povratak na sve vijesti

MONOGRAFIJA DIMITRIJE ART

petak, svibnja 24. 2019.

U prekrasnoj atmosferi Muzeja Mimara uz veliki broj uzvanika, gostiju, prijatelja, 23. 5. 2019. je predstavljena Dimitrijeva retrospektivna monografija DIMITRIJE ART, izložba i performans "Alegorija o umjetnosti" čime je ovaj svjetski poznati umjetnik obilježio 50 godina svog umjetničkog stvaralaštva. Svoj obol ovoj značajnoj obljetnici dali su i Izdavači monografije SKANER STUDIO d.o.o. Zagreb i NACIONALNA ZAJEDNICA CRNOGORACA HRVATSKE.

Prostor Muzeja Mimara bio je premali za sve one ljubitelje Dimitrijevog stvaralaštva, uzvanike i goste. 

Uzvanike i goste su na početku pozdravilI: mr. sc. Lada Ratković Bukovčan, ravnateljica Muze Mimara, gradonačelnik Grada Zagreba Milan Bandić, izaslanik ministrice kulture RH Krešimir Pertl i u ime Nacionalne zajednice Crnogoraca Hrvatske, predsjednik, Danilo Ivezić.

O knjizi su govorili: Vesna Kusin, povjesničarka umjetnosti; akademik Krešimir Nemec;teolog i povjesničar i ekumenista profesor Juraj Kolarić; urednik monografije mr. sc. Božo Biškupić; izdavač Dragi Savićević i Dimitrije Popović.

Vesna Kusin: Dimitrije njim samim

"... Osobnost ove knjige ili monografije je u tome što je Dimitrije sam pisao tekstove o svom djelovanju: čitanjima, promišljanjima i nastajanju pojedinih ciklusa kojima se kontinuirano bavio, ili im se u određenim razdobljima, nakon izvjesne stanke ponovo vraćao. Jedino je uvodni tekst napisao Žarko Pajić koji, s pravom, gotovo filozofski razmatra i analizira Dimitrijevo stvaralaštvo... 

Što je odredilo tog istodobno klasičnog i modernog umjetnika, preciznog crtača, vrsnog slikara, minucioznog grafičara, istančanog skulptora, vještog kolažista, domišljatog asamblažista, stvaratelja objekata, konstruktora instalacija, autora profinjenih i zapanjujućih performansa, plodnog pisca i začudnog pjesnika? Gdje se formirao i što ga je nagnalo u umjetničke vode? Ako govorimo o 50 godina stvaralaštva, onda podrazumijevamo da se početak podudara s polaskom na Akademiju likovnih umjetnosti i dolaskom u Zagreb u kojem je uglavnom stvorio svoj impozantni opus.

Ali Dimitrijevo ishodište ide dalje u prošlost i drugo podneblje. Sve se začelo u njegovom rodnom Cetinju za koji je neraskidivo vezan i danas. Sve što će kasnije stasanjem, sazrijevanjem i razvojem umjetnički uobličiti ukorijenjeno je podno LOvćena u Ctinjskoj kotlini, u rodnoj kući, u biblioteci u kojoj je još u dječaštvu otkrio  anatomsku maketu ženskog tijela i reprodukciju "Kristova raspeća" što ga je za Isenhemski oltar izradio kasnogotički slikar Matthias Grünewald... (cjelokupno izlaganje pročitajte OVĐE)

Obraćajući se prisutnima Dimitrije je između ostalog rekao da je srećan i zadovoljon što je 50 godina svoga stvaralaštva obilježio ovako sjajnom knjigom i izrazio zahvalnost svima koji su omogućili njeno izlaženje. Istakao: "Čovjek stvarajući pokušava odgovoriti na prirodu ljudskog biće  jer zna da je već u plodu zametak sjemena smrti. Ono što nadilazi smrt je umjetnost. Smisao smrt daje smisao životu..." i završio "Nadam se da ćete me još jedan broj godina pratiti, a ne ispratiti!"

Organizatori predstavljanja u Muzeju Mimara su bili:

Muzej Mimara; Skaner studio i Nacionalna zajednica Crnogoraca Hrvatske.

 

Dokument