujna 26. 2016.

Nacionalne manjine Zagrebačke županije obilježile su svoj Dan 23.9.2016. godine u Vrbovečkoj Dubravi , kod Vrbovca, u restoranu Sabljić.

DAN KOORDINACIJE VIJEĆA I PREDSTAVNIKA

 NACIONALNIH MANJINA ZAGREBAČKE ŽUPANIJE

 

     Nacionalne manjine Zagrebačke županije obilježile su svoj Dan 23.9.2016. godine u Vrbovečkoj Dubravi, kod Vrbovca, u restoranu Sabljić. Bilo je ovo četvrto okupljanje na kojem su se predstavile četiri manjine: crnogorska, makedonska, češka i romska, od ukupno devet, koliko ih živi i djeluje na području Zagrebačke županije.

     Domaćin večeri bila je češka nacionalna manjina Zagrebačke županije, gdje živi veliki broj njenih pripadnika, tako da je i Program vrlo uspješno i profesionalno vodio  Franjo Vondraček. Prisutne je pozdravio Imbro Berkeš, predsjednik Koordinacije, zatim Dražen Bošnjaković, predsjednik Skupštine Zagrebačke županije. Skupu su prisustvovali i veleposlanica Republike Makedonije u Republici Hrvatskoj, Daniela Karagjozoski,  saborska zastupnica Ermina Lekaj Prljaskaj, predstavnici grada Vrbovca i Dubrave   Vrbovečke, predsjednici i brojni članovi vijeća i predstavnici nacionalnih manjina Zagrebačke županije Grada Zagreba .

     Kulturno zabavni program započeo je pjevački zbor „Montenegro“ Društva Crnogoraca i prijatelja Crne Gore „Montenegro“ Zagreb izvedbom pjesama : „Još ne sviće rujna zora“, „Što se mala uobrazi“ i „Bokeljska noć“. Voditelj i instrumentalist na harmonici bio je Edin Džaferagić, a na kahonu Danijel Domazet. Pjevački zbor, njegov rad i repertoar, predstavila je Milanka Bulatović. Da smo već poznati i prepoznati, svjedočila je publika, koja je zajedno sa nama pjevala sve pjesme.

    „Ezerke“, makedonski pjevački zbor, iza kojih su već nekoliko CD izdanja, oduševile su svima omiljenim pjesmama. Folklorni ansambl „Češke besede“, kao domaćin, brojnošću i izvrsnom izvedbom nastavili su sa dobrom atmosferom. „Romski san“, modernim i tradicionalnim pjesmama i koreografijama digao je na noge svu publiku.

     Lijepi susreti, zadovoljstvo , radost i  zabava nastavljeni su uz tamburaški sastav „Pleteri“.

     Završimo porukom Dražena Bošnjakovića: Često i nismo svjesni kolika je prednost i bogatstvo toliko različitih kultura i tradicija, to nikako  nije smetnja,  mi to zajedno jesmo i trebamo to sačuvati, a Zagrebačka županija je uz svoje manjine .

Milanka Bulatović