povratak na sve vijesti

PREDSTAVLJANJE KNJIGE -BISERKA GOLEŠ GLASNOVIĆ- PUN RUKSAK OBLUTAKA-

srijeda, veljače 24. 2016.

U Novinarskom domu u Zagrebu 23. 2. 2016. predstavljena knjiga Biserke Goleš Glasnović "Pun ruksak oblutaka" u izdanju Nacionalne zajednice Crnogoraca Hrvatske i Skaner studija

      U prepunoj dvorani Novinarskog doma u organizaciji Nacionalne zajednice Crnogoraca Hrvatske i Društva Crnogoraca i prijatelja Crne Gore "Montenegro" Zagreb 23. 2. 2016. održano je predstavljanje knjige putopisa Biserke Goleš Glasnović "Pun ruksak oblutaka".

WEB

     Knjiga je objavljena u okviru izdavačke djelatnosti Nacionalne zajednice Crnogoraca Hrvatske za 2015. godinu, a suzdavač je Skaner studio.

 U predstavljanju su učestvovali:

Pjesnik, dramski i prozni pisac JOSIP PALADA

Slikar i književnik DIMITRIJE POPOVIĆ

Akademik TONKO MAROEVIĆ

Urednik knjige HRVOJE ČULIĆ

Glumac DUBRAVKO SIDOR

Autorica BISERKA GOLEŠ GLASNOVIĆ

Predsjednik NZCH DANILO IVEZIĆ

      Obraćajući se prisutnima na početku predstavljanja u ime domaćina i izdavača knjige Danilo Ivezić je rekao: "... Prvi susret Biserke Glasnović s Crnom Gorom zbio se prije četrnaest godina  2002. U Crnogorskom glasniku smo uz priču o tom prvom dolasku u Crnu Goru objavili i fotografiju gospođe Biserke na obali rijeke Zete, a u potpisu je stajalo „MOČIM NOGE U ZETI“, kao simbolika onoga što se naziva neposredni kontakt s ljepotom. Svojim umijećem osobni doživljaj ljepote gospođa Biserka je pretočila u priču S ANĐELIMA– uzrečica u kojoj je sažeto sve ono ljudsko, sva dobrota i želja u beskraj.

     Nakon deset godina ponovljeni susret s Crnom Gorom i priča – U ZEMLJI ČUPAVOG PELIKANA– o Veljoj vodi i gradu na njegovoj obali, o prijestonici i vladici – vladaru. O prijateljstvu koje je i razlogom ovih putovanja. Sve je to uz još petnaestak tekstova od Vrsara, preko Splita, Kostajnice, Minhena, Šri lanke pa sve do Cejlona u ovom ruksaku  o kojem večeras govore naši gosti. Pa krenimo na putovanje–S ANĐELIMA."

     Odlomke iz knjige putopisa čitao je glumac Dubravko Sidor. 

   JOSIP PALADA: "...Poetesa zavidne sposobnosti u detektiranju značajnosti u prostoru i slojevima vremena, putuje i vodi nas kao one kojima priča o misaonim i stvarnim uočenjima, tvrdeći ovo je prvotni šum mora, a ovo su blažene utihe. Ovo su veličajnosti živih stvorova, a ovo gorostatnosti šutljivih likova. Ovakvi su vam ledenjaci svih kontinenata, a ovo je tajanstvo postojanja. Što, oblile su vas suze ljepote, draž radosti, veselje spoznaje i veličanstveno prisustvo Stvoritelja? Ja vas neću voditi kroz pustoši neznalaštva, obećava autorica..."

    DIMITRIJE POPOVIĆ: "...Od rođenja na leđima nosimo ruksak  u kojeg polažemo oblutke  vlastitog iskustva  što ih neprestano oblikuje život. Na Biserkinom ruksaku je okačena školjka svetog Jakova, Santiaga, velikog putnika, zaštitnika Španjolske. Ovaj simbol dodatno  akcentira smisao i potrebu putovanja. Spisateljica je istovremeno i putnica i hodočasnica. Mjesta koja posjećuje posvećena su njenom literaturom. Preciznim stilom, kratkim rečenicama, sugestivnog izraza  Biserkino  književno pismo stvara koherentan niz slika  u kojima se putopisno umijeće obogaćuje žanrovskim melanžom  biografskog, ispovjednog, dokumentarnog, poetskog, refleksivnog iskaza..."

    TONKO MAROEVIĆ: "...…Pjesnikinja Biserka Goleš Glasnović po prvi put se javlja prozom: zapisima, sređenim bilješkama nastalim za raznovrsnih putničkih prigoda. Nije stoga čudo da u njezinu pisanju prepoznajemo lirsku žicu, prevlast vizualnih impresija i elastičnih refleksija vezanih za pojave i ljude, ambijente i situacije. Petnaest tekstova pokriva vremenske okvire od pet-šest godina (2009. – 2015.), a prostorne koordinate od sasvim bliskih, domaćih lokaliteta (Splita, Kostajnice, Bala), preko raznih europskih odredišta (Udine, Münchena, Rennesa, Stockholma), pa sve do za nas egzotične Sri Lanke, azijskog otoka Ceylona. Putovala ona blizu ili daleko, leitmotiv njezina pisanja uvijek je emotivan i empatijski, kao da je redovito vodi potreba za druženjem i prepoznavanjem drugih, izazov slijeđenja nekih sasvim osobnih orijentira. Utoliko su nam možda najzanimljiviji i najuzbudljiviji njezini putopisi nastali u zemljopisno bližim nam sredinama, kao što su Crna Gora i Kosovo, jer u tim sredinama ona poduzima prave mikroekspedicije i udubljuje se gotovo u sve pore iznimno razuđenih i kulturalno izdiferenciranih slojeva postojanja. Kao znatiželjna i razlikama otvorena osoba, nudi 150 nam povlaštena svjedočenja o modalitetima življenja i preživljavanja u složenim zemljopisno-povijesnim uvjetima balkanskih prostora…"

     Biserka Goleš Glasnović, profesorica je hrvatskog jezika, živi i radi u Zagrebu. Objavila je tri zbirke pjesama: Priětelnice moe (2000.), Sasvim blizu (2004.) i Može i bez naslova (2008.) te slikovnicu Ružna Toja (2009.). Piše pjesme, priče, putopise, eseje, književnu i likovnu kritiku te stručne članke. Suradnica je časopisa za književnost i kulturu: Mogućnosti, Kaj, Dubrovnik, Republika, Književnost i dijete, Poezija, Riječi, Forum te Trećeg programa Hrvatskoga radija. Urednica je knjige Dopisivanje iz dvaju gradova (2012.), zbornika Ne želim rat nikad više (2012.) i Monografije OŠ Tituša Brezovačkog (2015.). Dobitnica je nagrade Mate Raos za kratku priču Tempus fugit (2012.), priznanja za najljepši hrvatski putopis Boje drva i boje sunca (2012.) te nagrade Stjepan Kranjčić za putopis Sjeverno od svega (2014.).