povratak na sve vijesti

CRNOGORSKI DOM 28. 11. 2018.

četvrtak, studenog 29. 2018.

U Crnogorskom domu u Zagrebu , 28.11.2018. predstavljena knjiga Lidije Vukčević: „Zemlja kava, more tinta, zemlja ruzmarin“ još jedan uspješan projekt iz Programa izdavaštva Nacionalne zajednice Crnogoraca Hrvatske, u suradnji sa Skaner studijom.

U predstavljanju ove knjige sudjelovale su prof.dr.sc. NADEŽDA ČAČINOVIĆ,  dr.sc. LIDIJA VUKČEVIĆ i MILANKA BULATOVIĆ.

Ovaj roman poetskog naziva zapravo je porodična saga, drugi dio  zamišljene trilogije, duboke iskrenosti, životnosti i posebnosti.

„Lidija nije samo osvjedočeni književni kritičar, pjesnikinja, već zaista i narator zavidne erudicije. Ona je krenula u istraživanje novih tehnika pripovijedanja ne odstupajući od fragmentalnog načina pripovijedanja, fragmentalne proze. U pitanju je porodična saga.

Vukčević ima potrebu da rekonstruiše habitus sopstvene porodice. Ta rekonstrukcija, naizgled porodične biografije, obuhvata period od tridesetih godina prošlog vijeka do danas.

Ovaj roman iznevjerava žanrovski oblik biografije. Žanr se neprekidno preispituje, poigrava se konvencijama, transemiotički se prožimaju dokumenta, testamenti, enciklopedijske jedinice i registri, a sadrži i crno- bijele fotografije koje su takođe bitan estetski dio teksta.

./ Prof.dr.sc. VESNA VUKOTIĆ : /fragment izlaganja na 13. Sajmu knjiga u Podgorici 10. 5. 2018/:

„Novim narativom Lidije Vukčević dobili smo knjigu ozbiljne iskustvenosti lijepe dosjetljivosti, roman empirijskog tipa, i živih, životnih referencija. Možemo otprva kazati kako nas začuđuje širina tematskog registra, ali još mnogo više uvjerljiv je način na koji su pojedini aspekti osobnosti i tipičnosti predstavljeni…

Tekst romana u kojem se prati obiteljska raspetost između zavičajnosti i etabliranosti u novi milje najbliži je poetološkom konceptu magičnoga realizma i pravom meritumu knjige, jer je tema sama mogućnost govora i osvojena sloboda posvajanja svijeta oko sebe i u sebi – pa tako i svih aporija stvarnosti i uobrazilje“.

/Akademik TONKO MAROEVIĆ /fragment osvrta/

Ova svestrana umjetnica, profesorica, prevoditeljica, autorica znanstvenih , proznih i poetskih djela, eseja, likovnih , književnih i filmskih osvrta,  fotografkinja…. neumorno stvara i dalje i uskoro ćemo svjedočiti novim djelima njenoga stvaralaštva.

MILANKA BULATOVIĆ