povratak na sve vijesti

DA JE VJEČNA CRNA GORA

utorak, svibnja 22. 2018.

Muzej Mimara svojim veličanstvenim zdanjem neorenesansne palače iz 19. stoljeća, pravi je okvir za ovako veliki i značajan praznik i svojim ambijentom duboko djeluje na sve koji se u njemu nađu. Pogotovo kada se obilježava jedan od najvećih datuma nove crnogorske povijesti: 12 ljeta mlade, obnovljene države.

DA JE VJEČNA CRNA GORA!

U Zagrebu, u Muzeju Mimara 21.5.2018. svečano je obilježen Dan nezavisnosti Crne Gore.

Program proslave organizirali su: Koordinacija vijeća crnogorske nacionalne manjine na području RH, Nacionalna zajednica Crnogoraca Hrvatske i Vijeće crnogorske nacionalne manjine Grada Zagreba.

Muzej Mimara svojim veličanstvenim zdanjem neorenesansne palače iz 19. stoljeća, pravi je okvir za ovako veliki i značajan praznik i svojim ambijentom duboko djeluje na sve koji se u njemu nađu. Pogotovo kada se obilježava jedan od najvećih datuma nove crnogorske povijesti: 12 ljeta mlade, obnovljene države.

Duboko su svi prisutni bili svjesni značenja proslave, a vedra i nasmiješena lica sve su govorila: tu smo radi naše Crne Gore! Bilo je razgovora o sadašnjosti Crne Gore, mjestima rođenja, posjetima, porodičnim pričama, bez prijepora, sukobljavanja mišljenja, samo fini, ugodni razgovori, začinjeni poznatim crnogorskim humorom i smijehom. Rijetko viđeno toliko vedrine i dobrih emocija!

Svečanost su uveličali svojim prisutnošću članice i članovi diplomatskog kora u RH, predstavnici državnih i javnih tijela i institucija, članice i članovi crnogorskih udruženja u RH i brojne gošće i gosti nacionalnih manjina koji žive u RH, kao i građani Zagreba. I premalo je bilo mjesta u dvorani, moralo se i stajati, ali se nitko nije žalio!

O značenju 21. Maja , onome što je prethodilo  sa svim mogućim otporima i prijeporima i veličanstvenom  ishodu-  obnovi  državnosti Crne Gore, govorio je predsjednik Vijeća crnogorske nacionalne manjine Grada Zagreba, Dušan Mišković. (Obraćanje u cijelosti možete pročitati OVĐE)

A onda se pojavila Dušanka Belada, kao simbol budućnosti Crne Gore: mladost, talent, ljepota, polet i velika energija! To samo umjetnost, a pogotovo muzika može: ganuće i suze tokom njenog vrhunskog nastupa, specifični aranžmani poznatih pjesama iz cijeloga svijeta, a posebno crnogorskih tradicijskih pjesama, bio je vrhunac večeri. I Dušanka i publika proživljavali su jednake emocije: radost, ganuće i zahvalnost za ovakvu divnu večer.

Mi, Crnogorici Zagreba i Hrvatske, bili smo posebno ponosni gostovanjem naše mlade Dušanke Belade i nadamo se da ćemo se sa ovom svestranom umjetnicom još puno puta srijetati.

Kao mali pokazatelj ove divne večeri evo pjesama koje Dušanka odabrala i izvela svojim posebnim glasom, gitarom i usnom harmonikom:

 
Poljem se vija (narodna); Još ne sviće rujna zora (narodna); Pod onom gorom zelenom (narodna); Oj vesela veselice (Ksenija Cicvarić); Kap veselja (Lola Novaković); Gazi srce moje (Gabi Novak); Stari Crna Goro Pjer (Ivica Percl); Padam, Padam (Edith Piaf); Ljube se dobri, loši, zli (Magazin); Delilah (Tom Jones); Da sam ja netko (Indexi); Let it be (The Beatless); Malo mi za sriću triba (Doris Dragović); Pola mene (Dušanka Belada); Crna Goro (Božidar Ivanišević)

Dokument