povratak na sve vijesti

Veljku Bulajiću priznanje 'SEE filmska legenda'

utorak, svibnja 31. 2016.

U okviru Festivala jugoistočnoeuropskog filma SEE, redatelju Veljku Bulajiću će se u Parizu 1. lipnja uručiti priznanje „SEE FILMSKA LEGENDA“.

       U okviru Festivala jugoistočnoeuropskog filma SEE, redatelju Veljku Bulajiću će se u Parizu 1. lipnja 2016. uručiti priznanje „SEE FILMSKA LEGENDA“

       Festival se održava od 26. do 29. svibnja u Berlinu, te od 1. do 5. lipnja u Parizu, gdje će se priznanje Bulajiću uručiti na samom otvorenju festivala.

     Na festivalskoj stranici Bulajića se opisuje kao "autora filmova iznimne vrijednosti koji su postali sastavni dio globalnog filmskog nasljeđa i svjedočanstvo vremena u kojem su nastali". "Bulajić je izvorni umjetnik koji je uvijek bio u stanju snimati epske prizore masa, a nikada ne izgubiti iz vida pojedinca i njegovu sudbinu u teškim i ključnim povijesnim okolnostima. Njegovi filmovi ostavljaju snažan dojam na gledatelje sada kao i onda kada su prvi put prikazani", stoji u obrazloženju.

 1


      Veljko Bulajić je dobitnik nagrada Zlatni Lav u Veneciji, Zlatna Nimfa u Monte Carlu, nagrade za režiju u San Sebastijanu i New Delhiu, Zlatne medalje na Međunarodnom filmskom festivalu u Moskvi, međunarodne nagrade kritike Cidalc, nagrade Zlatni klas za najbolji film u Valladolidu, nekoliko nagrada publike te još neke druge. Nagrađen je s nekoliko Zlatnih Arena na Filmskom festivalu u Puli za najbolje filmove i najbolju režiju, a američka Akademija za umjetnost i znanost nominirala je njegov film Bitka na Neretvi za Oscara.

   Odlukom Festivala mediteranskih zemalja u Rimu Bulajiću je 2013. dodijeljena Nagrada za životno djelo.