povratak na sve vijesti

DANILO IVEZIĆ- VRIJEME JE DA SE KRENE

petak, travnja 06. 2018.

U Crnogorskom domu u Zagrebu, 5. 4. 2018. svečano predstavljena knjiga „Vrijeme je da se krene“ Danila Ivezića. Bila je to posebno uspješna, emotivna večer, jer ipak ono što ostaje je ono što je napisano, ali mi smo posebno naklonjeni i umješnosti pričanja, a to su u potpunosti ispunili naši večerašnji pripovjedači baštineći najbolju crnogorsku tradiciju.

VRIJEME JE DA SE KRENE

 

U Crnogorskom domu u Zagrebu, 5.4.2018. svečano predstavljena knjiga „Vrijeme je da se krene“ Danila Ivezića.

Posjećenost programâ koje rade Crnogorci u Hrvatskoj je uvijek dobra, posebno treba istaći promocije knjiga, naši zemljaci, a i gosti, vole i pisanu i izgovorenu riječ, atraktivnu temu i izuzetne predstavljače. Stajalo se i u hodnicima, svi su željeli doći i odati priznanje autoru, Danilu Iveziću, za njegov dugogodišnji urednički rad, kako časopisa „Crnogorski glasnik“, tako i na desetke knjiga naših biblioteka i ove, treće po redu, knjige, velikom znanju i  trudu u pozicioniranju i programskom profiliranju crnogorske manjine u Republici Hrvatskoj, a i  kao predsjedniku Nacionalne zajednice Crnogoraca  Hrvatske.

Odabravši ovaj naslov svoje knjige autor, Danilo Ivezić izrazio je vječnu, nasušnu potrebu svakoga društva, a pogotovo crnogorskoga, u vremenu  koje bi se moglo iskazati još jednom izrekom: sad ili nikad!, da se konačno svi pokrenu, jer: „ima li iđe nasvijet da neko neće svoju državu?!“ Niz je to i tekstova o Crnogorcima „ovđe i tamo“, pronicljivom oslikavanju karaktera i mentaliteta, portretima izuzetnih umjetnika, književnih stvaralaca, položaju i radu nas u iseljeništvu, kakvi smo i što smo postigli.

I poslije proteka tolikih godina od vremena pisanja sad već legendarnih uvodnika „Crnogorskog glasnika“ u kojima autor nije štedio nikoga, beskompromisnog stava prema svima koji su radili o glavi svojoj domovini, jer bilo je to vrijeme u kojem „se propušteno ne ponavlja, a šanse postaju sve manje.“ Gotovo bez daha prisjetili smo se tih godina i dana uoči sudbonosnog 21. 5. 2006. godine, a ponovo su nas preplavile isprepletene emocije strepnje, očaja, ljutnje, nade, i konačno, silne radosti nakon objavljenih rezultata sudbonosnog referenduma. O svemu tome govorili su svjedoci tih vremena: posebno drag gost, gospodin Branko Lukovac i Dragutin Lalović, svojim izuzetno eruditskim, a nadasve atraktivnim, ironičnim i samoironičnim pristupom i nastupom svim, pa i ovim serioznim temama.

Prisjećajući se vremnâ o kojima je riječ u knjizi, Branko Lukovac kaže:

„ Veliko mi je zadovoljstvo da, posle gotovo jedne decenije, budem ponovo sa dragim društvom NZCH, sa kojim sam imao izvanrednu saradnju - i prije dolaska na dužnost   u Zagreb, a posebno tokom te, za mene kratke, ali izuzetno izazovne, zahtjevne i inspirativne misije. Ta misija ostaje mi u najdražoj uspomeni. Lično je cijenim najznačajnijom i najučinkovitijom, u poređenju sa svim ranijim misijama, koliko god da je svaka od njih bila važna i imala vrijedne rezultate.

Htio bih ponovo, i u ovoj prilici, da čestitam Danilu na ovoj najnovijoj knjizi.

Ona jeste, kako autor ističe na samom početku “svojevrstan omaž jednom vremenu i ljudima” - vremenu kada je NZCH pokrenula neke od najznačajnijih, jedinstvenih i veoma uspješnih aktivnosti vezanih  za  internacionalizaciju crnogorskog pitanja.

