povratak na sve vijesti

DANI CRNOGORSKE KULTURE- DANI CRNOGORSKOG FILMA

petak, prosinca 06. 2019.

Prikazivanjem dugometražnog dokumentarnog filma CRNA GORA I VELIKI RAT u okviru programa DANI CRNOGORSKOG FILMA, 5. 12. 2019. u Crnogorskom domu u Zagrebu završen je program DANA CRNOGORSKE KULTURE ZA 2019. u organizaciji Nacionalne zajednice Crnogoraca Hrvatske, Vijeća crnogorske nacionalne manjine Grada Zagreba i Društva Crnogoraca i prijatelja Crne Gore "Montenegro" Zagreb.

CRNA GORA I VELIKI RAT

 Nova, dopunjena verzija dugometražnog dokumentarnog filma “Crna Gora i Veliki rat” uključuje nedavno pronađene, ekskluzivne, materijale iz Italije i Beča.

 Film su režirali Andro Martinović i Branko Baletić, a rađen je u produkciji Crnogorske kinoteke, uz podršku Ministarstva kulture. Montažer je Milo Lekić, muziku je radio Leo Đokaj, obradu slike Vladimir Vučinić, a narator je Branimir Popović.

 Ovo ostvarenje predstavlja svjedočanstvo o učešću Crne Gore u Prvom svjetskom ratu, u dokumentarnoj formi baziranoj na autentičnim dokumentima.

 Okolnosti koje su determinirale sudbinu Crne Gore u prvoj polovini prethodnog stoljeća, pokazale su se kao izuzetno aktuelna tema, pa čak i čitav vijek nakon dešavanja predstavljenih u ovom filmu. U kratkom pregledu, film bilježi sve relevantne trenutke neophodne za sagledavanje jednog od prijelomnih trenutaka njene prošlosti, uključujući i nedavno pronađene filmske materijale.
“Crnu Goru okrutnija sudbina ne bi stigla čak i da se borila na strani poraženih Centralnih sila”- Viljem Gledston Mlađi

Film je nagrađen specijalnim priznanjem u kategoriji “Work, art and memory in the film documents” u okviru 7. Međunarodnog festivala vojnih i historijskih filmova u Varšavi 2016. godine.

Film je prikazan uz financijsku pomoć Savjeta za nacionalne manjine RH i u suradnji s Crnogorskom kinotekom.

Dokument