povratak na sve vijesti

DAN NACIONALNIH MANJINA GRADA ZAGREBA 12. 6. 2016

ponedjeljak, lipnja 13. 2016.

Na Zrinjevcu je 12. lipnja održan DAN NACIONALNIH MANJINA GRADA ZAGREBA. Manifestacija se organizira petu godinu za redom.

DAR ZAGREBU

      Na Zrinjevcu je 12. lipnja održan DAN NACIONALNIH MANJINA GRADA ZAGREBA.

     Unatoč kišnim i pljuskovitim prognozama, program je ipak održan u ugodnom vremenu, svečano i veselo, a bilo je i dosta naših sugrađanki i sugrađana, kao i turista. Bilo bi ih i više, jer nacionalne manjine u Gradu Zagrebu žele upravo ovakvom javnom svečanošću pokazati da pripadaju ovome Gradu. Na žalost, opet je izostala primjerena  medijska najava, čime se ponavlja višegodišnja pogreška i veliki propust da  zagrebačka i hrvatska javnost učestvuje u ovakvim lijepim susretima. Nije to program lokalnog karaktera i upitnih umjetničkih dometa, već poseban događaj vrhunske kvalitete i lijepih emocija, itekako potreban u svakome, a pogotovo današnjem vremenu.

    Program je uspješno vodila Karmela Vukov Colić. Prisutnima su se, potom,  obratili : Dušan Mišković, predsjednik Koordinacije nacionalnih manjina Grada Zagreba, Aleksandar Tolnauer, predsjednik Savjeta za nacionalne manjine i Milan Bandić, gradonačelnik Grada Zagreba. Istaknuli su zadovoljstvo pravnim i stvarnim položajem nacionalnih manjina u Gradu Zagrebu, a njihova obraćanja nisu bila tek prigodničarska, već sa osvrtom na prijeđeno i ono što nas čeka, kao i odrazima ukupne društveno ekonomske situacije na status i daljnji rad nacionalnih manjina.

    Grad Zagreb ima osamnaest nacionalnih manjina, a  programom su se predstavile: albanska, bošnjačka, bugarska, crnogorska, češka, mađarska, makedonska, njemačka, poljska, romska, rusinska, ruska, slovačka, slovenska , ukrajinska i talijanska.

     Bilo je pjesama, od izvornih iz zemalja porijekla, do obrada  suvremenih pjesama iz Hrvatske i folklornih izvedbi plesnih grupa. Uložen je veliki trud i ti programi su i ove godine zabilježili značajan kvalitativan pomak, od odabira,aranžmana do izvedbi i izrazite originalnosti. Teško je nekoga izdvojiti, ali su izvanredan nastup imali : dječji  Pjevački zbor osnovne škole Ljubljanica na talijanskom jeziku (koji i uče u školi); romska plesna grupa sa suvremenom gipsy glazbom i hiphoperskom koreografijom, a svi su se uključili u ples;makedonskom kolu nisu odoljele i japanske turistice; posebna je bila i izvedba slovačke folklorne grupe sa izvornim instrumentima i napjevima, koja je zvučala izvanredno autentično…..

     Crnogorska nacionalna manjina predstavila se izvedbom tradicijskih crnogorskih pjesama: Gledala sam s Koma plava, Tekla voda na valove i Što se mala uobrazi, u izvedbi mješovitog pjevačkog zbora „Montenegro“ Zagreb. Uvodno, uz taktove pjesme Pod onom, pod onom, gorom zelenom, izveden je  dio tradicionalnog crnogorskog kola. A crnogorska trpeza? priganice, sir, proja, pršut i sir, razne pite i pitice, kroštule, baklave, hurmašice, vino vranac, lovori  i  ruzmarin koji se dijelio svima…

     A nacionalne trpeze? Doslovce su se rušile od slatkih i slanih jela, bezbrojnih kolača, vina izvornog porijekla…. Počastili smo dostojno Zagrepčanke i Zagrepčane i  turiste, kojima je sve prijalo….

     Na Zrinjevcu je to bio lijep događaj  koji nadilazi folklornu manifestaciju, bio je to DAR Zagrebu njegovih nacionalnih manjina, sa dijelom bogatog stvaralaštva koje su  rado podijelili   svima prisutnima. Valjda će jednom ponovno doći vrijeme da javni i ostali mediji prepoznaju i prikažu ovaj program koji im se nudi „na tanjuru“.

Milanka Bulatović

 

Pogledajte nastup Zbora "Montenegro" i ostalih učesnika Dana nacionalnih manjina Grada Zagreba:

www.facebook.com/760431293981963/videos/vb.760431293981963/1267317039960050/?type=2&theater

U FOTOGALERIJI KORIŠTENE FOTOGRAFIJE T. HNOJČIKA