povratak na sve vijesti

STUDIJSKO PUTOVANJE

srijeda, listopada 17. 2018.

Od 12. 10. 2018. do 14. 10. 2018. Koordinacija vijeća i predstavnika nacionalnih manjina Grada Zagreba organizirala je studijsko putovanje u Dubrovnik i Crnu Goru

Studijsko putovanje Dubrovnik- Crna Gora

Koordinacija vijeća i predstavnika nacionalnih manjina Grada Zagreba nakon zajedničkih sjednica u 2017. godini s Koordinacijama vijeća i predstavnika nacionalnih manjina Vukovarsko-srijemske i Splitsko-dalmatinske županije, po svom godišnjem programu za 2018. godinu nastavlja sa susretima s predstavnicima nacionalnih manjina i lokalnih samouprava drugih županija. Tako je od 12. do 14 listopada organizirala i sastanak u Dubrovniku s predsjednicima vijeća nacionalnih manjina i predstavnicima Grada Dubrovnika. Zajedničkom sastanku Koordinacije VPNM Grada Zagreba i predstavnika Dubrovnika u gradskom poglavarstvu u Dubrovniku prisustvovali su osim predsjednika, potpredsjednika i tajnika Koordinacije i Andrija Petrović, Voditelj službe za nacionalne manjine Grada Zagreba, a sa Dubrovačke strane sastanku Marko Potrebica, predsjednik Gradskog vijeća, Nada Medović, pročelnica Službe Gradskog vijeća, Milorad Vukanović, predsjednik Vijeća srpske nacionalne manjine u Gradu Dubrovniku, Esad Čustović, predsjednik Vijeća bošnjačke nacionalne manjine u Gradu Dubrovniku. Tema sastanka bila je razmjena iskustva i suradnja manjinskih tijela s institucijama lokalnih samouprava. Nakon sjednice članovi zagrebačke Koordinacije obišli su znamenitosti Dubrovnika.

Nakon Dubrovnika otputovali smo u Kotor na susret s predstavnicima Hrvatskog građanskog društva, gospodinom Tripom Shubertom, Hrvatskog nacionalnog vijeća Crne Gore gospodinom Zvinimirom Dekovićem kao i s parlamentarnim zastupnikom, gospodinom Andrijom Vuksanovićem. Na susretu je istaknuta jako dobra dosadašnja suradnja Hrvata iz Crne Gore s Crnogorcima u Hrvatskoj,  ponosno činjenica da su upravo oni bili ti koji su svojim programskim aktivnostima gradili porušene mostove suradnje i vraćanja povjerenja dvije države.

Nakon upoznavanja sa Hrvatskom manjinom razgledali smo Kotor a sutradan posjetili Cetinje, nekadašnji glavni grad a sada prijestolicu Crne Gore, Lovćen i Skadarsko jezero. Na  Cetinju smo se slikali ispred skulpture "U slavu Njegoševe misli", autora Dimitrija Popovića, poklon Nacionalne zajednice Crnogoraca Hrvatske gradu Cetinju.

 

FOTOGRAFIJE - iz fundusa Koordinacije vijeća i predstavnika nacionalnih manjina Grada Zagreba