povratak na sve vijesti

TREĆA SJEDNICA MMO ODRŽANA U PODGORICI

subota, rujna 29. 2018.

Treća sjednica Međuvladinog Mješovitog odbora za provođenje Sporazuma između Crne Gore i Republike Hrvatske o zaštiti prava crnogorske manjine u Republici Hrvatskoj i hrvatske manjine u Crnoj Gori održana je 27. 9. 2018. u Vili Gorica, u Podgorici.

Sjednicu su otvorili g. Valon Dasharami, supredsjedavajući crnogorske strane MMO-a, g. Zvonko Milas supredsjedavajući hrvatske strane MMO-a i sekretar MMO Predrag Mitrović, koji su izrazili zadovoljstvo nastavkom razgovora o unapređenju međunacionalnih odnosa dvije države. U obraćanjima su supredsjedavajući poručili da je  pitanje  unaprijeđenja položaja manjinskih naroda i drugih manjinskih nacionalnih zajednica visoko pozicionirano u njihovim agendama, što je potvrđeno potpisivanjem Sporazuma koji su Crna Gora i Republika Hrvatska potpisale o zaštiti prava crnogorske manjine u Republici Hrvatskoj i hrvatske manjine u Crnoj Gori, potpisanom od strane predstavnika Vlade Crne Gore i Vlade Republike Hrvatske, 14. januara 2009. godine, u Zagrebu.

Na trećoj sjednici međuvladinog mješovitog odbora za provođenje Sporazuma o zaštiti prava hrvatske manjine u Crnoj Gori i crnogorske manjine u Republici Hrvatskoj predstavnici obje države razgovarali su o važnim temama od uzajamnog interesa. Obje države iskazale su jasnu opredijeljenost u davanju pune podrške uvažavanju nacionalnog i kulturnog identiteta manjinskih naroda. 

Također, iskazana je jasna namjera nastavljanja proaktivne politike unaprijeđenja položaja i zaštite prava manjinskih naroda. 

Na sjednici je razgovarano o značajnim temama iz oblasti kulture, obrazovanja i informiranja, te dogovoreno da se jačaju napori u poduzimanju svih djelotvornijih mjera za poboljšanje kvaliteta života pripadnika hrvatske nacionalne manjine u Crnoj Gori i crnogorske nacionalne manjine u Republici Hrvatskoj, odnosno očuvanju svih oblika njihovog identiteta.

Pozdravivši prethodnu uspješnu saradnju i dobro komunikaciju, predstavnici  obje delegacije suglasili su se da, u narednom periodu, jačaju dalje vidove saradnje u spomenutim oblastima od interesa.

Događaji poput ovog očigledan su pokazatelj opredijeljenosti država Crne Gore i Hrvatske da pošalju jasnu poruku o važnosti postojanja i njegovanja različitosti, uvažavanja nacionalnog i kulturnog identiteta poštovanja različitih vjerskih uvjerenja, tradicije, običaja i drugih posebnosti manjinskih naroda i drugih manjinskih nacionalnih zajednica kao bogatstvu suvremenog  građanskog  društva.

Prije početka sjednice hrvatsko izaslanstvo na čelu s državnim tajnikom Zvonkom Milasom primio je crnogorski ministar za ljudska i manjinska prava Mehmed Zenka. Sastanku je prisustvovala i ministrica bez portfelja Marija Vučinović. Tom prigodom dvije strane razmijenile su svoja iskustva u modalitetima zaštite manjinskih prava te se razgovaralo o međusobnoj suradnji glede zaštite prava i unaprjeđenja položaja hrvatske nacionalne manjine u Crnoj Gori i crnogorske nacionalne manjine u Republici Hrvatskoj.