povratak na sve vijesti

DOKUMENTARNI FILM U CRNOGORSKOM DOMU 3. PROJEKCIJA U 2018.

petak, ožujka 23. 2018.

Društvo Crnogoraca i prijatelja Crne Gore "Montenegro" Zagreb u suradnji s Arhivom RT CG u okviru projekta Dokumentarni film u Crnogorskom domu prikazalo je 22. 3. 2018. dokumentarni film Tanje Piperović SVETI LEOPOLD U HERCEG NOVOM

Priča o životnom putu Svetog Lopolda Bogdana Mandića autorice Tanje Piperović okupila je brojne ljubitelje dokumentarnog filma na trećoj ovogodišnjoj projekciji u Crnogorskom domu u Zagrebu 22. 3. 2018., što je još jedna potvrda opravdanosti projekta DOKUMENTARNI FILM U CRNOGORSKOM DOMU koji se već petu godinu realizira u Zagrebu a uz pomoć Crnogorske kinoteke i Arhiva RT CG.

 

SVETI LEOPOLD U HERCEG NOVOM (53':33'')

  Autorica emisije: Tanja Piperović; Producent: Dijana Popović; Ton: Rade Anđić; Snimatelj: Goran Tripković

 Proizvodnja: RT CG 2017. 

Prikazivanje omogućio:   Arhiv RT CG

„SVETI LEOPOLD U HERCEG NOVOM“ – Životni put skromnog kapucina fra. Leopolda čini se vrlo jednostavnim. Bez velikih događaja, dramatičnih obrata, dalekih putovanja. Njegov život obilježilo je putovanje kroz ljudske duše. Gotovo čitav svoj život proveo je kao ispovijednik, uspijevajući da ljudske duše iz najdubljih tama bola dovede do ljubavi i spokoja.

Rođen je 1866. godine u Herceg Novom, sa 16 godina odlazi na školovanje u Italiju- Udine, samostan Bassano di Grappa- i od tada pa do svoje smrti 1942. živio je u Padovi. Zagovornik ekumenizma sa željom da njegove kosti počivaju u Herceg Novom.

Svečanom procesijom kroz grad u miru i božjoj tišini ispraćen je sarkofag sa tijelom sv. Leopolda, Bogdana Mandića. Vraća se tamo gdje je i proveo život u Padovu, a u Herceg Novom su svi koji su došli da mu se poklone ostvarujući svečev san makar u ta dva dana 15. i 16. rujna 2017., bili JEDNO…

 

Dokument