povratak na sve vijesti

IZLOŽBA- NEMATERIJALNA KULTURNA DOBRA CRNE GORE

petak, studenog 11. 2016.

Prvi put i to u Zagrebu predstavljena NEMATERIJALNA KULTURNA DOBRA CRNE GORE na izložbi koja je otvorena 10. 11. 2016. u Crnogorskom domu Trnjanska cesta 35.

       U organizaciji Nacionalne zajednice Crnogoraca Hrvatske, Društva Crnogoraca i prijatelja Crne Gore "Montenegro" Zagreb i Ministarstva kulture Crne Gore a u suorganizaciji Pomorskog muzeja Crne Gore iz Kotora i uz pomoć Savjeta za nacionalne manjine RH u Crnogorskom domu u Zagrebu je 10. 11. 2016. otvorena IZLOŽBA- NEMATERIJALNA KULTURNA DOBRA CRNE GORE

    Prvi put je javnosti, jedinstvenom izložbom, predstavljeno 14 zakonom zaštićenih nematerijalnih kulturnih dobara  Crne Gore na nacionalnoj razini:

       1. Vještina izrade i ukrašavanja crnogorske narodne nošnje; 2.  Crnogorski oro; 3.  Bokeljska mornarica; 4.  Kult Svetog Vladimira; 5.  Običaj Fašinade; 6.  Vještina izrade čunova;7.  Vještina izrade Dobrotske čipke; 8. Vještina izrade Dobrotske/Peraške torte; 9.  Tradicionalne igre kolašinskog kraja; 10.  Legende o nastanku Kotora; 11.  Predanje o Pavi i Ahmetu; 12.  Legenda o tri sestre; 13.  Legenda o ljubavi Peraštanke Katice Kalfić i francuskog vojnika; 14. Bokeljska noć

   Kao uvod u otvaranje izložbe prikazan je dokumentarni film "Živo nasljeđe" - produkcija RTV Budva i Mebius film, a uz pomoć Ministarstva kulture Crne Gore, po scenariju Miraša Martinovića u režiji Faruka Sokolovića.

  U ime organizatora veliki broj prisutnih u Crnogorskom domu pozdravio je predsjednik Nacionalne zajednice Crnogoraca Hrvatske Danilo Ivezić koji je naznačio da se izložba organizira u okviru projekta Dani crnogorske kulture i da je ona nastavak izuzetno uspješnih kulturnih programa u organizaciji crnogorske nacionalne manjine u Hrvatskoj kojima se obogaćuje ukupnost kulturnih događanja grada Zagreba, a kako je namjera da ova izložba bude predstavljena i u drugim gradovima time i ukupnost kulturnih događanja Republike Hrvatske. Posebno je pozdravio članove Radne grupe koja je pripremila izložbu i koji su bili prisutni na otvaranju: dr. sc.  ANASTAZIJU MIRANOVIĆ, koordinatoricu Radne grupe na pripremi izložbe nematerijalnih kulturnih dobara Crne Gore u Hrvatskoj (direktorica Uprave za zaštitu kulturnih dobara Crne Gore); mr. sc. MILEVU PEJAKOVIĆ-VUJOŠEVIĆ, članicu Rane grupe (Pomorski muzej Kotor); dr. sc. BRANKA BANOVIĆA, člana Radne grupe (Zavičajni muzej Pljevlja); TANJU VUJOVIĆ, članicu Radne grupe (Uprava za zaštitu kulturni dobara- Cetinje); TANJU RAJKOVIĆ, članicu Radne grupe (Narodni muzej Crne Gore -Cetinje).

    "Večerašnja izložba nedvojbeno ukazuje da sva prezentovana nematerijalna kulturna dobra Crne Gore posjeduju identitetske, tradicionalne, a živuće, inkluzivno povezujuće, reprezentativne vrijednosti utemeljene na zajednici (pojedincima), koja se sa njima identifikuje, koja ih stvara, održava i prenosi- riječi su gospođe Anastazije Miranović direktorice Uprave za zaštitu kulturnih dobara Crne Gore na početku otvaranja Izložbe. Iako po teritorijalnoj veličini jedna od manjih država svijeta, Crne Gora je bogata razolikim kulturnim nasljeđem. Brojni materijalni tragovi potvrđuju kontinuirani civilizacijski hod na ovim prostorima, a još prisutniji nematerijalni kulturni slojevi svjedoče o živim ostacima običaja, praksi i vjerovanja, zapravo, njihovim modifikovanim i transformisanim, nanovo otkrivenim oblicima. Međusobno prožimajući uticaji raznorodnih kultura vremenom su u crnogorskom duhovnom prostoru oblikovali kulturološke specifičnosti naroda i lokalnih zajednica na jedinstven i neponovljiv način... Upravo podsticanje, osnaživanje i zaštita kulturnih raznolikosti i lljudske kreativnosti, jamstvo su održivog razvoja i zalog odgovornosti budućim generacijama- završila je gospođa Miranović.

      Na kraju otvaranja prisutni su mogli uživati u čuvenoj DOBROTSKOJ/PERAŠKOJ TORTI, koji su članovi Radne grupe donijeli iz Crne Gore.

       Poseban detalj i ukras otvaranja Izložbe  bile su  crnogorska i bokeljska narodna nošnja koju su s ponosom nosili članovi bokeljske i crnogorske udruge iz Zagreba. 

POZIVNICA:

 

 

 

Dokument