povratak na sve vijesti

JAGODA POPOVIĆ

utorak, lipnja 12. 2018.

U Muzeju Mimara 11. 6. 2018. otvorena ČETVRTA samostalna izložba JAGODE POPOVIĆ- HOMMAGE Á STRAVINSKI

U odista posebnom prostoru Muzeja Mimara uz prisustvo brojnih uzvanika, gostiju, prijatelja i ljubitelja umjetnosti 11. 6. 2018. otvorena je samostalna Izložba JAGODE POPOVIĆ  naziva HOMMAGE Á STRAVINSKI.

Na početku otvorenja prisutnima su se obratile: ravnateljica Muzeja Mimara mr. sc. Lada Ratković Bukovčan, povjesničarka umjetnosti, autorica osvrta u katalogu izložbe, Iva Körbler; autorica izložbe Jagoda Popović  i  zamjenica gradonačelnika Grada Zagreba Jelena Pavičić Vukičević.

Povjesničarka umjetnosti Iva Körbler je u svom osvrtu o izloženim eksponatima i autorici, između ostalog rekla:

"Sve više hrvatskih umjetnika stvara cikluse djela u kojima se direktno referira na snažne poveznice s glazbom, koja u tom procesu postaje ne samo dio njihovih djela, već primarna motivacija za stvaranje, i gdje su glazba i likovni procesi neodvojivi jedno od drugog. To je slučaj sa i slikaricom Jagodom Popović, koja se nakon vrlo zapaženog likovnog ciklusa slika i asemblaža, nastalom prema Vivaldijevim "Četiri godišnja doba" (2015.), inspirira baletom "Posvećenje proljeća" (Le Sacre du Printemps) Igora Stravinskog. Naime, umjetničkom ekspresivnom rukopisu, naglašene dinamične i slobodne geste iznimno je odgovarala Vivaldijeva barokna pulsirajuća ritmičnost muzičkog materijala, što u novom ciklusu slika dovodi do sasvim nove razine... 

...Gestualna apstrakcija spojena s tragovima figure tijela rezultirala je likovnim rukopisom i stilom koji se već sada može smatrati autentičnim izričajem Jagode Popović i u kojem umjetnica pokazuje raspone svoje mogućnosti. To je nova faza njenog stvaranja koja otkriva koliko je glazba važan element svakodnevnog života umjetnice, i zašto je s vremenom postala logičan poticaj i motiv njezinog slikarskog izraza."

JAGODA POPOVIĆ- rođena je 4. siječnja 1953. u Zagrebu, gdje je završila osnovnu školu i gimnaziju. Diplomirala je na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu 1977. u klasi prof. Šime Perića. Članica je Hrvatskog društva likovnih umjetnika. Izlagala je na godišnjim izložbama Akademije likovnih umjetnosti te na izložbama Hrvatskog društva likovnih umjetnika u Zagrebu i drugim gradovima. Radila je na oslikavanju umjetničke keramike u zagrebačkom Dekoru. Surađivala je s izdavačkom kućom Školska knjiga i ilustrirala udžbenike. Specijalizirala je restauriranje štafelajnog slikarstva i obojene drvene skulpture s pozlatom. Radila je kao restauratorica u restauratorskoj radionici Muzeja Mimara i Zavoda za restauriranje umjetnina, Zagreb. Studijski boravi u Parizu 1989. Samostalno je izlagala: Njegošev muzej Cetinje- 2014.,  Studio Moderne galerije Josip Račić Zagreb - 2015., Dvorac kralja Nikole Bar- 2017. i Muzej Mimara Zagreb- 2018.

 

FOTOGRAFIJE U GALERIJI- SLAVICA ŠAROVIĆ

Dokument