povratak na sve vijesti

IZLOŽBA- ZVANIČNE ČESTITKE NIKOLI I. U POVODU JUBILEJA 1910. GODINE

petak, studenog 25. 2016.

U povijesti jednog naroda, rijetki su događaji u kojima se objedini toliko sretnih okolnosti i on dospije u žižu pažnje cjelokupne međunarodne javnosti. O jednom od njih, vezanom uz Crnu Goru, govori i Izložba otvorena 24. 11. 2016. u Crnogorskom domu u Zagrebu.

    ZVANIČNE ČESTITKE NIKOLI I. U POVODU JUBILEJA 1910. GODINE

      Suradnja Nacionalne zajednice Crnogoraca Hrvatske i Državnog arhiva Crne Gore u okviru programa Dani crnogorske kulture započela je veoma interesantnom i malo neobičnom Izložbom vezanom uz čestitke državnika i tadašnjih suverena Europe crnogorskom kralju Nikoli I. u povodu proglašenja Crne Gore za kraljevinu, pokazujući da taj čin nije bio samo kurtoazni čin uobičajen u diplomatskim odnosima već odista iskreni osjećaj i zadovoljstvo koje su imali prema tadašnjoj Crnoj Gori i njenom suverenu.

    Priču zasnovanu na dokumentima i arhivskoj građi priredio je Srđan Pejović koji je uz direktora Državnog arhiva Crne Gore gos. Stevana Radunovića i prisustvovao svečanosti otvaranja izložbe u Crnogorskom domu u Zagrebu 24. 11. 2016.

 Web

     U ime Nacionalne zajednice Crnogoraca Hrvatske prisutne je pozdravio predsjednik Danilo Ivezić, naglašavajući činnjenicu spremnosti čelnih ljudi Državnog arhiva Crne Gore na suradnju i realizaciju zajedničkih programa. 

    Autor izložbe Srđan Pejović, je prisutnima na otvaranju u svom obraćanju iznio i niz interesantnih detalja vezanih uz čin krunidbe Nikole I. među kojima je i činjenica da je uplovljavanjem ratnih brodova u luku Bar to značilo i priznavanje punog suvereniteta Crne Gore i na taj način legalno mijenjanje nekih odrednica Berlinskog ugovora iz 1878. godine.

   Direktor Državnog arhiva Crne Gore Stevan Radunović uz zahvalu na pozivu i prisustvu na otvaranju Izložbe je posebno naglasio spremnost Državmog arhiva na suradnju i realizaciju ovakvih programskih cjelina kojima se na dokumentiranim temeljima grade i pričaju priče o osobama i događajima značajnim za Crnu Goru, ističući to kao najbolji put suprostavljanja mitomaniji, revidiranju i iskrivljavanju povijesti.

    Otvaranju Izložbe je prisustvovao i ambasador Crne Gore u RH  gos. Boro Vučinić. 

     "...Jedan od najznačajnijih događaja u istoriji Crne Gore početkom XX vijeka bilo je njeno proglašenje za kraljevinu, a knjaza Nikole za kralja, 1910. godine, pa su i tim povodom zabilježeni primjeri negativnog propagandnog djelovanja, doduše u uskom krugu medija. Sljedstveno tome, o ovom događaju i danas postoje tumačenja koja ga u biti, metodološki, svode na „tradicionalne kontraverze“ crnogorske istoriografije. Usljed toga ne postoji jasno određen istorijski kontekst i ovog značajnog događaja iz crnogorske istorije.

     U istoriji jednog naroda, rijetki su događaji u kojima se objedini toliko srećnih okolnosti i on dospije u žižu pažnje cjelokupne međunarodne javnosti. Uzdizanje Crne Gore na rang kraljevine je takav događaj u istoriji crnogorskog naroda koji je potvrdio njen međunarodni subjektivitet i status, a u isto vrijeme, i jedne uspješne vladavine prožete emancipatorskim duhom Nikole I.

   Proslava pedesetogodišnjice vladavine kralja Nikole i proglašenje Crne Gore za kraljevinu, predstavlja, po mišljenju mnogih naučnika, najznačajniji događaj u novijoj istoriji Crne Gore. Tom prilikom ova mala država znatno je ojačala svoje pozicije u međunarodnim odnosima i stekla svojevrstan politički kapital koji je mogao biti od značaja za njen budući razvoj. U sredstvima informisanja tog vremena, širom Evrope, a i drugih kontinenata, opširno se pisalo o pregalaštvu crnogorskog naroda, koji vjekovima drži zublju slobode na Balkanu. Najviši predstavnici evropskog javnog i političkog života – carevi, kraljevi, predsjednici vlada i ministri, književnici, umjetnici i naučnici – iskazuju priznanje, pa i divljenje crnogorskoj državi i njenom suverenu..."                                   (iz kataloga IZložbe, Srđan Pejović)

 

KATALOG IZLOŽBE:

Dokument