povratak na sve vijesti

MONOGRAFIJA DIMITRIJE ART

petak, kolovoza 30. 2019.

29. 8. 2019. na Cetinju u prepunoj kristalnoj dvorani Vladinog doma, u organizaciji Ministarstva kulture Crne Gore i Narodnog muzeja Crne Gore, predstavljena monografije povodom 50 godina umjetničkog stvaralaštva Dimitrija Popovića. Ovu luksuznu monografiju koja na 620 stranica obuhvata autorove tematske cikluse od ranih radova (1966.) do recentnih ostvarenja (2018.), uredio je je Božo Biškupić, grafički oblikovao Dragi Savićević, izdavači su Skaner studio iz Zagreba i Nacionalna zajednica Crnogoraca Hrvatske

Na koricama ove retrospektivne monografije nalazi se umjetnikov autoportret iz 1974. godine koji je označen pojmom ART i koji, prema njegovim riječima, predstavlja sudbonosni profesionalni i umjetnički krst kojeg nosi poslednjih 50 godina. 

Kroz dvadeset ciklusa s odabranim karakterističnim djelima sagledava se umjetnikov interes za različite tematike od mitskih, sakralnih i svjetovnih sižeja koji su uprizoreni kroz likovno bogatu izražajnost ljudskog tijela, od žrtvovanja i posvećenja, erosa i tanatosa, lijepog i ružnog, stvarnog i imaginarnog. Također u monografiji je vidljiva i različitost medija kojima se Dimitrije Popović služio. Od klasičnih, crtež, slika, grafika, skulptura do modernih odnosno suvremenih, kolaž, asamblaž, fotografija, objekt, instalacija, performans.

O umjetniku i njegovom stvaralaštvu govorili su:

Ministar kulture Crne Gore, gospodin Aleksandar Bogdanović  (obraćanje u cijelosti pročitatajte OVĐE)

Direktorica Narodnog muzeja Crne Gore, istoričarka umjetnosti, likovna kritičarka i modna dizajnerka dr. sc. Anastazija Miranović (obraćanje u cijelosti pročitatajte OVĐE)

Akademik Pavle Goranović (obraćanje u cijelosti pročitatajte OVĐE)

U ime izdavača Dragi Savićević

Autor Dimitrije Popović (obraćanje u cijelosti pročitatajte OVĐE)

 

VESKO PEJOVIĆ

Fotografije: Saša Kovačević, albumi NM CG MK CG i Vesko Pejović

 

Preuzeto sa: http://www.cetinje-mojgrad.org