povratak na sve vijesti

IZLOŽBA U CRNOGORSKOM DOMU

petak, travnja 20. 2018.

Izložba Branislava Radulovića „Moj svijet slikarstva“ otvorena je u četvrtak, 19.4.2018. godine u galeriji „Montenegrina“ Društva Crnogoraca i prijatelja Crne Gore „Montenegro“-Zagreb.

MOJ SVIJET SLIKARSTVA

Izložba Branislava Radulovića „Moj svijet slikarstva“ otvorena je u četvrtak, 19.4.2018. godine u galeriji „Montenegrina“ Društva Crnogoraca i prijatelja Crne Gore „Montenegro“-Zagreb.

Izložbu je otvorila Milanka Bulatović, predsjednica Društva „Montenegro“ i pozdravila Branislava i njegovog brata Nebojšu, nove članove Društva „Montenegro“, koji i poslije 400 godina boravka njihovih predaka u Hrvatskoj, nisu zaboravili svoje crnogorsko porijeklo.

Branislav Radulović, rođen je 23. srpnja 1948. godine. Odlaskom u mirovinu početkom 2016. godine, uključuje se u likovnu radionicu GUP Prečko „50+“ pod vodstvom akademskog slikara Marija Slunjskog. . U veljači 2017. godine u knjižnici „Prečko“ izlaže svoju prvu samostalnu izložbu, a u veljači 2018. godine izlaže svoju drugu samostalnu izložbu u galeriji Doma za starije osobe Maksimir. Zadnja četiri mjeseca paralelno se uključuje u slikarsku radionicu akademskog slikara profesora Frane Radaka na Otvorenom učilištu s ciljem da u sebi dodatno potakne kreativnost i kvalitetu slikarske tehnike.

O stvaralaštvu Branislava Radulovića govorio je profesor Frane Radak, akademski slikar. Istaknuo je raznolikost njegovoga slikarstva, radove prepune živahnih boja i dinamičnih slikarskih poteza i ideja, mnoštvo tema: od  portreta do  pejzaža,  različite tehnike koje koristi: akvarel, akril, vodene boje, uljne pastele, olovku i stripovsku tehniku akvarela i tuša. Bilo je to ujedno i pravo malo predavanje o umjetnosti, prožeto paralelama sa Chagallom i njemačkim ekspresionistima, što je prisutna publika pratila sa velikim interesom i žaljenjem zbog kratkoće izlaganja, a zbog  profesorove bojazni da ne bude predug.

Zanimljivo je slikarevo „kasno“ vraćanje slikarstvu: iako mu je talent otkriven već sa 12 godina, životni tokovi su ga udaljili od svijeta umjetnosti, kojem se vraća u kasnijim godinama, kada se misli da se ima više slobodnog vremena i kada se život nekako „posloži“ u mirnije vode,  a što je obično ženska slikarska sudbina.

Riječ autora:

Pozdravljam sve prisutne a posebno se zahvaljujem gospođi Milanki Bulatović i gospodinu Danilu Iveziću na ukazanom gostoprimstvu u Crnogorskom Domu "Montenegro". Pripala mi je posebna čast da izlažem svoje slike u prekrasnoj galeriji "Montenegro".

O izloženim slikarskim radovima, nastalima u posljednje dvije godine, mogu ukratko reći da su spoj mojih sjećanja i snova te da svaki ima svoju priču. Vjerujte mi, slikarstvo je poseban i čaroban svijet.

Crtajući i slikajući doživio sam osjećaje sreće, zadovoljstva i ljubavi te stekao velik broj sličnih duša i prijatelja. Slikarstvom sam sebi dao priliku da mi dani budu što ljepši u mome životu.

Moj slikarski prozor je za sada malen ali kroz njega gledam na čitav svijet u kojemu uživam poput malog djeteta.

Ugodno gledanje želi vam autor.

MILANKA BULATOVIĆ

 

U FOTO GALERIJI korištene fotografije: Slavice Šarović

Dokument