povratak na sve vijesti

DOKUMENTARNI FILM U CRNOGORSKOM DOMU-CRNOGORCI U LATINSKOJ AMERICI

petak, travnja 15. 2016.

Prva epizoda serijala <strong>CRNOGORCI U LATINSKOJ AMERICI</strong>- <strong>KARTA U JEDNOM SMJERU</strong>- u okviru programa DOKUMENTARNI FILM U CRNOGORSKOM DOMU, prikazana 14. 14. 2016.

      Prva epizoda serijala CRNOGORCI U LATINSKOJ AMERICI  - KARTA U JEDNOM SMJERU prikazana je 14. 4. 2016. u Crnogorskom domu u Zagrebu u okviru projekta DOKUMENTARNI FILM U CRNOGORSKOM DOMU.

      Emotivnoj priči o crnogorskim iseljenicima u Latrinskoj Americi koji su krenu na put s nadom u povratak, nažalost samo s nadom, otuda i naziv ove epizode Karta u jednom smjeru, prisustvovao je veliki broji zaljubljenika ui ovaj žanr filmske i televizijske produkcije. Završna scena filma s kamenčićima iz rodne kuće koji se čuvaju kao posebna relikvija, malo koga je ostavila ravnodušnim u dvorani Crnogorskom doma.

      Projekciji je prisustvovao i Ananije Stojović, sa suprugom,dugogodišnji diplomata nekadašnje Jugoslavije u zemljama Latinske Amerike, kome su priče i pojedinci iz dokumentarnog filma itekako poznati.   

        Na odjavnoj špici dokumentarnog serijala CRNOGORCI U LATINSKOJ AMERICI piše:

        „Posvećeno našim iseljenicima đe god da su…“

        Urednica i scenaristica serijala, Tanja Šuković, kaže:

      „Crnogorci u Latinskoj Americi prvi je cjeloviti televizijski dokument koji je posvećen našim ljudima na tom kraju svijeta. Pripreme su trajale skoro godinu i po, a samo snimanje započelo je 2013. godine. Ekipa je prošla 35.000 kilometara kako bi ispričala ovu priču. Susreti s našim ljudima su bili jedinstveno iskustvo, a njihove emocije i želja da nikada ne izgube vezu sa Crnom Gorom, naša velika obaveza.   Lične i porodične, često potresne, sudbine su bili glavni elementi ovog serijala…“

      Priča o našim ljudima udaljenim od Crne Gore preko 15.000 kilometara u zemlji kojoj je jedina sličnost s njihovom Crnom Gorom bila nebo, ispričana je u šest epizoda: Karta u jednom smjeru; Tango Montenegro; Argentinski ljuti krš; U potrazi za zemljom; La Montenegrina; Sudbine.

 Urednica i scenaristica: Tanja Šuković

 Konzultant i prevodilac: Gordan Stojović

 Režija: Husein Bato Dukalj

 Producent:Radivoje Brnović

 Ton:Miodrag Rabrenović

 Snimatelji: Slobodan Spahić,Dragan Tomašević,

Igor Sekulić

 Montaža i obrada: Veljko Jelinić

 Proizvodnja:  Dokumentarni program TV CG 2014.

 Prikazivanje omogućio:   ARHIV RTCG

 

Zasluge za prikazivanje filma pripadaju ĐEVOJKAMA IZ ARHIVA RT CG

 

U FOTO GALERIJI korištene fotografije TONIJA HNOJČEKA

Dokument