povratak na sve vijesti

KOMEMORACIJA U POVODU SMRTI dr. sc. RADOMIRA PAVIĆEVIĆA

četvrtak, rujna 15. 2016.

Brojni prijatelji, poznanici, članovi crnogorskih društva iz RH i okolnih država, predstavnici institucija RH i Crne Gore, članovi porodice Pavićević, oprostili su se u Crnogorskom domu u Zagrebu 14. 9. 2016. od dugogodišnjeg predsjednika Nacionalne zajednice Crnogoraca Hrvatske dr. sc. RADOMIRA PAVIĆEVIĆA

      Prostor Crnogorskog doma u Zagrebu je bio premali za sve one koji su došli oprostiti se od dr. sc. Radomira Pavićevića 14. 9. 2016.

        Komemorativnom skupu u organizaciji Nacionalne zajednice Crnogoraca Hrvatske prisustvovali su brojni prijatelji, poznanici, Crnogorke i Crnogorci, predstavnici crnogorskih društava iz Republike Hrvatske, i okolnih država, predstavnici institucija iz RH i Crne Gore, ambasadori Crne Gore u Hrvatskoj i Sloveniji, članovi porodice Radomira Rada Pavićevića. 

       Otvarajući komemorativni skup predsjednik NZCH DANILO IVEZIĆ je između ostalog rekao:

    "U relativno kratkom vremenskom periodu Nacionalna zajednica Crnogoraca Hrvatske izgubila je dva značajna člana. 2014. godine napustio nas je jedan od njenih osnivača Veselin Aga Simović a sada i njen dugogodišnji predsjednik od 2001. do 2015. Radomir Rade Pavićević. Neposredno prije preuzimanja funkcije čelnog čovjeka Nacionalne zajednice, u periodu kada se ona programski i organizaciono mijenjala, održan je  II. Svjetskog Kongresa iseljenika na Cetinju, a koordinator tog događanja je bio Radomir Pavićević u ime NZCH. Spominjem ovaj događaj iz dva razloga: prvi- jer je ovim NZCH prekoračila granice Republike Hrvatske i postala značajnim faktorom u iseljeničkoj crnogorskoj populaciji i drugi- jer će angažman Radomira Pavićevića tih dana biti matrica njegovog ponašanja u cjelokupnom periodu vođenja Nacionalne zajednice. Ilustracija je noć uoči završne plenarne sjednice i donošenja usudio bih se reći znaćajnih Zaključaka koji su pisani u dramatičnim uvjetima do ranih jutarnjih sati -Radomir Pavićević, Dragutin Lalović i ja-, u nemogućim uvjetima, jer je od obećane tehničke pomoći - laptop, kompjuter i ko zna čega na kraju to bila stara portabl Olimpija i to bez svih slova, s ciljem da se u cijelosti sačuva autonomnost kongresa i spriječi njegovo pretvaranje u bilo čiju produženu ruku..."

      Govoreći o angažmanu Radomira Pavićevića u NZCH, dr. sc. DRAGUTIN LALOVIĆ, dugogodišnji suradnik i prijatelj je podsjetio na bitne odrednice njegovog djelovanja:

     "...Od II. drugoga svjetskog kongresa crnogorskog iseljeništva (avgust 2000) na Cetinju, koji je briljantno organizirao kao koordinator, sve do samog referenduma - trajala je naša uvijek intenzivna, katkad i dramatična, do kraja neizvjesna borba za Crnu Goru u punini njezina međunarodnopravnog suvereniteta. U toj se borbi, već od tog kongresa, upravo Nacionalna zajednica Crnogoraca Hrvatske afirmirala kao predvodnik našeg svjetskog iseljeništva.

Predvodio ju je, strateški i organizacijski upravo Pavićević, ne samo politički mudro nego upravo sa strašću misionara crnogorske ideje. U posve iznimnom spoju analitičke lucidnosti, političke promišljenosti i rodoljubne gorljivosti, Pavićević se znao izboriti za punu samostalnost u odnosu na sve druge glavne aktere velike borbe za internacionalizaciju crnogorskog pitanja. Veoma je pažljivo izbjegavao zamke instrumentalizacije i hrabro se suprotstavljao pritiscima, snubljenjima i podmetanjima. Napose crnogorskih vlasti, uvijek iznova dosljedno braneći tezu da svoju odanost ne dugujemo nikome pojedinačno, niti ijednoj političkoj stranci, da je "jedina stranka koju priznajemo - Crna Gora!" ... (integralni tekst obraćanja prof. D. Lalovića možete pročitati OVĐE)

     U ime institucija Republike Hrvatske od dr. Pavićevića se oprostio predsjednik Savjeta za nacionalne manjine RH ALEKSANDAR TOLNAUER riječima:

     "...Završen je jedan bogat i sadržajan život. Zatvorila se jedna crnogorsko-hrvatska knjiga izuzetno bogatog sadržaja. Prestalo je kucati jedno veliko srce. Umro je Rade.

