povratak na sve vijesti

DVADESET PET GODINA NZCH

četvrtak, prosinca 22. 2016.

Nacionalna zajednica Crnogoraca Hrvatske 21. 12. 2016. obilježila 25 godina osnivanja i djelovanja

      Dostojanstveno i svečano, kako i priliči datumu Nacionalna zajednice Crnogoraca Hrvatske obilježila je ČETVRT VIJEKA SVOGA POSTOJANJA  uz prisustvo brojnih uzvanika i gosti u prekrasnom zdanju Muzeja Mimara 21. 12. 2016.

      Svečanosti su među ostalima prisustvovali: Ambasadaor Crne Gore u RH gos. Boro Vučinić; Izaslanik gradonačelnika Grada Zagreba gos. Slavko Kojić; Predsjednik Savjeta za nacionalne manjine RH gos. Aleksandar Tolnauer; Predsjednik Matice crnogorske gos. Dragan Radulović; Delegacija Turističke organizacije Grada Kotora na čelu s direktorom gos. Mirzom Krcićem; Poznati kulturni i javni djelatnici crnogorskog podrijetla Dimitrije Popović, Milka Babović; Predsjednici vijeća i predstavnici nacionalnih manjina Grada Zagreba i predsjednici udruga članica NZCH.

     Na početku programa obilježavanja 25 godina snivanja i djelovanja NZCH prisutni su minutom šutnje odali počast svim njenim članovima i onima koji su dali doprinos njenom djelovanju a nijesu više među nama.

U obraćanju prisutnima predsjednik NZCH Danilo Ivezić je među ostalima rekao:

       "...Ovo je priča o našim zamislima i ostvarenjima, maštanjima i nadama, uzletima i iskušenjima u vremenskom rasponu od četvrt vijeka. To je, u stvari, priča o nama samima, takvima kakvi bijasmo i što činijasmo u proteklom periodu. Nemoguće je u mom današnjem obraćanju pokazati ih u svoj punoći  i slojevitosti pojedinačnih i zajedničkih sudbina, ali je ovo prilika da se barem fragmentarno podsjetimo na neke bitne i prijelomne..." Govoreći o jednom od najznačajnijih perioda djelovanja NZCH vezanim uz INTERNACIONALIZACIJU CRNOGORSKOG PITANJA Ivezić je naglasio: "...Zaključujem ovo poglavlje o djelatnosti NZCH na internacionalizaciji crnogorskog pitanja kao jednog od najslavnijih stranica njene prošlosti, u uvjerenju da je i ova obljetnica prava prilika podsjećanja na vremenâ koja polako umiču, ali i vremenâ za koja se nikad ne smije zaboraviti, da su u njima – citiram: „Crnogorci Hrvatske sačuvali obraz svom narodu“, kako reče ugledni crnogorski novinar gospodin Vlatko Simunović..." U završnom dijelu obraćanja zahvalio se svima koji su svojom nesebičnošću i angažmanom omogućili četvrt vijeka njenog postojanja riječima: "... Dame i gospodo, ograničeno vrijeme mog obraćanja onemogućava me da pojedinačno imenujem sve one koji su svaki na svoj način dali ogroman doprinos ukupnoj slici o NZCH- u proteklih 25 godina, njenim brojnim programskim aktivnostima, no siguran sam da su se oni prepoznali i da mi neće zamjeriti. Stoga im najiskrenije HVALA! 

