povratak na sve vijesti

STO GODINA MEDOVE - 1916.-2016.-

srijeda, siječnja 06. 2016.

Na BRINDISIJU je 6. 1. 1916. kada je naišao na podvodnu minu u blizini MEDOVE bilo oko 540 dobrovoljaca. Na crnogorskom Titaniku poginulo je 386 a spašeno 145 dobrovoljaca.

         PLAVA GROBNICA

     Ni do danas sto godina od brodoloma talijanskog parabroda BRINDISI pred albanskom lukom MEDOVA (6. 1. 1916.) nijesu razjašnjene sve okolnosti nesreće kao i broj stradalih u njoj.

        Medovski stradalnici krenuli su iz Kanade, luka HALIFAKS, i poslije dvadeset pet dana neizvjesnog putovanja stigli u Napulj a odatle željeznicom u luku BRINDISI  iz koje su 5. 1. 1916. zajedno s grupom doktora i velikom količinom hrane i sanitetskog materijala isplovili na parabrodu BRINDISI ka albanskoj luci MEDOVA.

 

Brindizi Web

          Na Badnji dan 6. 1. 1916. u osam sati ujutro ispred luke San Giovanni di Medova parabrod je naišao na podvodnu minu i za 15-tak minuta potonuo.

          Crnogorski TITANIK još čeka da izroni. U toj čeličnoj urni u "Plavoj grobnici" na vječnoj straži počiva mladost i prah crnogorskih rodoljuba koji su se odazvali pozivu ugrožene domovine u oreolu slave, pod trnovitim vijencem mučenika, pod kandilom slobode- lučom koja se ne gasi. (Marijan Mašo Miljić)

         Spomenik stradalim pod medovom podignut je na Cetinju 13. 5. 1939. godine. Rad poznatog crnogorskog umjetnika RISTA STIJOVIĆA  nazvan LOVĆENSKA VILA. 

          Lovćenska vila, okrenuta prema Lovćenu i pjesniku "čija je sudbina pretvorena u brdo", u desnoj ruci drži mač a u lijevoj srebrnilovorov vijenac odlučna da ga, mitski svemoćna, raskošno lijepa i stasita, a proročki zagledana u u dolazeća vremena, nečujno spusti u Medovski zaliv na mjesto đe je potonuo Brindisi, iznad crnogorske "plave grobnice". (Marijan Mašo Miljić)

 

Lovćenska Vila Web