Tešku, bolnu i tužnu vijest koju mi je priopćio prof. dr. Lalović, poput munje pronijela se Savjetom za nacionalne manjine, institucijom za koju je bio iskreno, izuzetno i neraskidivo vezan, u kojoj je često boravio i u kojoj je ostavio neizbrisiv trag.

U tom našem zajedničkom radu i djelovanju bio je nadasve ozbiljan, marljiv, pedantan, inteligentan i zahtjevan, ali iznad svega izuzetno odan i pošten, uvijek sa svojim stavom i mišljenjem, ali sa spremnošću da sasluša i drugoga, a da se za svoj stav argumentirano i bori..." (tekst obraćanja A. Tolnauera  u cijelosti možete pročitati OVĐE)

       U emotivnom obraćanju od dugogodišnjeg prijatelja čije poznanstvo datira još iz studentskih dana šezdesetih godina dvadesetog stolja oprostio se MILO BANOVIĆ.

     O ulozi i značaju Radomira Pavićevića u povezivanju i zajedničkim programskim aktivnostima NZCH i Matice crnogorske, govorio je MARKO ŠPADIJER dugogodišnji Generalni sekretar Matice:

     "...Zajednica i Matica imaju plodnu istoriju saradnje. Dogovarali smo se, planirali i realizovali mnoge projekte.  Sa neumornim Radom sam se srijetao na Cetinju, Zagrebu, Rijeci, Kotoru, Splitu, Podgorici, Puli, u njegovoj ili mojoj rodnoj kući, na promocijama knjiga, otvaranju izložbi, na tribinama, koncertima, projekcijama filmova,  na skupštinama Matice, na Petrovdanskim i Lučindanskim smotrama, za trpezom ili radnim stolom. Susreti i dogovori  bili su veoma  česti, jer smo goreli od želje da osnažimo samopoštovanje Crnogoraca u Crnoj Gori i Hrvatskoj. Bili smo  nestrpljivi da se što prije savladaju prepreke, zaborave nesreće izazvane ratom i izgrade novi mostovi povjerenja naših država i naroda. Rade je znao da je kultura najbolji put sticanja prijateljstva. Kroz programe Zajednice omogućio je  kulturnim poslenicima, glumcima, slikarima, piscima, muzičarima, lokalnim folklornim ansamblima iz svih gradova Crne Gore da prikažu svoja umijeća kako članstvu crnogorske zajednice, tako i građanima Hrvatske. Umio je kao malo ko da animira političare sa jedne i druge strane da se srijeću, razgovaraju i otvaraju nove horizonte saradnje..."(tekst obraćanja M. Špadijera  u cijelosti možete pročitati OVĐE)

      U ime institucija Crne Gore od Radomira Pavićevića se oprostio PREDRAG MITROVIĆ direktor Uprave za dijasporu koji je rekao: 

      „...Osjećam kao posebnu privilegiju što sam, relativno nedavno, upoznao i bio saradnik dr Rada Pavićevića. Rijetki su pojedinci koji zrače takvom snagom bezrezervnog rodoljublja, odanosti i poštovanja prema zemlji iz koje potiču i zemlji u kojoj žive, uz jasnu viziju mogućnosti i jačine snage koju ima naša zajednica u Hrvatskoj na planu povezivanja i promovisanja Crne Gore u ovoj zemlji. Djelovanje dr Pavićevića prelazilo je granice Hrvatske, on je obilazio i pomagao organizovanje crnogorske dijaspore na svim meridijanima, i posebno bio posvećen obnovi nezavisnosti Crne Gore i njenom vraćanju u porodicu nezavisnih država svijeta, uz punu afirmaciju njene istorije naročito kroz objavljivanje velike biblioteke kao najboljeg i najistinitijeg svjedočanstva...“

     O angažmanu Radomira Pavićevića na programskom povezivanju crnogorskih iseljeničkih organizacija u oproštajnom govoru u ime Saveza udruženja Crnogoraca Srbije gos. BORO MRVALJEVIĆ je naglasio:

      "...Nenametljivo, ali odvažno, Rade je bio  uvijek gdje je trebalo, i kad je trebalo. I za porodicu, i za prijatelje, i za članove  organizacija  čiji je istaknuti član bio. Bio je jednostavan čovjek, u nimalo jednostavnim vremenima. Znao je da prepozna iskrenost, pouzdanost i principijelnost, bio je lojalan prijatelj,  umio je  da širi najbolje ljudske vrijednosti. Jer  je i  sam bio bogat takvim vrijednostima i vrlinama.

