povratak na sve vijesti

IZLOŽBA SLIKA MILENE MILE VLADISAVLJEVIĆ

petak, lipnja 03. 2016.

Izložba slika Milene Mile Vladisavljević pod nazivom NE ZABORAVLJENA OGNJIŠTA otvorena u galeriji "Montenegrina" u Zagrebu 2. 6. 2016.

      Društvo Crnogoraca i prijatelja Crne Gore "Montenegro" Zagreb u suradnji s DEA- Društvom albanskih umjetnika Hrvatske, organiziralo je izložbu slika MILENE -MILE VLADISAVLJEVIĆ u galeriji "Montenegrina" , Crnogorski dom u Zagrebu, koja je otvorena 2. 6. 2016. godine.

      Na otvorenju izložbe u ime organizatora prisutne su pozdravili Milanka Bulatović i Ljilja Koci. O autorici i njenim radovima govorio je Danilo Ivezić, a na kraju svoje rijeći zahvale uputila je i sama autorica.

       "Mjesto rođenja Milene Mile Vladisavljević je Vusinje, na śeveru Crne Gore u prostoru novoproglašenog (petog) nacionalnog parka PROKLETIJE. Mjesto u blizini Hridskog jezera, rijeke Skakavice i vodopada Grlja. Ako se tome doda da je Mila najranije djetinjstvo provela u Boki Kotorskoj, a najveći dio svog života u Slavoniji i Istri onda njena priča u izloženim slikama postaje jasna...- reako između ostalog Danilo Ivezić.

      "MILENA-MILA VLADISAVLJEVIĆ, jedan je od brojnih izdanaka divlje i neodoljive ljepote Crne Gore, koja nije mogla ostati ravnodušna prema toj ljepoti i svom okruženju, već je zadojena i opijena tim čarima, još kao mlada, osjetila potrebu da svoju poetsku dušu izlije na slikarsko platno i da na taj način pokaže što osjeća... riječi su Luke Lagatora, iz njegovog osvrta objavljenog u Katalogu izložbe.

      "Nevjerojatna  mi  je spoznaja da u čovjekovoj prirodi postoji jedan nezaustavljiv nagon da,nakon što odradi sve zahtjevne uloge dobrog građana, podijeli svoju životnu energiju na stvaranje obitelji i na sve socijalne obveze… mora pokušati ostaviti pravi trag iza sebe. Ono, o svom postojanju i pravoj namjeri bitisanja...- kaže prof. Roberta Weissman Nagy, akademski kipar. 

       Milena Mila Vladisavljević rođena je 1951. godine u Vusanju, Crna Gora. Rano djetinjstvo provela je u Boki Kotorskoj. Završila je srednju  GTŠ „Marko Radević“ – arhitektonski smjer  u Titogradu (sada Podgorici). Slikarstvom se bavi od rane mladosti. Sa svojim radovima, prvi put se javnosti predstavlja u Sarajevu 1975. godine.  Samostalno je izlagala u: Puli, Rovinju, Slavonskom Brodu, Rajlovcu, Sarajevu, Pazinu, Titogradu, Tivtu, Herceg Novom, Nikšiću, Bigovu, Kotoru, Zemunu, a Jubilarna 30. samostalna izložba svečano je otvorena 2009. godine u Podgorici. U Puli je 2013. godine imala tridesetprvu samostalnu izložbu, a 2016. trideset i drugu na Cetinju, Crna Gora.

     Kolektivno je izlagala na više od 100 izložbi. Učestvovala je na više od 25 Likovnih kolonija (Apatin, Tivat, Kenđija, Sutomore, Kolašin,  Virpazar, Šćepan Polje, Ivanova Korita, Mali Kaštjun – Medulin, Kičevo, Strumica, Ulcinj, Korča). Član je  ULIKS-a iz Pule od 1986. godina „Slikarskog uranka“ i ULUCG-a iz Podgorice, Medulin Art-a i Studio-Valerija iz Medulina. Kao koordinatorica, s umjetnicima iz Crne Gore, učestvovala je u dva međunarodna projekta: „Igračka mog djetinjstva,“ 2011. godine, i „Mapa moga kraja“ 2014. godine u Podgorici.

KATALOG IZLOŽBE

Dokument