povratak na sve vijesti

IVICA PRTENJAČA U PODGORICI

petak, veljače 23. 2018.

U okviru projekta CRNOGORSKI KNJIŽEVNICI U ZAGREBU I HRVATSKI KNJIŽEVNICI U PODGORICI koji Vijeće crnogorske nacionalne manjine Grada Zagreba i Hrvatsko nacionalno vijeće Crne Gore uspješno realiziraju već treću godinu u Podgorici je 20. 2. 2018 u NB "Radosav Ljumović" održano veče s Ivicom Prtenjačom

HVALE VRIJEDAN PROJEKT O KOJEM SE NEDOVOLJNO GOVORI U MEDIJIMA U CRNOJ GORI I HRVATSKOJ

Ovaj projekt kulturne, odnosno književne suradnje, je hvalevrijedan, sadržajan i  kvalitetan primjer suradnje i razmjene o kojemu se ne govori dovoljno u  regionalnim medijima- riječi su Ivice Prtenjače na autorskoj večeri u Podgorici 20. 2. 2018. u Kosoj dvorani Narodne biblioteke "Radosav Ljumović"  koju su organizirali Hrvatsko nacionalno vijeće Crne Gore i Vijeće crnogorske nacionalne manjine Grada Zagreba u okviru projekta CRNOGORSKI KNJIŽEVNICI U ZAGREBU I HRVATSKI U PODGORICI, koji se realizira već treću godinu za redom i u okviru kojeg su Zagrebu predstavljeni Mladen Lompar i Pavle Goranović , a u Podgorici  Ivana Bodrožić i Ivica Prtenjača.

Prisutne su na početku večeri u ime organizatora pozdravili  predsjednik Hrvatskoga nacionalnog vijeća Crne Gore  Zvonimir Deković i predsjednik Vijeća crnogorske nacionalne manjine Grada Zagreba Dušan Mišković ističući uspješnu suradnju dva manjinska nacionalna vijeća  na polju kulture, odnosno predstavljanju hrvatskih književnih stvaratelja u Crnoj Gori i crnogorskih u Republici Hrvatskoj. 

"Višeslojnost u poeziji Ivice Prtenjače je mnogo iskazanija nego u njegovoj prozi, dok je u njegovim proznim djelima prisutna poetizacija, koja se osobiti nameće u modeliranju likova i u stilu"-  kaže mr. sc. Ksenija Rakočević o osvrtu na stvaralaštvo Ivice Prtenjače. Iako su suvremeni književni autori uglavnom interdisciplinarni, što je slučaj i kod Ivice Prtenjače, koji je i pjesnik i romanopisac i autor kratkih priča i dramskih tekstova, ali i kolumnist i komentator, Prtenjaču prvenstveno upoznali kao pjesnika još u ' 90. tima te i dalje govorimo o njemu prevalentno  kao pjesniku,  pri čemu je kao osnovnu karakteristiku njegove poezije navela  postupak prozaizacije, slikovitost, umješnost u plastičnom prikazivanju emocija, princip nedovršenosti (ostavlja čitatelju mogućnost ispunjavanja asocijativnog polja i pronalaženje analogija) i ekonomičnost izraza. Prilikom tumačenja njegove poezije, osim razumijevanja i sadržaja i forme,  bitno je  odvojiti lirski subjekt od njega  kao autora i tumačiti je kroz estetiku stvarnosti i estetiku suprotnosti, koja je dominantna u logosu i sintaksi- istakla je magistrica Rakoćević.

 Akademik Pavle Goranović  je zaželio dobar povratak Ivici Prtenjači u Crnu Goru, gdje, iako dosad nije imao svoju autorsku večer, nije nikako  nepoznat jer je  dobitnik uglednoga priznanja - Risto Ratković - za knjigu "Okrutnost" kao najbolju pjesničku knjigu u 2009. u BiH, Crnoj Gori,Hrvatskoj i Srbiji.

Osim što je Ivica Prtenjača  "dobri duh hrvatske književnosti"  i priznati književnik,  istaknuti promotor književnosti, animator, sudionik, voditelj i organizator književnih susreta i događanja,  na Hrvatskome radiju vodi i autorski potpisuje emisije ,,Moj izbor” i ,,Jutro na Trećem“, a bio je i energičan i senzibilan  komentator u HRT-ovoj emisiji Nedjeljom u dva.

Ukazujući na Prtenjačinu svestranost , Goranović se kroz formu intervjua  s autorom , inače velikim prijateljem Crne Gore i poznavateljem crnogorske književne scene, dotaknuo procesa stvaranja svih književnih  rodova i vrsta  u kojima se Ivica Prtenjača uspješno oprobao i bio nagrađivan diljem regije, počevši od poezije, naravno, za koju kaže da je najveći kompliment što je smatraju i tragičnom i komičnom,  poeziju koja je njegov omen i kad piše prozu i  koja ga je doista, kako tvrdi,  i oslobodila u trenutku kada je objavio prvu zbirku istoimenog naslova, koja je sa zbirkom naslova ,, Uzimaj sve što te smiruje“  poprimila mirniji ton, sintaktičniji obris  i grafičke naznake zalaza u prozni izričaj, pa  preko romanopisanja,  koje je shvatio kao novi svijet, avanturu i izazov na koji je prenio iskustvo stvaranja poezije, u dijelu koji se odnosi na gradaciju i na  stvaranje atmosfere,   u čijem je procesu stvaranja opet krenuo ispočetka na neki način i kojim se bavi svakodnevno i koje ga  unazad nekoliko godina najviše okupira u književnom smislu, pa do pisanja dramskih tekstova, konkretno ,, Nedjeljnoga ručka“ , koji bi uskoro trebao biti i ekraniziran.

Moderator i interpretator  večeri bio je dramski umjetnik Danilo Čelebić.  Glavni pokrovitelj  ove književne večeri je Fond za zaštitu i ostvarivanje manjinskih prava Crne Gore.

Večeri su, između ostalih, prisustvovali i ministrica u Vladi Crne Gore  Marija Vučinović, zastupnik HGI-ja u Skupštini Crne Gore Adrijan Vuksanović,  direktor Direktorata za kulturnu baštinu u Ministarstvu kulture Crne Gore  mr. sc. Aleksandar Dajković, predsjednik Nacionalne zajednice Crnogoraca Republike Hrvatske Danilo Ivezić, direktor Narodne biblioteke "Radosav Ljumović"' Nebojša Burzanović, predstavnica Fonda za zaštitu i ostvarivanje manjinskih prava Crne Gore Željka Raščanin, kao i književnici akademik Zuvdija Hodžić i Milorad Popović.