Crnogorskoj zajednici u Srbiji ostaće upamćen po ljudskosti, srdačnosti, blagosti i gostoljubivosti prilikom velikih događaja u organizaciji njegove zajednice u Hrvatskoj, ali i po njegovom učešću, podršci i poukama u vremenu konstituisanja i rada Saveza udurženja Crnogoraca Srbije i Udruženja Crnogoraca Beograda..." (obraćanje Bora Mrvaljevića u cijelosti možete pročitati OVĐE

      "Dame i gospodo ugled crnogorske zajednice u Republici Hrvatskoj   određen je ugledom svakog pojedinca, kolektivitet je određen individuom. I upravo su ti pojedinci i mjerilo naše vrijednosti.

Nacionalna zajednica Crnogoraca Hrvatske će u skorijem roku izdati ZBORNIK posvećen Radomiru Pavićeviću kao svojevrski oblik zahvale čovjeku koji je stvarao. 

     Hvala vam što se danas bili s nama u Crnogorskom domu u Zagrebu, hvala na dolasku iz Podgorice, Kotora, Beograda, Ljubljane, Kranja, gradova u Republici Hrvatskoj, pa kako kažu u Crnoj Gogi – DOBROM VAM SE VRAĆALO." - završne su riječi Danila Ivezića na kraju komemorativnog skupa posvećenog dr. sc. Radomiru Pavićeviću u Crnogorskom domu u Zgarebu 14. 9. 2016.

 Brojne telegrame i poruke sa izrazima saučešća i žaljenja  Nacionalnoj Zajednici Crnogoraca Hrvatske uputili su:

PREDSJEDNIK CRNE GORE - Filip Vujanović

PREDSJEDNIK VLADE CRNE GORE- Milo Đukanović

MINISTAR KULTURE CRNE GORE- Pavle Goranović

URED ZA LJUDSKA PRAVA I PRAVA NACIONALNIH MANJINA VLADE RH, mr.sc. Branko Sočanac

U ime Skupštine Opštine Kotor, Nikola Bukilica

MATICA CRNOGORSKA- Dragan Radulović

Nacionalna biblioteka Crne Gore "Ðurđe Crnojević"- Cetinje -  direktor Jelena Ðurović

Vojislav Kovač, Počasni konzul Crne Gore u Republici Sloveniji

Miodrag Dragan Kankaraš, Generalni konzul  Crne Gore u Srbiji

CEKUM- Dr Derviš Selhanović sa saradnicima

ULUCG, predsjednik - mr Igor Rakčević

HGD CG, Mario Brguljan

HRVATSKO NACIONALNO VIJEĆE CRNE GORE, Zvonimir Deković

kap. Ilija Radović, viceadmiral Bokeljske mornarice - Kotor

Zavičajno društvo" IZVOR" – Slovenija, Skender Bajrović

Crnogorsko kulturno društvo – Toronto, Zoran V. Raičević

Crnogorska etnicka zajednca Australije,  predsjednik Mihailo Mandic

Savez isjeljenika iz Crne Gore u Republici Makedoniji

Crnogorsko KPS Drušrvo "Morača", potpredsjednik  Momir Savović.

Savez Crnogorskih društava Slovenije, Veselin Lakić pred.

CD »Crna Gora« Ljubljana, Zoran Laketić pred.

CD »Montenegro« Ljubljana

Udruženja "LUČA", predsjednik Janković Tonko

Ljubo Dabovic,  Predsjednik FRAMOG-a

Hrvatska bratovština Bokeljska mornarica 809 Zagreb- Predsjednik, Ivo Škanata

BDSH, predsjednik  Nedžad Hodžić

U ime Bošnjačke nacionalne zajednice za Grad Zagreb i Zagrebačku županiju, predsjednik Dževad Jogunčić, dipl. ing

Predsjednik Bošnjačke nacionalne zajednice Hrvatske, Prof. dr. sc. Sead Berberović  

Brojni pojedinci: Ambasador Željko Stamatović, Branko Lukovac, Vuica Šćekić, Blazo Sredanovic, Rifat Rastoder, Prim. dr Josip Gjurović, Blanka i Vjeran Katunarić, Rade Bojović, Lidija Vukčević, Radovan Radonjić, Aleksandra Vojvodić, Branko Čegec...