povratak na sve vijesti

Crnogorski umjetnici u Izložbenom salonu Izidor Kršnjavi

petak, studenog 23. 2018.

U izložbenom salonu Izidor Kršnjavi ŠPUD u Zagrebu, svoje radove su izložili umjetnici iz Crne Gore Zoran Petrušić i Sanja Raonić

Izložbeni salon IZIDOR KRŠNJAVI, ŠPUD, Trg Republike Hrvatske 11, Zagreb, ugostio je dvoje umjetnika iz Crne Gore SANJU RAONIĆ i ZORANA PETRUŠIĆA.

Zajednička izložba pod nazivom SLIKE i CRTEŽI otvorena je 22. 11. 2018. uz prisustvo brojnih uzvanika i gostiju.

Vijeće crnogorske nacionalne manjine Grada Zagreba je financiralo izradu kataloga za ovu izložbu. 

"Umjeće izuražavanja jezikom likovnosti je osvojena vještina likovnog stvaraoca. To je moćan alat kojim se ostvaruje komunikacija sa čovjekom na svim nivoima njihovog postojanja. U tom smislu, svaku priliku koja mi daje mogućnost da predstavim svoj rad, smatram darivanjem. Vjerujem u trojstvo stvaraoca, djela i posmatrača. Smatram ga snažnijim, jer ono što ovaj dijalog oslobađa jeste istina u koju vjerujem.

Ciklus FAMALE i FACE svodim na formulaciju FEMALE FACE... LICE ŽENSTVENOSTI... ŽENSKOSTI... ŽENA...- kaže Sanja Raonić.

Zoran Petrušić se predstavlja ciklusom crteža "Nothing to say" za koje mr. Lucija Đurašković kaže: "...riječ je o umjetniku izuzetnih stvaralačkih sposobnosti, umjetniku u čijoj je neponovljivoj ličnosti sublimirana humana snaga pokretačkog duha koji teži da kroz ideju i njenu realizaciju osvijesti učmalo stanje uma, nijemo i uljuljkano u hiperpotrošačku besmislicu nametnute životne svakodnevnice. Kroz svoj autentični izraz, metaforično-ironičnog značenja, Petrušić nam ogoljuje i razotkriva istinu o stanju čovjekovog bića okruženog problemima vremena u kojem živimo, alarmantnog otuđenja i razorenih međuljudskih odnosa koji u metežu pomahnitale tehnokratije sve više ugrožava  humani odnos prema jedinki koja sve vbiše postaje tehnološki rob..." 

 

Dokument