povratak na sve vijesti

CRNOGORSKO VEČE U KRANJU

ponedjeljak, prosinca 16. 2019.

Svi već godinama govore da je ovo najveselije i najdirljivije druženje i da žele obavezno sudjelovati u večeri koja je ispunjena izuzetnom gostoljubivošću, radošću i veseljem domaćina i gostiju.

DRAGI SUSRETI U KRANJU

 

Članice i članovi Društva Crnogoraca i prijatelja Crne Gore „Montenegro“-Zagreb, na poziv Crnogorskog kulturnog,  prosvjetnog i sportskog Društva „Morača“ Kranj otputovali su i ove kasne  jeseni na Crnogorsko veče u Kranju, 14.12.2019. godine.

Svi već godinama govore da je ovo najveselije i najdirljivije druženje i da žele obavezno sudjelovati u večeri koja je ispunjena izuzetnom gostoljubivošću, radošću i veseljem domaćina i gostiju.

Kranj je postao naše drago odredište - obilazak mjesta koje podsjeća na naš Samobor, prelijepe fasade, ulice, blagdanska okićenost, Prešernov spomenik i kuća, rijeke  Kokra i Sava, pregršt sunca i bijeli, snijegom pokriveni  planinski vrhovi stvorili su krasno okružje i pripremu za Crnogorsko veče u dvorani na Kokrici.

Naši neposredni domaćini, Čedo Đukanović, predsjednik Društva „Morača“ i Dado Dedivanović, neumorno su bili sa nama cijeli dan i navečer u dvorani, gdje se okupilo mnoštvo gostiju: predstavnici Crnogorske ambasade iz Ljubljane, Dožupan Kranja,   predsjednici i članovi crnogorskih udruženja iz Maribora, Ljubljane, Kranja i Zagreba.

Program je započeo izvanrednom vokalnom  izvedbom članova Društva „Morača“koji su originalnošću izvedbe autentičnih crnogorskih napjeva oduševili sve prisutne.

Folklorna grupa Zavičajnog Društva Plava i Gusinja „Izvor“ iz Kranja izvela je tradicionalne plesove, a ljepota i mladost izvođača i ovaj put pokazali su da ovakva društva imaju sigurnu budućnost.

Pjevački zbor „Montenegro“ Zagreb izveo je tradicionalne crnogorske pjesme : Jedno jutro u svitanje zore, Zeleni se, Zoro, zelena livada, Leti, leti, bijeli golube i na kraju : Niđe nebo nije plavo kao iznad Crne Gore-pjesma koja polako postaje neizostavna, pogotovo u Kranju-na pozornici zboru se pridružio Čedo Đukanović sa crnogorskim barjakom, djeca u crnogorskim nošnjama, dožupan Kranja, a cijela dvorana je pjevala ovu svojevrsnu iseljeničku himnu.

 Večer je proletjela uz crnogorsku lozu, Vranac, razgovor, smijeh, ples i pjesmu i na kraju, pozdrav: DOVIĐENJA DOGODINE!