povratak na sve vijesti

PREDSTAVLJANJE KNJIGE DIMITRIJA POPOVIĆA U MUZEJU MIMARA

srijeda, listopada 03. 2018.

Knjiga o tri biblijske žene predstavljena je u Muzeju Mimara pred velikim brojem uzvanika, prijatelj, poznanika i ljubitelja Dimireijevog djela, kao svojevrsni kulturni događaj u Gradu Zagrebu i Republici Hrvatskoj

Brojni uzvanici, gosti, poštovaoci djela Dimitrija Popovića, među kojima i gradonačelnik Grada Zagreba Milan Bandić i ambasador  CG u RH NJ.E. Boro vučinić, bili su prisutni na predstavljanju knjige "EROS, KRV I SVETOST" u Muzeju Mimara 1. 10. 2018.

Predstavljanje su organizirali VIJEĆE CRNOGORSKE NACIONALNE MANJINE GRADA ZAGREBA, MUZEJ MIMARA I ZAVOD ZA UDŽBENIKE I NASTAVNA SREDSTVA iz Podgorice.

Knjiga je dobitnik Specijalne nagrade za ediciju Međunarodnog podgoričkog sajma knjiga, a izdavač je Zavod za udžbenike i nastavna sredstva Podgorica.

Akademici Tonko Maroević, Pavle Goranović i Dimitrije Popović govorili su o knjizi, u ime organizatora prisutne su pozdravili mr.sc. Lada Ratković Bukovčan i Dušan Mišković. Prisutnima se obratio i gradonačelnik Zagreba Milan Bandić.Tekstove o tri biblijske žene čitala je Milanka Bulatović, dok je moderator predstavljanja bio Danilo Ivezić.

Na početku je konstatirano kako je ova večer još jedno u nizu izuzetno uspješnih kulturnih događanja u organizaciji NZCH, Društva "Montenegro" i Vijeća u Gradu Zagrebu. Posebno zadovoljstvo izrazio je i gradonačelnik Grada Zagreba Milan Bandić koji je između ostalog rekao: "Ova knjiga je sinteza Dimitrijevog opusa, jedinstvenog umjetnika koji svojim radom oplemenjuje hrvatsku i crnogorsku kulturu, kao jednog od rijetkih velikih ljudi kojeg krasi iskrenost i čestitost."

"Dimitrije Popović bavio se likovima triju biblijskih žena i u svojim likovnim ciklusima, ter je u knjizi-monografiji, koja je studija o njima u likovnoj umjetnosti od renesanse do danas, uvrstio i nekoliko karakterističnih kompozicija iz tih ciklusa. Uz to Popović donosi i viđenje likovnih kompozicija onih umjetnika čiji radovi ulaze u zbirku umjetničkih djela njegova 'imaginarnog' muzeja. Likove biblijskih žena Dimitrije je osuvremenio kroz likove suvremenih žena..."- rako je akademik Pavle Goranović.

Po riječima akademika Tonka Maroevića Dimitrijeva knjiga je izuzetno i provokativno remek djelo koje govori o intelektualno motiviranom nasilju s mogućnošću sublimacije. 

Autor knjige kaže: "Svaka od ove tri biblijske žene ima specifičan karakter, zajedničko im je da su lijepe, samosvjesne ili kako bi rekli današnjim rječnikom fatalne. Njihove posebnosti su pak da je Judita svjesna svoje ljepote kao moćnog oružja kojim zavodi... Saloma nije egzekutor nego lijepa i zanosna plesačica koja kao nagradu za svoj zanosni ples traži glavu...Marija Magdalena je hrabra žena koja je na uskrsno  jutro prva vidjela prazan grob..."

Dimitrije je posebno zahvalio mladoj manekenki Ivani Majstorović koja je tokom predstavljanja knjige nepomično ležala na stolu (Dimirijeva instalacija) s bijelom podlogom okrenuta prema publici u crnoj haljini s bljeskajućim detaljima, držeći na trbuhu zlatnu lubanju  koja je prema riječima autora simbol vječnog i neprolaznog