povratak na sve vijesti

DANI CRNOGORSKE KULTURE - DANI CRNOGORSKOG FILMA

četvrtak, listopada 11. 2018.

Nastavljajući projekt DANI CRNOGORSKE KULTURE Nacionalna zajednica Crnogoraca Hrvatske i Društvo Crnogoraca i prijatelja Crne Gore "Montenegro" Zagreb u okviru programa DANI CRNOGORSKOG FILMA s tematikom BAŠTINA u suradnji s Crnogorskom kinotekom a uz financijsku pomoć Savjeta za nacionalne manjine RH organizirali su 10. 10. prikazivanje dok. filmova Ognjena Radulovića i Branka Baletića

Priča o baštini i odnosu prema njoj središnja je tematika dva dokumentarna filma prikazana u Crnogorskom domu u Zagrebu 10. 10. 2018. u okviru Dana crnogorskog filma s temom BAŠTINA.

Filmovi: "Kulturna baština Balšića" i "Žabljak Crnojevića" režisera Ognjena Radulovića i Branka Baletića pričaju crnogorsku povijest jednog izuzetno značajnog razdoblja u razvoju državnosti Crne Gore, koja je nažalost nepoznata i mnogima u Crnoj Gori.

Pozdravljajući prisutne,među kojima su bili i ambasador Crne Gore u RH NJ.E. Boro Vučinić, prvi sekretar Ambasade Milo Lučić, književnik i pjesnik Enes Kišević, poznata sportska radnica Milka Babović, u ime organizatora Danilo Ivezić je podsjetio na repertoar prikazanih filmova u okviru ovog programa u proteklim godinama ističući da je ovo samo dio filmskog materijala koje prikazujemo u Crnogorskom domu jer cjelinu čini i poseban program Dokumentarni film u Crnogorskom domu u okviru kojeg je prikazano preko 100 naslova. Zahvalio je Crnogorskoj kinoteci koja je omogućila prikazivanje filmova, i nagovijestio nove projekte i suradnju u narednom periodu.

Projekciji su prisustvovala oba režisera o čijem stvaralaštvu i radu je govorio Veljko Bulajić na početku događanja. Podsjećajući na izuzetan opus u stvaralaštvu Branka Baletića, Bulajić je naglasio jednu neuobičajenu karakteristiku u njegovom radu, veliki broj režiranih filmova ali i veliki broj filmova u kojima je bio scenarist. Bulajić je izrazio i nadu da dolaze bolja vremena za crnogorsku kinematografiju i mlade stvaraoce. Naglasio je i značaj i ulogu Crnogorske kinoteke.

Prisutne su pozdravili i autori filmova koji su nakon prokjekcije odgovarali na pitanja prisutnih vezanih uz tematiku filmova.

Spontani i dugotrajni aplauz na kraju prikazivanja je bio najbolji pokazatelj prezentiranog i doživljenog od strane prisutnih u dvorani Crnogorskog doma u Zagrebu. 

KULTURNO NASLJEĐE BALŠIĆA / 38'.29''/

Film predstavlja najvažnije segmente kulturne baštine dinastije Balšić, koja je na kompleksan način obilježila ranu istoriju crnogorske države od 1360. do 1421.  S obzirom na činjenicu da se malo zna o ovom bogatom razdoblju naše prošlosti, realizacijom ovog projekta osvijetljena je  jedna od najznačajnijih epizoda crnogorske istorije. Pored artefakata dostupnih na teritoriji Crne Gore, tematski su obuhvaćeni i zabilježeni svi dragocjeni muzejski eksponati i dokumenta koji se čuvaju van njenih granica.

Režija Ognjen Radulović, produkcija Crnogorska kinoteka, tekst potpisuju Aleksandar Čilikov, Đorđije Borozan, Slobodan Čukić i Niko Martinović, organizatorka Aleksandra Cerović, snimatelj Vladimir Vučinić, montažer Nemanja Bečanović, za muziku je bio zadužen Leo Đokaj.  (Proizvodnja Crnogorska kinoteka 2017.)

ŽABLJAK CRNOJEVIĆA  /38,:47''/

Ovo je dokumentarni film sa arhivskim i novim snimcima, istorijskim činjenicama, bez sagovornika. Film govori ne samo o važnosti grada, nego i o prvoj štampariji Južnih Slovena koju su Crnojevići osnovali. Film je rađen duže od dvije godine, jer prati kako izgleda grad u raznim godišnjim dobima, sniman iz svih mogućih uglova. Tokom snimanja, pretraživana je dokumentacija potrebna za spikerski tekst, kako bi se izbjeglo pogrešno navođenje pojedinih važnih istorijskih podataka. Ovaj istorijski grad se nalazi na petnaestak kilometara od Podgorice, a ne postoji nikakvo obilježje?! Nijesu uređene ni pristupne staze. Riječ je o mjestu u kome je utemeljena država Crna Gora i njeno ime pa je tim više neshvatljiv odnos institucija prema tako važnom istorijskom i kulturnom objektu.

Režija Branko Baletić, produkcija NVO „Žabljak Crnojevića film“ i „B film Montenegro“, saradnici Novak Kilibarda i Ognjen Radulović, direktor fotografije Vladimir Vučinić, muzički saradnik Leo Đokaj, vođa snimanja Predrag Kalezić.  (Podgorica 2017.)