povratak na sve vijesti

IZLOŽBA FOTOGRAFIJA LIDIJE VUKČEVIĆ

petak, ožujka 22. 2019.

U Crnogorskom domu u Zagrebu 21. 3. 2019. otvorena izložba fotografija Lidije Vukčević pod nazivom "La fenêtre de la maison paternelle" (Prozor očinske kuće). O autorici i izloženim eksponatima govorio je Dimitrije Popović Izložba je otvorena do 4. 4. 2019.

La fenêtre de la maison paternelle (Prozor očinske kuće)

Posebno  je zadovoljstvo predstavljati  u Crnogorskom domu u Zagrebu stvaralaštvo autorica i  zbog crnogorskog porijekla, a i  zbog svestranosti i osobnosti autorice  Lidije Vukčević . 21.3.3019. u Crnogorskom domu. Ciklus od 40 fotografija La fenêtre da la maison paternelle (Prozor očinske kuće) snimljen je u samoborskoj i crnogorskoj sredini u krugu protekle godine. Imenovan je prema Lamartineovoj istoimenoj pjesmi koja povezuje dio njene romansijerske trilogije Zemlja kava, more tinta, nebo ruzmarin (2018.) s fotografskim zapisima i motivima doma, zavičaja…

 „Nekako s proljeća“ Lidija Vukčević donosi svoje radove, a česta je gošća književnih večeri u Zagrebu (Večeri sa Ivicom Prtenjačom u knjižnici i na Hrvatskom radiju, samoborskim kulturnim događanjima…), na naš ponos i zadovoljstvo govoreći o neraskidivoj vezi sa Crnom Gorom.

Tumačeći te spone, umjetničke i zavičajne, akademik Dimitrije Popović , crnogorski i hrvatski slikar, kipar,  likovni kritičar , pisac… je istakao:

Novi ciklus fotografija Lidije Vukčević naslovljen „La fenetre de la maison paternelle“, suptilno akcentira onu nerazdjeljivu komponentu njenog stvaralaštva što se  ogleda u  literarnom i likovnom načinu izražavanja. Tekst i slika se prožimaju. Kroz Lidijinu poetiku kadra na fotografijama novog ciklusa  iščitavamo simbolične tekst slike, narativ  onih motiva  koji svojim likovnim rafinmanom i karakterističnom  ikonografijom čine da  prepoznajemo  sižejne posebnosti  autoričinog umjetničkog izraza.  Zato  odabir naslova za ciklus fotografija  po pjesmi francuskog pjesnika Alphonsea de Lamartina, kao  nostalgični odjek bogatog  duhovnog nasljeđa autoričinog djetinjstva, sugerira  metaforu  prozora  kao žive slike svijeta, one stvarnosti koja Lidijinim fotografskim objektivom postaje dragocjeni svijet osobnih simbola…“

 

Lidija Vukčević (Zagreb, 1954.).

Znanstvenica, književnica, fotografkinja. Diplomirala, magistrirala i doktorirala na Filozofskom fakultetu u Zagrebu.

Postdoktorat na Universite Stendhal, Grenoble.

Predavala niz godina kao mentorica u eksperimentalnim programima hrvatskog jezika u srednjoj školi, te kao viši predavač  na sveučilištima u  Milanu, Grenobleu, Zagrebu i kao gostujući profesor na Univerzi u Ljubljani. Umirovljena kao zaslužna hrvatska umjetnica krajem 2015. godine.

Milanka Bulatović

Dokument