povratak na sve vijesti

6. DANI MIRKA KOVAČA

nedjelja, rujna 29. 2019.

Šesti Dani Mirka Kovača održani su u Rovinju od 26. do 29. rujna 2019. Svečano otvaranje manifestacije započelo je u četvrtak, 26. rujna u 19 sati u Multimedijalnom centru grada Rovinja uz razgovor s Josipom Mlakićem, dobitnikom Nagrade Mirko Kovač za najbolji roman 2018. godine (Skica u ledu, Fraktura 2018).

Na susretima u Multimedijalnom centru grada Rovinja i na večernjim programima u Kazalištu Antonio Gandusio sudjelovali su: Enver Kazaz, Ivan Lovrenović, Dragan Markovina, Mića Vujičić, Katarina Luketić, Seid Serdarević, Kristina Gavran, Bojan Krivokapić, Sinan Gudžević, Vlaho Bogišić, Ivan Salatić, Bruno Kragić, Ivan Čolović, Božo Koprivica Svetislav Basara, Srđan V. Tešin...

Svečana dodjela Nagrada Mirko Kovač za 2018. godinu održana je u subotu, 28. rujna u Kazalištu Antonio Gandusio u 19 sati.

Nagrada Mirko Kovač dodjeljuje se u četiri kategorije: za najbolji roman, za najbolje djelo mladog autora, za najbolju knjigu eseja te za najbolji scenarij za knjige i filmove objavljene u Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori, Hrvatskoj i Srbiji tijekom 2018. godine.

Ove je godine žiri zasjedao u sastavu: Predrag AntonijevićVlaho Bogišić (predsjednik žirija), Enver Kazaz i Dragan Radulović. Izbornici za pojedine kategorije bili su Mića Vujičić (Roman), Tomislav Brlek (esej), Srđan V. Tešin (djelo mladog autora) i Bruno Kragić (scenarij).

Na svome zasjedanju u Beogradu 24. kolovoza 2019. žiri je jednoglasno donio odluke da se nagrade dodijele:

  • za najbolji roman – Josip Mlakić, "Skica u ledu", Fraktura, 2018.
  • za najbolje djelo mladog autora – Kristina Gavran, "Gitara od palisandra", Disput, 2018.
  • za najbolju knjigu eseja – Sinan Gudžević, "Maksimir i Mirogoj",  Fraktura, 2018.
  • za najbolji scenarij – Ivan Salatić, "Ti imaš noć", Meandar film, Nikšić, Non-Aligned Films, Beograd, 2018.

PROGRAM DANI MIRKA KOVAČA 2019

DOBITNICI NAGRADA

 S DODJELE NAGRADA