Ova knjiga  je mnogo vise nego “omaž jednom vremenu i ljudima” - ona je svojevrstan putokaz, pokazatelj, hronika  razvoja NZCH, njenih vrijednosti, mjesta, uloge i zadataka u njegovanju kulture, tradicije, osobenosti, identiteta naših ljudi koji žive u Hrvatskoj, te njihovog  udruživanja  i djelovanja... (tekst u cijelosti pročitajte OVĐE)

Sebi svojstvenim stilom u svom obraćanju naslovljenom: PRILOG NAŠOJ KULTURI SJEĆANJA Dragan Lalović  je rekao:

„Vrijeme je da se krene vrsnog politologa Danila Ivezića lijepa je i dragocjena dopuna njegove prethodne knjige Kronika NZCH - 1991-2011 (2012), u kojoj je cjelovito, analitički lucidno i dokumentaristički skrupulozno prikazao i vrednovao dva desetljeća organiziranog prisustva i djelovanja crnogorskog korpusa u Hrvatskoj.

Dok se nam u Kronici predstavlja kao objektivan povijesni istraživač, dotle nam se u novoj knjizi prikazuje i u subjektivnom liku publicista i sudionika cijeloga herojskog razdoblja povijesti naše NZCH, u sklopu odlučujuće etape crnogorskog puta prema samoj sebi kao suverenom političkom subjektu.

U uvodnom obrazloženju, autor objašnjava svoju namjeru da ovom obimom skromnom knjigom izrazi svoj "hommage jednom vremenu i ljudima", vremenu od ljeta 2000. godine, kada je održan II. svjetski kongres crnogorskog iseljeništva, do prijelomnoga 21. maja 2006. Tako knjiga logično započinje Ivezićevim izlaganjem na spomenutom kongresu, a završava njegovim velikim razgovorom s Brankom Lukovcem, briljantnim prvim ambasadorom nove, suverene Crne Gore u Republici Hrvatskoj (2006-2008)… Pritom Ivezić veoma odgovorno u svim svojim promišljenim porukama nastoji izbjeći svaku vrstu pokroviteljstva u stilu zloglasnih "izvanjaca" koji su svojedobno "usrećivali" Crnu Goru. Znao je da mi možemo pomoći građanima Crne Gore, ponajprije u uzdizanju crnogorskoga nacionalnoga i državnog pitanja u rang evropskoga i svjetskog problema, samo ako nikada ne dopustimo sebi oholu pretenziju da umjesto njih ili čak bolje od njih imamo pravo odlučivati o sudbini crnogorskog demosa… (tekst u cijelosti pročitajte OVĐE)

Uz zahvalu svima koji su prisustvovali predstavljanju knjige u Crnogorskom domu autor Danilo Ivezić posebno se zahvalio predstavljačima gospodinu Branku Lukovcu koji je zbog ovoga došao iz Crne Gore, prof. Dragutinu Laloviću i na sugestijama i prijedlozima tokom priprema za izdavanje, Zagrebačkoj županiji koja je sufinancirala štampanje knjige, prisutnom predsjedniku Skupštine Zagrebačke županije gos. Damiru  Mikuljanu, suizdavačima Predstavniku crnogorske nacionalne manjine u Zagrebačkoj županiji Vujadinu Preleviću, Skener studiju Dragom Savićeviću, i akademskom slikaru Dimitriju Popoviću za naslovnicu knjige, naglašavajući:

…“Knjiga izabranih tekstova „VRIJEME JE DA SE KRENE“ sadrži ukupno 43 teksta: 32 su uvodnici brojeva Crnogorskog glasnika u periodu od 2000. pa do 2008. godine. Tekst OSAMDESET OSAM GODINA…  je objavljen u Glasniku s nadnaslovom OSOBNI STAV jer je po procjeni tadašnjeg odgovornog urednika Crnogorskog glasnika bio nešto „drugačiji“. A vjerujte mi nije, jer su svi tekstovi u osnovi moj stav i moje viđenje što se najbolje vidi u tekstu naslova ISPRIKA. Tu je i 7 osvrta i recenzija knjiga, obraćanje na Lučindanu 2015. i kao prilog INTERVJU s prvim crnogorskim ambasadorom u Republici Hrvatskoj gospodinom Brankom Lukovcem… VRIJEME JE DA SE KRENE, koja počinje Kongresom na Cetinju, a završava Razgovorom s prvim ambasadorom Crne Gore u RH što bi trebalo značiti da je krug zatvoren. A da li je to odista tako?...“

 Bila je to posebno uspješna, emotivna večer, jer ipak ono što ostaje je ono što je napisano, ali mi smo posebno naklonjeni i umješnosti pričanja, a to su  u potpunosti ispunili  naši večerašnji pripovjedači baštineći  najbolju crnogorsku tradiciju.

Milanka Bulatović

Dokument