povratak na sve vijesti

ODRŽAN SEMINAR U OPATIJI

srijeda, lipnja 06. 2018.

Savjet za nacionalne manjine u suradnji sa Uredom za ljudska prava i prava nacionalnih manjina Vlade Republike Hrvatske, sukladno svom Programu rada za 2018.godinu organizirao je 6.lipnja 2018.godine u Opatiji Seminar „Mediji i nacionalne manjine u Republici Hrvatskoj – Zaštita manjina i uloga medija u demokratizaciji hrvatskog društva“.

ODRŽAN SEMINAR „MEDIJI I NACIONALNE MANJINE U REPUBLICI HRVATSKOJ“

Seminar su otvorili predsjednik Savjeta za nacionalne manjine Republike Hrvatske Aleksandar Tolnauer te pomoćnik ravnatelja Vladinog ureda za ljudska prava i prava nacionalnih manjina, mag.Branko Sočanac.

Sudionicima su se obratili svojim izlaganjima Robert Jankovics zastupnik mađarske nacionalne manjine u Hrvatskom saboru i član Savjeta za nacionalne manjine Republike Hrvatske, Čedomir Višnjić u ime Ministarstva kulture, prof. dr. sc. Siniša Tatalović i prof.dr. Gordana Vilović sa Fakulteta političkih znanosti u Zagrebu, Saša Milošević, član Programskog vijeća HRT-a, Anita Malenica, članica Vijeća za elektroničke medije, Danijela Draštata, urednica Multinacionalnog magazina „Prizma“ te Alen Čemeljić, urednik Radio Rijeke.

U raspravi je ukazano je da ostvarivanje prava nacionalnih manjina na pristup javnim medijima ima presudno značenje za promicanje ravnopravnosti manjina, ostvarivanje tolerancije, promicanja suživota te očuvanju kulturnog identiteta, u smislu da u današnjem svijetu informacije i medijski prostor predstavljaju ključna mjesta iz kojih proizlazi javno mnijenje, te percepcije političkog, društvenog i kulturnog manjinskog identiteta.

Glavni naglasci stavljeni su na Izvješće HRT-a 2017.godine vezano za zastupljenost nacionalnih manjina u programima HRT-a i HR-a te je zaključeno da ne korespondiraju sa ugovornim obvezama HRT-a potpisanim sa Vladom Republike Hrvatske, vezano za zastupljenost nacionalnih manjina u programima HRT-a. Iz samog Izvješća razvidno je da se u 2017.godini nacionalnim manjinama posvetilo u sva 4 programa HRT-a ukupno 60 sati i 24 minute, što iznosi 0,69% zastupljenosti u programima HRT-a.

Ukazano je i na sve raširenije pojave govora mržnje na privatnim i lokalnim TV i radio postajama, elektroničkim medijima, portalima, kao i na pojave izrazite neprofesionalnosti pojedinih urednika i novinara, koji otvoreno zastupaju stavove koji su u potpunoj suprotnosti sa temeljnim europskim vrijednostima u smislu jačanja svijesti o poštivanju i razumijevanju drugog i drugačijeg.

Zaključno je ukazano na dužnost javnih medija, pogotovo u današnjim društvenim okolnostima, na doprinos u promicanju i poštovanju temeljnih ljudskih prava i sloboda, razumijevanja i poštivanja različitosti te uključivanja manjinskih pitanja u sve programe HRT-a, čime bi se izrazito doprinijelo razvoju kulture dijaloga između većine i manjine kao ravnopravnih članova i subjekata u političkom, kulturnom i društvenom životu Republike Hrvatske.

 

 

Tekst i fotografije: http://www.nacionalne-manjine.info/