     NZCH ustrojena je kao savez udruga, pa time imam obvezu podsjetiti na one koji su u osnovi nosioci i ukupnih programskih aktivnosti i čestitati im ovu godišnjicu, a to su: Društvo Crnogoraca i prijatelja Crne Gore „Montenegro“ Zagreb, Nacionalna zajednica Crnogoraca Rijeka, Zajednica Crnogoraca Split, Zajednica Crnogoraca Pula, Društvo Crnogoraca i prijatelja Crne Gore „Bujština“ Umag, Zajednica Crnogoraca i prijatelja Crne Gore Istarske županije, Društvo Crnogoraca i prijatelja Crne Gore Osječko baranjske županije i Društvo Perojskih Crnogoraca „Peroj 1657“. Budite Ponosni na sve ovo ostvareno u proteklih dvadeset pet godina, pa vam još jednom, hvala! Bez podrške pojedinih institucija Republike Hrvatske sigurno ne bismo imali ovakve impresivne rezultate. Tu prvenstveno mislim na Savjet za nacionalne manjine Republike Hrvatske i njegovog predsjednika, Grad Zagreb i njegovog gradonačelnika, Zagrebačku županiju i Ministarstvo kulture, stoga i posebna zahvala svima njima. I na kraju hvala svima vama koji ste večeras svojim prisustvom uveličali ovu našu svečanost." 

(cjeloviti tekst obraćanja možete pročitati OVĐE)

     "...Ovdje želim s punom odgovornošću naglasiti da je u ovih 25.godina svoga djelovanja Nacionalna zajednica Crnogoraca u Hrvatskoj dala ogroman doprinos u prevladavanju tog nesretnog ratnog nasljeđa i poratnog vremena u kojem je trebalo mnogo strpljenja, mudrosti i razumijevanja da se prevladaju politički, psihološki, gospodarski, te ljudski problemi, te da se u tim i takvim okolnostima otvori proces integracije Crnogorske nacionalne manjine u javni, politički i društveni život Republike Hrvatske...- riječi su predsjednika Savjeta za nacionalne manjine RH Aleksandra Tolnauera u njegovom obraćanju. Završavajući svoj govor riječima: "... Svaki takav mukotrpni angažman u promicanju stvarnih vrijednosti i istine, nažalost često se ne rasuđuje objektivno, ili kako bi stari Latini rekli „veritas odium parit“ ili „istina pribavlja mržnju“, i zato ja danas koristim priliku da vam još jednom u ime Savjeta za nacionalne manjine Republike Hrvatske i u svoje osobno ime, čestitam 25-godišnjicu Nacionalne zajednice Crnogoraca, sa iskrenom željom za uspjeh u vašem budućem radu, te se najiskrenije i posebno zahvalim na ogromnom doprinosu, te suradnji u zaštiti ljudskih i manjinskih prava, kao i aktivnom djelovanju u unapređenju razvoja odnosa između Crne Gore i Hrvatske, nažalost  pok.dr.sc Radomiru Pavičeviću, prof.emer.dr.sc Veselinu Simoviću, prof.dr.Draganu Laloviću, poštovanom Danilu Iveziću, Dušanu Miškoviću, kao i svim članovima Nacionalne zajednice, te svim dragim prijateljima iz Crne Gore koji su svojim djelovanjem doprinijeli u razvoju odnosa Republike  Crne Gore i Republike Hrvatske.          

                                              (cjeloviti tekst obraćanja možete pročitati OVĐE)

     U ime Matice crnogorske predsjednik Dragan Radulović je rekao: "... Među mnogim organizacijama crnogorskog iseljeništva Nacionalna zajednica Crnogoraca Hrvatske zauzima istaknuto mjesto, u prvom redu zbog toga što ste uspjeli svojom djelatnošću da pronađete pravu mjeru odnosa između dvije značajne vrijednosti: biti lojalni i samosvjesni građanin  evropske Hrvatske, životno zainteresovan za njen demokratski razvoj i opšte dobro, a u isto vrijeme ponosno baštiniti crnogorski nacionalni i kulturni identitet i stvaralački mu doprinositi. Delikatna je ravnoteža u pitanju, a mudrosti osnivača i čelnika Nacionalne zajednice treba odati priznanje što je nikada nijesu ugrozili. Volio bih kada bi se za Vašim primjerom povele i druge organizacije crnogorskih iseljenika u regionu, ali i nacionalne organizacije naroda koji žive u Crnoj Gori..." Zaključujući: "... Mnogo toga smo napravili zajedno, i još ćemo mnogo toga napraviti. Tamo gdje postoji ljudsko razumijevanje, usmjerenost zajedničkom cilju, otvorenost i dijalog – sve što je dobro i lijepo postaje moguće i ostvarivo. U ime budućih poduhvata, još jednom Vam čestitam jubilej, i najtoplije Vas pozdravljam.

