povratak na sve vijesti

IZLOŽBA U CRNOGORSKOM DOMU U ZAGREBU

petak, rujna 27. 2019.

Nacionalna zajednica Crnogoraca Hrvatske u suradnji s JU Pomorski muzej Crne Gore Kotor u okviru programa DANI CRNOGORSKE KULTURE, predstavlja vrijedno kulturno blago iz zaostavštine poznate porodice LAFOREST IZLOŽBOM pod nazivom: BOKA KOTORSKA OKOM FOTOGRAFA LAFORESTA, koja je otvorena 26. 9. 2019. u Crnogorskom domu u Zgarebu.

BOKA KOTORSKA OKOM FOTOGRAFA LAFORESTA

Od 2002. godine Nacionalna zajednica Crnogoraca Hrvatske, u namjeri da javnosti Republike Hrvatske približe dio suvremene i tradicionalne kulture Crne Gore, pokrenula je manifestaciju pod nazivom Dani crnogorske kulture u Hrvatskoj. Program obuhvaća i realizira se kroz više cjelina (filmske projekcije, književna predstavljanja, umjetničke izložbe, koncerti, kazališne predstave, kulturni projekti i sl.) u okviru kojih javnosti Republike Hrvatske predstavljamo sastavnice suvremene i tradicionalne crnogorske kulture.

Za ovogodišnje Dane crnogorske kulture 2019. e, u suradnji s JU Pomorski muzej Crne Gore Kotor organizirana je  izložba: BOKA KOTORSKA OKOM FOTOGRAFA LAFORESTA, koja je otvorena 26. 9. 2019. u Crnogorskom domu u Zagrebu, Trnjanska cesta 35.

Izložba je svojevrsno sjećanje na jednog od prvih fotografa u Boki, ali i na neprocjenjivo kulturno blago cjelokupne porodice i njihove ostavštine. Izložbom „Boka Kotorska okom fotografa Laforesta“ prikazuju se fotografije koje su izvorno sačuvane na staklenim negativima nastalim u prvih tridesetak godina dvadesetog vijeka. To su panoramske fotografije Boke i njenog neposrednog zaleđa. Na fotografijama se vidi ljepota Boke u svim godišnjim dobima i u svoj svojoj punoći.

Obraćajući se u ime organizatora Nacionalne zajednice Crnogoraca Hrvatske, na početku otvaranja,DANILO IVEZIĆ je pozdravljajući prisutne rekao:

    " Zadovoljstvo mi je što vas mogu pozdraviti u Crnogorskom domu na otvaranju ove odista zanimljive izložbe. Pozdravljam izaslanika gradonačelnika Grada Zagreba gos. Radovana Simovića, upućujem posebne pozdrave gospođi Lukreciji Pavićević direktnom potomku porodice Laforest  i autorici izložbe gospođi Jeleni Kradžić, etnološkinji,savjetnici Pomorskog muzeja uz čiju pomoć smo realizirali ovu večerašnju izložbu, uz zahvalu što se odazvala našem pozivu i prisustvuje otvaranju izložbe.

   Gledajući u zvijezde ili u fotografije gledamo u prošlost. Na fotografijama u zamrznuti prostor i vrijeme u ono kako je bilo u svjedočanstvo jednog vremena, u ovom slučaju ljepotu Boke s početka 20. stoljeća. Izložili smo 121 fotografiju (od 131) otisnutih na panoima, birajući ovaj način kako bi vam što više ovih svjedočenja minulog vremena prikazali. Za izložbu je priređen i reprezentativni katalog u kojem su sadržane sve informacije o fotografijama i autorima. Nakon Zagreba izložba će biti organizirana u Rijeci, Puli, Umagu i Splitu."

Autorica izložbe JELENA KARADŽIĆ je između ostalog istakla:

    "Pred vama je večeras izložba: "Boka Kotorska okom fotografa Laforesta", a ideja za njenu realizaciju došla je kada sam počela da obrađujem zbirku negativa na staklu gdje se kao veća cjelina izdvojila tema gradovi i predjeli na kojima je Boka viđena iz raznih uglova, sa mora, kopna, planinskih visova, rascvjetala, kao i pod snijegom.

    Za ovu priliku izdvojeno je 131 negativa na staklu koji prikazuju gradove i mjesta rasuta po Boki Kotorskoj, nastalih prvih tridesetak godina dvadesetog stoljeća. Posebnu cjelinu, i za mene najljepši dio, su fotografije koje prikazuju Bokokotorski i Kotorski zaliv fotografisan s Lovćena. 

    Autori ovih fotografija su Franc i njegova supruga Gabrijela Laforest, koji su fotografski zanat i ljubav prema fotografiji prenijeli na svoju djecu, kćerke i sina Feliksa, a on na svoju kćerku Lidiju Laforest Čukvas. Fotografski atelje Laforest više od 100 godina bio je prisutan u Boki Kotorskoj, u Tivtu, Kotoru, Herceg Novom, Kumboru.

    Na bezbroj forografija zabilježeni su naši preci, njihov način odijevanja, stil. Momenti odmora, svakodnevnog rada, užurbanosti, druženja. Zabilježena je i skladna arhitektura Boke Kotorske, njeni zalivi, gradovi, mjesta, čarobna priroda. Laforesti nijesu  bili samo fotografi, bili su umjetnički fotografi, i to potvrđuju brojne nagrade koje su dobijali na svjetskim izložbama, a mi večeras imamo privilegiju da ponovo gledamo Boku kakva je nekada bila..." 

Dokument