povratak na sve vijesti

IZLOŽBA I DOKUMENTARNI FILM U CRNOGORSKOM DOMU

petak, veljače 16. 2018.

(NE)OTKRIVENO BLAGO CRNE GORE- Dva posebna događaja upriličena su 15.2.2018. u galeriji „Montenegrina“ Crnogorskog doma u Zagrebu.

(NE)OTKRIVENO BLAGO CRNE GORE

 

Dva posebna događaja upriličena su 15.2.2018. u galeriji „Montenegrina“ Crnogorskog doma u Zagrebu. Premijerno je prikazan dokumentarni film: ZAUSTAVLJENO VRIJEME- ETNO SELO I PEĆINSKI PARK TRNOVO“ prvijenac autora Tihomira Kovačevića, dugogodišnjeg speleologa, snimatelja, ekologa…  Priča je to o jednom od mnogobrojnih prirodnih bisera Crne Gore koje se nastoji otrgnuti od zaborava i staviti u ekološki prihvatljivu funkciju. Film je rezultat dviju ekspedicija u Crnu Goru: Trnovo I i Trnovo II iz 2014. i 2015. godine, a koje je podržalo i Društvo „Montenegro“ uz niz institucija iz Crne Gore i brojnih sponzora.

Izložbom : „PER SPECUS AD ASTRA/ KROZ ŠPILJE DO ZVIJEZDA“, udruga „Dinaridi“- Društva za istraživanja i snimanja krških fenomena iz Zagreba, obilježava uspješnih petnaest godina rada: niz spektakularnih fotografija podzemnog svijeta, špiljskih skulptura, flore i faune, umjetničkih slika, predmeta… posebno je prelijep amblem speleoronilačke ekspedicije „Trnovo 2015“ , koji je, nesebično kao i uvijek, poklonio Dimitrije Popović.

O izložbi i filmu govorili su Milanka Bulatović, predsjednica Društva „Montenegro“ i autor, Tihomir Kovačević. Raduje brojnost publike, uz veliki odaziv mladih, tako da samo možemo poželjeti nastavak ovakvih ekoloških, znanstvenih i u svakom drugom pogledu korisnih poduhvata, otkrivanja prirodnih blaga koje Crna Gora ima u izobilju. Izložbi i projekciji dokumentarnog filma prisustvovao je u ime Grada i Andrija Petrović voditelj službe za nacionalne manjine UREDA ZA MEĐUGRADSKU I MEĐUNARODNU SURADNJU I PROMICANJE LJUDSKIH PRAVA.

 

Izložba: Per specus ad astra - Kroz špilje do zvijezda

Upriličena je u povodu 15. godišnjice uspješnog rada udruge Dinaridi - društva za istraživanja i snimanja krških fenomena (DDISKF) iz Zagreba.

Društvo je u 15 godina rada istražilo mnoge speleološke objekte, sudjelovalo na velikom broju ekoloških akcija, održalo znanstveno-popularna predavanja, radilo na uređenju triju špilja za turističku posjetu. Osnovalo prvu speleo-art galeriju “ALTI” sa slikama i djelima poznatih umjetnika. Osnovali i otvorili Prvi speleološki dom u Novoj Kršlji 2002. godine.

Posebno treba istaknuti 16 uspješno održanih speleoronilačkih ekspedicija.

Na njima su istraženi duboki krški izvori u Hrvatskoj : Vrelo Une - 248 metara, jezero Sinjac kod Plaškog - 203 metra, Izvor Kupe -154 metra… Baraćeve špilje, Strašna peć na Dugom otoku i Đurovića špilja u Ćilipima uređene su za turizam. U sklopu Društva organizirana su i provedena istraživanja u BiH i Crnoj Gori. Snimljeno je više dokumentarnih filmova speleološke, speleoronilačke i ekološke tematike. Osim toga, članovi Društva redovno pišu stručne i znanstveno-popularne članke, koji se objavljuju u eminentnim časopisima…

ZAUSTAVLJENO VRIJEME - ETNO SELO I PEĆINSKI PARK TRNOVO”

Autor: Tihomir Kovačević Tihi

Proizvodnja: Dinaridi - Društvo za istraživanja i snimanja krških fenomena 2018.

U filmu se prikazuju dijelovi stare Crne Gore, točnije Crmnice s težištem na selu Trnovu.

Dvije međunarodne speleoronilačke ekspedicije Trnovo 2014. i 2015. ukazale su na ovaj vrijedni biser povijesno-prirodne baštine tog dijela Crne Gore.

Selo u kojem vrijeme kao da je stalo, stare tradicionalne crnogorske kuće i špilje sastavni su dio tog ambijenta. Osim izuzetne ljepote kamenih ukrasa, špilje su imale vodu koja je za velikih suša bila spas ljudima i blagu iz sela. Malo se što promijenilo. Nažalost, neprestano iseljavanje bez nade u bolju budućnost, ovo selo dovelo je na rub postojanja. Međutim, ako se krene vizionarski, uz malo truda i dobrih projekata, sigurno se može otrgnuti zaboravu. Kulturna i prirodna baština mogu se iskoristiti za dobar i život ljudi na ovom prostoru.

Kroz film je prikazan rad ekspedicija i ljepota špilja, koje su nepravedno zapostavljene i za njih se malo zna.

Autor filma je bio voditelj ekspedicija.

Dokument