četvrtak, ožujka 22. 2018.

Režiser i priznati televizijski stvaralac, poznat i van granica Crne Gore, Gojko Kastratović umro je u 80. godini u Beogradu, nakon kraće i teške bolesti.

Gojko Kastratović je bio osnivač i prvi direktor Crnogorske kinoteke. Godinama je radio na Televiziji Crne Gore. Autor je brojnih tv serijala, drama i publikacija o istoriji crnogorskog filma.

Dobitnik najvećeg nacionalnog priznanja, Trinaestojulske nagrade.

Rođen je 1938. godine u Beranama. Osnovnu školu i gimnaziju završio je u rodnom gradu, Fakultet dramskih umjetnosti u Beogradu.

Režirao je dokumentarne filmove "Evanđelje zla", "Sili u inat", "Jovan Tomašević", dokumentarne reportaže "Nenadna", "Tragom pismenosti", "Vojvoda Miljan Vukov", "Iguman Mojsije Zečević", "Luča mikrokozma" i druge. 

Kratki igrani film "Pusta zemlja" snimio je po istoimenoj noveli Mihaila Lalića. Režirao je igranu dokumentarnu televizijsku dramu "Suđenje đeneralu Vešoviću" i dramu "Baraba".

Scenarista je i režiser brojnih dokumentarnih TV serija, autor knjiga "Filmografija crnogorske kinematografije i filmova o Crnoj Gori", "Crnogorska kinematografija i filmovi o Crnoj Gori" i "Istorija crnogorskog filma".

Bio je član je Matice crnogorske i crnogorskog PEN kluba.

Imali smo zadovoljstvo i čast da u okviru projekata Dokumentarni film u Crnogorskom domu i obilježavanja godišnjice Mihaila Lalića prikažemo njegov kratki igrani film "Pusta zemlja", a ove 2018. godine namjeravamo, u okviru programu Dani crnogorske kulture, prikazati serijal "Dinastija Petrović Njegoš (1697-1918)" u VIII epizoda.

Slava mu! 

 

foto: Crnogorska kinoteka