povratak na sve vijesti

DANI NACIONALNIH MANJINA GRADA ZAGREBA

nedjelja, lipnja 10. 2018.

Paviljon na Zrinjevcu u Zagrebu 9. 6. 2018. je bio središnje mjesto manifestacije Dan nacionalnih manjina Grada Zagreba u kojoj je sudjelovalo 17 nacionalnih zajednica: albanska, austrijska, bošnjačka, crnogorska, češka, mađarska, makedonska, romska, slovenska, srpska, bugarska, poljska, rusinska, ruska, slovačka, talijanska i ukrajinska

ZAGREBU S LJUBAVLJU, MANJINE

Paviljon na Zrinjevcu u Zagrebu danas je bio središnje mjesto manifestacije Dan nacionalnih manjina Grada Zagreba u kojoj je sudjelovalo 17 nacionalnih zajednica; albanska, austrijska, bošnjačka, crnogorska, češka, mađarska, makedonska, romska, slovenska, srpska, bugarska, poljska, rusinska, ruska, slovačka, talijanska i ukrajinska koje su predstavile svoje tradicionalne običaje, nošnje, folklorno i glazbeno stvaralaštvo, izdavaštvo, tiskovine te autohtona jela.Na početku manifestacije, orkestar Gradske muzike Kotor iz Crne Gore prošao je između 17 štandova manjina. Za orkestrom, koji je odsvirao nekoliko budnica i ispred Paviljona, stigla je publika; oni koji su ciljano došli na proslavu, ali i prolaznici koje je privukla glazba, šarenilo boja i mirisi tradicionalnih jela.

Prisutnima se u ime organizatora Koordinacije vijeća i predstavnika nacionalnih manjina Grada Zagreba obratio predsjednik DUŠAN MIŠKOVIĆ, a nakon njega predsjednik Savjeta za nacionalne manjine RH ALAKSANDAR TOLNAUER i na kraju pokrovitelj manifestacije gradonačelnik Grada Zagreba MILAN BANDIĆ, koji je između ostalog rekao: "Svima onima koji bi htjeli profitirati na pravima nacionalnih manjina, o kojima govorim kao o nacionalnim zajednicama, poručujem da se demokracija društva ogleda u pravu manjina. Poruka je da nacionalne manjine nisu problem, nego rješenje. Mi moramo riješiti problem među hrvatskim većinskim narodom kojem i sam pripadam. Pozivam na zajednički život jer je to budućnost ovoga grada i ove zemlje. U Zagrebu ne radimo to samo zbog nacionalnih manjina, niti drugih, nego zbog toga što smo civilizacijski dostigli tu razinu da smo normalni ljudi i ne dijelimo ljude nego živimo multikulturalnost i multietičnost. Poruka onima koji bi to htjeli promijeniti je – ne dirajte nacionalne manjine " 

 

Osim glazbenim i floklornim programom, manjine su se predstavile i revijom narodnih nošnji. Pred brojnom publikom na Zrinjevcu su prošetali članovi folklornih društava u crnogorskoj, bošnjačkoj, makedonskoj, albanskoj, austrijskoj, slovenskoj, srpskoj, mađarskoj, romskoj, ruskoj, češkoj, poljskoj, ukrajinskoj, bugarskoj, rusinskoj, ruskoj i slovačkoj nošnji.

Crnogorsku žensku svitnu nošnju nosila je s ponosom MAŠA SAVIĆEVIĆ.

U glazbeno-folklornom dijelu programa sudjelovao je «Montenegro» zbor Društva Crnogoraca i prijatelja Crne Gore «Montenegro» s umjetničkim voditeljem Edinom Džaferagićem, članovi bošnjačkog KUD- a «Sevdah» koji su otplesali program «Kolo okolo», mađarski zbor MKD «Ady Endre» otpjevao je nekoliko pjesama, a ansambl SKD «Prosvjeta» pododbor Vojnić otplesao je «Bosilgradsko krajište» i «Vlaške igre». Slovensku manjinu predstavljao je trio klasične glazbe; Anja Žabkar, sporanistica, Matic Zakonjšek, tenor, i Ana Šostar, pijanistica, a makedonsku manjinu MKD «Ohridski biser» koji je izveo spelt makedonskih ora. Poljsku manjinu predstavio je ženski zbor «Wisla» udruge «Mikolaj Kopernik», a rusku manjinu zbor «Rjabinuška». Bugare je predstavljao folklorni sastav «Smoljan» koji je izveo splet bugarskih kola, a tri mlade i lijepe Ukrajinke iz KUD-a «Andrija Pelih» iz Šumeća otpjelave su nekoliko ukrajinskih pjesama.

Zbor "Montenegro" nastupio je s pjesmama: "Prođoh kroz goru", "Milica" i "Oj vesela veselice". Na štandu Crnogoraca, i ove godine je bila najveća gužva. Prisutni su željeli kušati tradicionalna jela i slastice a sve to zaliti kapljom crnogorskog "Vranca".

U okviru manifestacije otvorena je izložba fotografija nedavno preminuloga fotografa i ratnog fotoreportera Tonija Hnojčika. Radi se o fotografijama iz života i aktivnosti 18 nacionalnih zajednica Zagreba koje je Hnojčik fotografirao. Postav izložbe odabrao je Zoltan Balaž Piri, tajnik Koordinacija vijeća i predstavnika nacionalnih manjina Grada Zagreba, a otvorio je predsjednik Koordinacije Dušan Mišković.

– Otvaramo izložbu sjećanja na Tonija Hnojčika koji je snimajući manjine Zagreba i Hrvatske mnogo pridonio promociji naših aktivnosti – rekao je Mišković.

Na 10 velikih osvijetljenih panoa (150×120) uz šetnicu parka Zrinjevac postavljeno je 20 fotografija. 

 

/Slavica Šarović/ 

FOTO GALERIJA- SLAVICA ŠAROVIĆ