povratak na sve vijesti

IZLOŽBA SKULPTURA MIODRAGA ŠĆEPANOVIĆA U ZAGREBU

petak, listopada 07. 2016.

U Muzeju Mimara u Zagrebu u okviru manifestacije Dani crnogorske kulture 2016 otvorena izložba skulptura Miodraga Šćepanovića 6. 10. 2016.

    Brojni uzvanici i gosti, poznata imena javnog i kulturnog života Grada Zagreba, prisustvovali su 6. 10. 2016. u Muzeju Mimara otvaranju izložbe poznatog crnogorskog kipara Miodraga Šćepanovića.

    Izložba je organizirana u okviru manifestacije DANI CRNOGORSKE KULTURE 2016.u organizaciji Nacionalne zajednice Crnogoraca Hrvatske i Društva Crnogoraca i prijatelja Crne Gore "Montenegro" Zagreb.

     Na početku otvaranja izložbe u ime Muzeja Mimara prisutne je pozdravila ravnateljica mr. sc. Lada Ratković-Bukovčan, a u ime organizatora predsjednik NZCH Danilo Ivezić. Ambasador Crne Gore u Republici Hrvatskoj Nj. E: Boro Vučinić  je prisutne pozdravio u ime Vlade Crne GOre i Ambasade u Zagrebu. O stvaralaštvu Miodraga Šćepanovića govorila je povijesničarka umjetnosti Iva Körbler, a poznati umjetnik Dimitrije Popović otvorio je izložbu.

    Izložene skulpture u galeriji prostora Mimara djelovale su fascinantno i zadivljujuće što se vidjelo po brojnim reakcijama i komentarima. Vulkanski kamen male Svinjače i Miodragovo majstorstvo ostavljalo je posjetioce bez daha uz mnoštvo kometara i pohvala do konstatacija da je izložba poseban doživljaj.

IVA KÖRBLER: ČEŽNJA ZA IDEALNOM I SAVRŠENOM LJUBAVLJU

     "Skulpture Miodraga Šćepanovića dolaze nam poput eha nekih prošlih, ljepših i sretnijih vremena, malih umjetničkih minijatura čija je svrha da nam skrenu pažnju od strahota današnjeg kataklizmičnog svijeta. Naglašena stilska bezvremenost njihove modelacije ukazuje na na vrlo rafiniranu sintezu različitih utjecaja u oblikovanju, ali i na ideju umjetnika da stvara forme koje nadilaze prolaznost iskustava jednog ljudskog vijeka – i tričarija koje nas svakodnevno opterećuju... (KOMPLETAN TEKST U KATALOGU - u prilogu)

DIMITRIJE POPOVIĆ: KOMPLEKSNOST VOLUMENA MIODRAGA ŠĆEPANOVIĆA

     ,,Skulpturu isklesanu u kamenu treba baciti niz brdo kako bi, kotrljajući se, s nje otpalo sve ono što je suvišno“. Ova glasovita Michelangelova rečenica  potvrđuje kiparov stvaralački princip. Skulptura mora imati kompaktnost volumena  kojim se najbolje izražava integritet cjeline kiparske kompozicije.

Skulpture crnogorskog kipara Miodraga Šćepanovića  odgovaraju ovakvom kiparskom principu. Njihova profinjena izražajnost  ostvarena inventivnim oblikovanjem  zasniva se na kompaktnosti volumena. Premda je skulpture radio u drvu dominantni  medij u Šćepanovićevom stvaralaštvu  jest kamen. Kada je riječ o ovom kiparskom materijalu  treba naglasiti ono što spada u proces rada ovoga umjetnika  kako bi se imao kompleksniji uvod  u karakter njegovog djela... (KOMPLETAN TEKST U KATALOGU - u prilogu)

    ORGANIZACIJU IZLOŽBE OMOGUĆILI SU: SAVJET ZA NACINALNE MANJINE RH, MINISTARSTVO KULTURE CRNE GORE i MUZEJ MIMARA.

IZLOŽBA JE OTVORENA DO 23. 10. 2016.

 KATALOG

 

Dokument