(cjeloviti tekst obraćanja možete pročitati OVĐE

     Izaslanik gradonačelnika Grada Zagreba Slavko Kojić je istakao da su  kontakti i suradnja NZCH i Crnogorcs a u Zagrebu čelnim ljudima Grada Zagreba i s njim osobno uveliko prerasli u prijateljske, naglašavajući da je i on sam bio sudionikom osnivačke Skupštine NZCH 1991. godine zbog svog poznanstva s prof. emer. Veselinom Agom Simovićem. "...NZCH i Crnogorci u Zagrebu su prepoznati i uživaju izuzetan ugled, a kvaliteta jihovih programa je omogućila kontinuitet i garantira i slijedeće godišnjice TRIDESET, ČETRDESET... GODINA"

     Brojni pojedinci institucije i udruženja uputili su čestitke Nacionalnoj zajednici Crnogoraca Hrvatske u povodu velike godišnjice. Treba li reći da čestitke od političkih institucija Crne Gore nijesu došle iako su uredno pozvani.

 

   IMG 20161223 0001

ČESTITKA I ISPRIKA PREDSJEDNICE REPUBLIKE HRVATSKE KOLINDE GRABAR KITAROVIĆ

      U ime Savza udruženja Crnogoraca Srbie i Udruženja Crnogoraca Beograda Boro Mrvaljević uputio je čestitku slijedećeg sadržaja: 

      Poštovani prijatelji,

    Samo Zajednice poput vaše, bez obzira na razna iskušenja, opstaju u svojoj plemenitoj nameri nacionalnog i kulturnog stvaranja i prosvećivanja. Nacionalna Zajednica Crnogoraca Hrvatske to afirmiše od svog postojanja, stalnim nastojanjem da najpozitivnije utiče na prosperitet crnogorske zajednice kako u Hrvatskoj  tako i šire.

    To vam je omogućilo da sa ponosom možemo da kažemo da ste primer za poštovanje u  iseljeničkim organizacijama.

   U želji da nastavite sa takvim radom, uz žaljenje što nijesmo u mogućnosti da prisustvujemo svečanom činu, iskreno čestitamo jubilej 25 godina postojanaja.

     U drugom dijelu svečanosti, Koncertu, nastupili su Zbor "Montenegro" Društva Crnogoraca i prijatelja Crne Gore "Montenegro" Zagreb s izvanrednom interpretacijom tri pjesme, i poznati gitaristički duo iz Crne Gore Srđan Bulatović i Darko Nikčević, na prvom koncertu nakon njihovog onog u Carnegie Hallu u New Yorku i oduševili prisutne, koji su ih ispratili dugotrajnim aplauzom, na svečanosti za pamćenje po jednodušnoj ocjeni prisutnih u Muzeju Mimara 21. 12. 2016.

PROGRAM KONCERTA U POVODU

25 GODINA NZCH

21. 12. 2016. Muzej Mimara, Zagreb

ZBOR „MONTENEGRO“

Čobanine, lijepa đevojko

(narodna)

Primorkinja konja jaše

(narodna)

Odlazak

(Autor Arsen Dedić na stihove Tina Ujevića)

 

 GUITAR DUO

SRĐAN BULATOVIĆ & DARKO NIKČEVIĆ

S. Bulatovic: Jos ne svice

D. Nikcevic: Vrsuta

S. Bulatovic: Pod gorom

D. Nikcevic: Dunja

D. Nikcevic: Snovi

S. Bulatovic: Balkan

D. Nikcevic: Orijent

S. Bulatovic: Fuzija

D. Nikcevic: Slavlje

S. Bulatovic: Slavic perpetuum mobile

S. Bulatovic, D. Nikcevic: Poljem se vija

D. Nikcevic: Supernova

S. Bulatovic: Poskoci

POZIVNICA

 

Dokument