povratak na sve vijesti

MULTIDISCIPLINARNI PROJEKT

četvrtak, rujna 20. 2018.

Multidisciplinarni umjetničko – modni projekat Dimitrija Popovića i Anastazije Miranović ”Eros, krv i svetost” posvećen biblijskim ženama Juditi, Salomi i Mariji Magdaleni, otvoren je sinoć u Biljardi. Riječ je o projektu koji spaja slikarstvo, modni dizajn, književnost, muziku, fotografije i video projekcije, o projektu koji je svojom magijom ispunio Biljardu.

MAGDALENA                                                 JUDITA

Usne od latica noćne ruže                            Noć se cijedi niz oštricu mača

Dodiruju crveni prsti zaborava.                   Rasuti nakit u pijanoj postelji

U plodu sna topi se smola kajanja.              Sedefasta put gori osvetom

Svjetlosni gral okamenjuje grudi.                Strast se grči u ledenoj krvi

U sjenci raspletene kose                               Mirisom puti zora rosi smrt

Raste raspelo od jantara.                              Holofernova glava tone u bezdan tišine.

 SALOMA

Gipko se tijelo u sječivu budi.

U mladoj maternici pohote riđe

Cvijet pohote mahnito cvjeta.

Hobotnice bokova šire miris vatre.

Nježna se stopala od zlata tope

U vrelini smrti prorokove glave.

Nakon nadahnutog recitovanja Dimitrijevih stihova posvećenih Juditi, Salomi i Mariji Magdaleni, jednog od najboljih crnogorskih glumaca Slobodana Marunovića, izložbu je pred velikim brojem ljubitelja umjetnosti iz cijele Crne Gore otvorio Aleksandar Bogdanović, ministar kulture.

Ovoj svetkovini kulture u prijestonom Cetinju poseban doprinos je dao Gudački orkestar mladih, neposrednim izvođenjem klasične muzike koja je pratila kompletno dešavanje.   
Događaj su organizovali Narodni muzej Crne Gore i Turistička organizacija Prijestonice Cetinje a izložba će biti otvorena do 25. marta 2019.

 U KATALOGU KOJI PRATI IZLOŽBU DR ANASTAZIJA MIRANOVIĆ JE O DIMITRIJEVOJ IZLOŽBI ZAPISALA:

„ EROS , KRV  I  SVETOST “

-Među značajnim tematima kojima se Dimitrije Popović u svom umjetničkom stvaralaštvu kontinualno bavi,  žena/ženskost i sva kompleksnost njihovih fenomena intrigira umjetnikovu pažnju toliko da određenim biblijskim ženama posvećuje posebne cikluse.

Judita, Saloma i Marija Magdalena su i pojedinačno motivi istoimenih slikarskih ciklusa Dimitrija Popovića, objedinjenih u sklopu multidisciplinarnog / multimedijalnog projekta pod nazivom „Eros, krv i svetost“, kako slovi i Dimitirjeva knjiga u kojoj se umjetnik kroz književni, filozofsko-estetski diskurs bavi ovom intrigantnom tematikom…

Projekat u Njegoševoj Biljardi na Cetinju, „Eros, krv i svetost“ spaja kroz interaktivno prožimanje slikarstvo, modni dizajn, književnost, klasičnu muziku, fotografiju, video projekcije…i na posve osoben način „odškrinut će vrata“  zamamno-ukletih svjetova – erosa i tanatosa, krvi i svetosti…

Dimitrije Popović nam ove suštinske teme donosi majstorskom egzekucijom, lucidnom elegancijom umjetničkog, slikarskog spektakla, koji nikog ne ostavlja ravnodušnim. Nadam se da sam svojim kreativnim učešćem u ovom zajedničkom autorskom projektu makar djelomice doprinijela tom utisku.-

 VESKO PEJOVIĆ

FOTOGRAFIJE: SAŠA KOVAČEVIĆ I VESKO PEJOVIĆ

 

VIDEO ZAPISA RTV CETINJE I NOVINARKE IVANE JABUČANIN

https://www.youtube.com/watch?v=dMDwDYbPU8A