povratak na sve vijesti

DANI MIRKA KOVAČA- ROVINJ 27.-29. 9. 2018.

nedjelja, rujna 30. 2018.

Peti DANI MIRKA KOVAČA održani su u Rovinju od 27. do 29. 9. 2018. Započeli projekcijama filma "Večernja zvona" po Mirkovom scenariju a u režiji Lordana Zafranovića, o Mirkovom opusu razgovaralo se 28. 9. a završni dio s dodjelom nagrada održan je 29. 9. 2018.

Dani Mirka Kovača, vrijedna kulturna manifestacija, održavaju se prije svega zbog onih koji žele afirmirati pisanu riječ i koji vole lijepu riječ bez obzira na to iz kojeg okruženja dolaze, Hrvatske, Srbije, Crne Gore ili BiH. Mirko Kovač je bio jedan od najznačajnijih pisaca štokavskog narječja, nagrađivan i zabranjivan, sa sudbinom prognanika ovog podneblje, a sjećanje na njegov sjajan opus pokazuje da je snaga pisane riječi, u konačnici, ipak jača i značajnija od raznih igara na ovim prostorima.

I ovogodišnji Dani Mirka Kovača okupili su brojna značajna imena s područja književnosti i filma, bivše suradnike i prijatelje Mirka Kovača, među ostalim Filipa Davida, Lordana Zafranovića i mnoge druge. ”Lijepo je biti u Rovinju, a da nije tako ne bi tu, kao u svom zavičaju, završio i Mirko Kovač”, rekao je predsjednik žirija Vlaho Bogišić na dodjeljivanju nagrada u subotu navečer u rovinjskom kinu ”Gandusio” i podsjetio na opus jednog od najvećih pisaca s ovog područja. O piscu se u Rovinju govorilo i na simpoziju u petak, dok je na samom otvorenju ovogodišnjih Dana Mirka Kovača prikazan film ”Večernja zvona” Lordana Zafranovića za koji je scenarij napisao upravo Kovač. Zafranović se i u svom izlaganju prisjetio suradnje s Kovačem koja je trajala punih dvadeset godina i koja je obilježila stvaralaštvo i jednog i drugog autora. “Kovač je prelazio na film, a ja na literaturu”, rekao je, među ostalim, Zafranović. Dragan Markovina govorio je na temu nacionalizma i egzila, sudbini koju je sam prošao Mirko Kovač, dok je Igor Štiks održao predavanje na temu “Kome je važan Kovač” baveći se statusom autora i njegova djela danas.

Žiri u sastavu Vlaho Bogišić, Predrag Antonijević, Enver Kazaz, Borka Pavićević i Dragan Radulović dodijelio je za 2017. godinu:

nagradu za najbolje djelo mladog autora  Bojanu Krivokapiću za roman ”Proleće se na put sprema” u izdanju Red boxa iz Beograda;

dok je Svetislav Basara nagrađen za knjigu eseja ”Pušači crvenog bana” u izdanju beogradske Lagune.

Nagrada za najbolji scenarij pripala je Igoru Bezinoviću i Anti Zlatku Stolici za film ”Kratki izlet” u produkciji Studija Pangolin iz Zagreba.

Semezdin Mehmedinović i njegova knjiga ”Me’med, crvena bandana i pahuljica” u izdanju Frakture dobitnik je nagrade Mirko Kovač za najbolji roman 2017. godine.