povratak na sve vijesti

KOTORANI U ZAGREBU

ponedjeljak, lipnja 11. 2018.

Ovogodišnji Dani nacionalnih manjina Grada Zagreba 9. 6. 2018. na Zrinjevcu imali su veliku posebnost: iz Crne Gore, iz Kotora došli su nam dragi gosti, koji su u večernjim satima održali izuzetan koncert, poklon Gradu Zagrebu, koji je omogućio njihov dolazak i velikodušno ih ugostio.

KONCERT GRADSKE MUZIKE KOTOR

Svečanost na Zrinjevcu imala je ove godine veliku posebnost: iz Crne Gore, iz Kotora došli su nam dragi gosti, koji su u večernjim satima održali izuzetan koncert, poklon Gradu Zagrebu, koji je omogućio njihov dolazak i  velikodušno ih ugostio. Gostoljubivost Zagreba nije bila ništa manja od čuvene crnogorske, bilo je to prepoznato oduševljenjem Kotoranki i Kotorana, od kojih su neki bili prvi put u Zagrebu. Posebno im se svidio Grad, ljudi, a ambijent Parka Zrinjevac i Paviljona bio je idealan za njihov koncert. Publika je oduševljeno pratila svaku njihovu izvedbu, pjevala, davala takt rukama, plesala…

A evo što su nam vrhunski izveli naši gosti:

THUNDER AND BLAZES

PARADE DEFILIERMARCH

WALTZ No.2- ŠOSTAKOVIČ

EGYPTIAN MARCH

BON JOVI

ADIO BELA

DALMATINSKA KORAČNICA

STILL LOVING YOU

DUNAV DIXIE

FINAL COUNDOWN

DELILAH

BOKELJSKA NOĆ

TVOJA BARKA MALA

HAVA NAGILA

Uz pratnju Gradske muzike Kotor, posebno smo uživali i u vokalnim izvedbama solistica

Sandre  Pasković  i  Đurđe  Petrović  Poljak.

Mirza Krcić, član Uprave Gradske muzike Kotor, predstavio je orkestar i program koji su izvodili, voditeljskom vještinom postepeno nas je upoznavao sa historijatom orkestra, specifičnostima izvedbi, brojnim gostovanjima… (tekst u cijelosti pročitajte OVĐE)

 A kako i kada je sve počelo i kako se nastavilo:

 Dokumenti kažu da je čvrste temelje za razvoj kotorskog duvačkog orkestra postavila grupa uglednih građana Kotora još 20. maja 1842. godine, kada je Opštini Kotor i njenom tadašnjem predsjedniku Marku Paskvaliju podnijela pismeni prijedlog za osnivanje orkestra, izradila nacrt Pravilnika o osnivanju "Građanske glazbe grada Kotora", kako se taj prvi orkestar zvao, i postala prva uprava tog novog muzičkog tijela. Ove godine GRADSKA MUZIKA KOTOR slavi 176- tu godišnjicu djelovanja. Prethodnih godina imali su veliki broj uspješnih predstavljanja u brojnim gradovima  Evrope.

 Današnji orkestar broji 30 članova, pretežno amatera, kojima muzika nije profesionalno zanimanje, a od 13. marta 2013. godine, Orkestrom diriguje njegov dugogodišnji član, profesionalni muzičar, član Crnogorskog Simfonijskog Orkestra i profesor horne u Muzičkoj školi ''Vida Matjan'', Dario Krivokapić.

Organizatori koncerta su Nacionalna zajednica Crnogoraca Hrvatske i Vijeće crnogorske nacionalne manjine Grada Zagreba u suradnji s Koordinacijom vijeća i predstavnika nacionalnih manjina  Grada Zagreba, Opštinom Kotor i Turističkom organizacijom Opštine Kotor, a uz financijsku podršku Grada Zagreba. 

 

FOTO GALERIJA- SLAVICA ŠAROVIĆ

Dokument